Meny
 

Meld deg inn i Storo Storsenters kundeklubb – send Storo til 2070, og du vil motta eksklusive tilbud og aktiviteter fra Storo Storsenter. Vår personvernvilkår finner du her.

Ta vare på huden i sola

Camilla hos Vitusapotek på Storo gir oss noen gode tips når det kommer til å ta vare på huden i sola.

På Vitusapotek på Storo Storsenter hjelper de ansatte deg med å finne den riktige solkremen til din hud.

 

Nå som sommeren offisielt er i gang er de fleste av oss ivrige etter å få litt sol på kroppen, men første møtet med sola kan få varige konsekvenser for huden.

 

– Blir man solbrent, så har man fått en skade i huden, forteller Camilla Jacobsen, som er apotektekniker hos Vitusapotek på Storo. – Jo flere ganger man blir solbrent, jo mer bruker man opp sin egen solfaktor som man er født med. Til slutt tåler man nesten ikke sol hvis man har blitt mye solbrent. 

Hvordan beskytter man seg best?

Både Kreftforeningen og Vitusapotek anbefaler minimum solfaktor 15 i Norge på ubeskyttet hud. 

– Jeg ville gått opp i en faktor 25, og smøre på dette en halv time før du skal ut, forteller Camilla. På denne måten får solkremen tid til å trekke godt inn i huden.

 

En annen viktig huskeregel er å gjenta innsmøringen ofte, spesielt hvis man skal ut på en lang utflukt eller tilbringe dagen på stranda eller ved bassenget.

– Mange smører ikke på solkrem ofte nok i løpet av dagen for å få den anbefalte faktoren jevnt over hele tiden, forklarer Camilla. – Solen bryter ned solfilteret og derfor er det viktig at man får fylt på. Vi anbefaler at man smører på solkrem flere ganger om dagen, helst hver andre time.

 

Beskyttelse for både UVB og UVA

Når vi nyter sola blir huden utsatt for to typer UV-stråling, nemlig UVA og UVB. En god solkrem skal gi god beskyttelse mot begge, men hva er forskjellen? Camilla forklarer at en god huskeregel er at UVB står for «brent og brun», mens UVA står for «aldring».

– UVB-strålene går ikke så dypt i hudene, men de forårsaker celleforandringer som kan føre til kreft, forklarer Camilla. – I motsetning går UVA-strålene dypere inn i huden og setter skader som man nødvendigvis ikke ser der og da, men som man kanskje oppdager når man blir litt eldre og det kommer litt dypere rynker, flekker og ujevn pigmentering.

 

Det er anbefalt at alle solkremer i Norge har en tredjedel med UVA-beskyttelse.

– Solfaktoren er UVB-beskyttelsen. På solkremen står det ofte UVA med en liten ring rundt, som betyr at solkremen inneholder UVA-beskyttelse. – Det er noen kremer som har valgt å ha høyere UVA-beskyttelse, for det har blitt funnet at dette minsker risikoen for soleksem. 

 

Vitusapotek har solkrem for enhver hudtype. 

Ikke nok med en dagkrem

Skal du tilbringe sommerdagene i byen er det fortsatt viktig å huske på solkrem. Da er det ikke nok med en ansiktskrem med solfaktor forteller Camilla:

– En dagkrem med solfaktor har i mange tilfeller et solfilter som ikke er veldig stabilt. Dette betyr at det tåler lite UV-stråler før solfilteret blir brutt ned. En slik krem er egentlig bare beregnet på den solen man treffer til og fra jobb, og ikke på å være i direkte sollys over lengre tid.

 

Apotekteknikeren anbefaler heller å bruke en egen solkrem som er beregnet på ansiktet:

– Det er ingen fare å bruke solkrem som er beregnet for kroppen på ansiktet, men det kan føre til fet hud og kviseutbrudd hos noen. En solkrem beregnet for ansiktet vil smelte bedre inn i huden og føles kosmetisk bedre. Vi har solkrem til en hver hudtype, alt i fra fluid, til lotion, til krem. Fluid er den med minst fettinnhold.

 

Til slutt gir Camilla noen gode huskeregeler for oss som ønsker å få litt farge i ferien:

– Ikke legg deg på solsengen i timevis, men ta korte solingsperioder og ofte pauser fra sola. Det er også viktig å beskytte øynene, så ta på deg solbriller.

 

– Og husk, man blir brun selv om man bruker solkrem!

  

 

Sist endret - 01 desember 2017