Meny
 

Endelig lammesesong!

Endelig lammesesong!

Foto: Coop Mega

Klassisk lammelår, lammecarré, pulled lam, lammeskanker, lammekjøttboller og lammestek, det finnes uendelige versjoner av retten. Coop Mega på Storo forventer å selge 3 tonn med lam nå i høst.

- Mine favoritter er helstekt lammebog og fårikål. Lammebog er godt fordi den må langstekes, blir supermør og har veldig mye smak på grunn av en blanding av kjøtt og fett, forteller ferskvaresjef Rolf Røang.

 

Miks lam og krydder

Lam med smak av rosmarin er en klassiker, men det er også spennende å mikse det norske lammet med krydder fra andre kulturer.

 

- Det mest nødvendige til lammet er selvfølgelig salt, pepper, hvitløk og rosmarin. Dette setter en god smak på kjøttet, i tillegg til sauser og annet tilbehør. Man kan også eventuelt bruke timian for ekstra smak, forklarer Rolf.

 

Klassisk tilbehør

For en klassisk lammemiddag er det rette tilbehøret viktig.

 

- Rotgrønnsaker, kålrot, potet og gulrot passer perfekt til lammet, forteller ferskvaremedarbeider Janne Martinsen.

 

Marinert lam passer perfekt i kombinasjon med rotgrønnsaker og en god varmende saus.

 

- Vi får inn hele lam som vi skjærer ferskt hver dag, og selger det i pakker eller i løsvekt fra vår ferskvaredisk. Vi marinerer også kjøttet med egen marinade, forteller Rolf.

 

 

Foto: Coop Mega

 

Kanel, nellik, kardemomme og muskat er varmende krydder som setter en god smak hvis du ønsker en vri på de tradisjonelle smakene til lammekjøttet. Smaken fra ingefær tilfører en spiss til retten, og bruk gjerne lammebog som egner seg best for langtidskoking. Dette er garantert en fulltreffer for hele familien.

 

Oppskrift fra Coop MegaLangtidskokt lammegryte Gosht Durbari

 

 

Foto: Coop Mega

 

Dette trenger du til 4 personer:

-1,2 kg lammekjøtt, gjerne bog (med bein) eller ribbe, skåret i mellomstore stykker

-2,5 dl kefir

-4 ss smør

-4 cm ingefærbit, skåret i tynne staver. Halvparten skal i retten og halvparten skal være pynt.

-1-2 ts chilipulver

-salt

-4 løk, skåret i tynne skiver

-1 liter solsikkeolje til fritering

-Frisk koriander til servering

 

Krydderblanding:

-3 ts spisskummenfrø

-½ kanelstang

-5 nellik

-6 kardemommekapsler

-12 hele sorte pepperfrø

-¼ ts revet muskat

 

Slik gjør du:

1. Start med løken: Varm oljen i en høy kjele. Ha alltid et lokk for hånden hvis det skulle begynne å brenne. Flammene kveles når man legger lokk på kjelen og slår av platen. Når oljen er ca 170 grader friterer du løken i puljer. La den friterte, gylne løken renne av overflødig olje på et stykke kjøkkenpapir.

 

2. Krydderblandingen: Rist de hele krydderne i en tørr panne til du kjenner en deilig aroma stige opp fra pannen. Ha krydderne over i en morter eller krydderkvern og kvern dem til et fint pulver. Tilsett muskat og 1 ss vann og rør sammen til en paste.

 

3.Varm smøret og legg lammekjøttet i en gryte.  Brun kjøttet og tilsett så salt, kefir, ingefær og chilipulver. La dette småputre på medium varme i 10 minutter.

 

4. Tilsett krydderpasten og rør. Dekk så lammekjøttet med vann.  La dette småkoke under lokk i ca 20 minutter.

 

5. Tilsett halvparten av den stekte løken. Legg på lokk igjen og la dette surre videre til kjøttet er mørt og begynner å falle av beina. Det kan ta en time eller to.

 

6. Sjekk underveis i koketiden om du trenger mer salt eller chilipulver.

 

7. Når du er fornøyd med mørheten på kjøttet, fjerner du lokket og koker inn sausen litt. Du skal fremdeles ha deilig saus til å blande med ris eller nanbrød, men sausen kan godt bli litt mer innkokt.

 

8. Legg retten over på et stort fat. Dryss over stekt løk, ingefær i tynne staver og frisk koriander.  

 

 

Sist endret - 08 mai 2019