Meny
 

Meld deg inn i Storo Storsenters kundeklubb – send Storo til 2070, og du vil motta eksklusive tilbud og aktiviteter fra Storo Storsenter. Vår personvernvilkår finner du her.

Pass på dyret ditt i varmen!

Pass på dyret ditt i varmen!

Sommeren kan være en slitsom årstid for de pelskledde vennene våre. Slik passer du best mulig på dem i varmen!

- Pass på at hunden ligger i skyggen der det er mulig, og sørg for at du alltid har med nok å drikke. Fukt gjerne under magen og potene for å avkjøle, tipser Stig hos Musti.

 

Det finnes blant annet kjølende vester, skjerf og matter som du kan bruke for å hjelpe hunden din med å holde temperaturen nede på varme dager.

 

-Ikke legg ut på langtur når sola varmer som mest. Planlegg heller disse turene til tidlig om morgenen eller sent på kvelden, når temperaturen har falt litt og sola ikke steker, sier Stig. 

 

 

Derfor skal du ikke ha hunden i bilen når det er varmt

Hvert år dør hunder som har blitt etterlatt i varme biler. Husk at temperaturen i en bil stiger raskt opp mot +50 grader i løpet av få minutter dersom det er sol ute.

 

 

 

- Denne tragedien rammer altfor mange hunder hver eneste sommer! Derfor skal man som hovedregel ALDRI etterlate kjæledyr i bilen om sommeren, sier Stig, og legger til:

 

-  Selv med vinduer åpne og med en bris ute, blir det raskt ekstremt varmt i en parkert bil. Selv i skyggen er man ikke trygg, det kan likevel bli varmt, og skyggen flytter seg. Det er ikke verd å ta sjansen!

 

Om du ser en hund som har blitt etterlatt i en bil, og som kan risikere å bli rammet av heteslag, kan du ringe til politiet slik at de kan hente ut hunden.

 

- Symptomer på heteslag er kraftig pesing, mye sikling, rask puls, urolighet, forvirring, problemer med å gå eller reise seg, oppkast, diarè og til slutt kollaps, forklarer Stig. 

 

1. Kjølevest til hund, kr. 299,- Musti 2. Vannfontene til katt, kr. 399,- Musti // 3. Kjølebandana til hund, fra kr. 99,- Musti // 4. Kjøleben, kr. 79,- Musti // 5. Basseng til hund, fra kr. 349,- Musti

 

Slik behandler du en hund som har fått heteslag:

  • Sørg for at hunden får skygge. Ventilasjon (vind) er viktig.
  • Dypp hunden i åpent vann, for eksempel i en dam, basseng eller sjø, benytt det som er tilgjengelig. Reis så til veterinær, med alle vinduer åpne og bilens ventilasjon og aircondition på full styrke, og med hundens snute nær luftstrømmen.
  • Kortsnutede hunder har trange luftveier og kan få problemer med å puste selv uten å være overopphetet. Ved det minste tegn på pustebesvær må veterinær kontaktes omgående.

 

Kilde: Musti.no

 

La hunden slippe å sove i bur om natten

Et annet poeng mange kanskje ikke tenker på, er at hunder forflytter seg mye i løpet av natten for å regulere kroppstemperaturen sin.

 

- Etterhvert kan det bli for varmt i hundesengen, og etterhvert vil hunden for eksempel legge seg utstrakt på gulvet i stedet, fordi det er kjøligere. De fleste hunder varierer underlag på denne måten gjennom hele natten, sier Lisbeth, og legger til:

 

- Dersom hunden må sove i bur, frarøver man hunden denne muligheten til å regulere temperaturen. Derfor er det best om hunden slipper å sove i et lukket bur, men har muligheten til å bytte underlag.

 

Visste du at du også kan stelle hunden din på senteret? Trimmis Pet Spa er Musti sin egen spaavdeling for hund, som ligger vegg i vegg med dyrebutikken. Les mer her!

 

Ta med et kjøleben i parken

Om sommeren er det mange av oss som velger å sole seg i parken. Sørg for å sitte et sted hvor hunden har tilgang på skygge, ha rikelig med vann med, og la gjerne hunden bade om det er mulighet for det.

 

- I parken ville jeg satt meg et sted hvor hunden kan ligge i skyggen og slappe av, ha med vann og skål, og gjerne en hundeis. Et annet godt alternativ er kjølebenet vi selger fra All for Paws. Benet fylles med vann og legges i fryseren, og så er det kaldt og klart til å tygges på, tipser Stig.

 

 

Men hva med katten?

- Katter har like store problemer med å regulerer sin kroppstemperatur som hunder, og de kan også rammes av heteslag og dehydrering, sier Stig hos Musti, og fortsetter:

 

- Ha alltid vann og skygge tilgjengelig. For å sørge for at katten får i seg nok væske, kan en vannfontene være lurt. Mange katter foretrekker å drikke av rennende vann framfor en vanlig skål. Å gi litt ekstra våtfor kan også hjelpe katten i å få i seg mer væske.

 

Katter har også en tynnere pels på ørene, og kan få brannskader av solen. Særlig helt hvite katter eller katter med hvite ører er utsatt.

 

- På hvite partier kan man påføre solkrem med høy solfaktor, som vil beskytte mot solens stråler når de er som sterkest. Man kan også holde katten innendørs på dagtid, sier Stig.

 

Velg gjerne en solkrem fra apoteket som er beregnet på barn, fordi disse er de mest skånsomme for katten.

 

Vurderer du å få deg valp eller kattunge? Sjekk ut våre tips her! 

 

Avkjøl liggeplassen med frosne erter

For å unngå heteslag når det er veldig varmt ute kan du holde katten innendørs i et svalt rom.

 

- Det kan også hjelpe med å klappe katten med en fuktig klut, eller ved å dyppe kattens poter i et kar fylt med kaldt vann, og legge en kald klut under haken på den, sier Lisbeth, og legger til:

 

-  For å avkjøle liggeplassen kan du forsøke å legge en pose med for eksempel frosne erter i et håndkle, og så legge pakken i sengen til katten.

 

Katter viser samme symptomer på overopphetning som hunder. Kraftig pesing, uro, sjangling og kollaps. Ved tegn på overoppheting kan samme behandlingsmåte som for hund benyttes, samtidig som veterinær kontaktes omgående.

 

- Sørg for at katten drikker vann. Katter og hunder kan som oss spise litt mindre hvis det er veldig varmt ute. Hvis den er dårlig på det kan man fôre litt ekstra med våtfôr for å få i den nok med væske, avslutter Stig hos Musti.

 

Trenger du hjelp til å holde kjæledyret ditt avkjølt i varmen? Musti og Trimmis finner du i 3. etasje. Trimmis har egen inngang i svalgangen ved Kaffebrenneriet i 1. etasje.

Sist endret - 18 juni 2020