Meny
 

Meld deg inn i Storo Storsenters kundeklubb – send Storo til 2070, og du vil motta eksklusive tilbud og aktiviteter fra Storo Storsenter. Vår personvernvilkår finner du her.

Dette må du vite når du tar frem sykkelen

Dette må du vite når du tar frem sykkelen

Vedlikeholde selv, få profesjonell hjelp eller rett og slett kjøpe ny sykkel? Vi har tatt en sykkelprat med salgsleder hos G-MAX, Kristian Johansson, og verkstedsjef hos XXL, Sindre Holtet.

Hva er det viktigste å tenke på når det kommer til vedlikehold av sykkel?
- Det absolutt viktigste er vasking av drivverket, det er de delene som overfører kraften fra bena og ut til bakhjulet. Her samler det seg fort masse skitt, spesielt om vinteren og når det er dårlig vær. Drivverket bør vaskes med såpe og vann, og børstes slik at man er sikker på at man får bort alt. Før du smører drivverket på nytt, er det viktig å bruke et avfettingsmiddel for å få bort alle oljerestene. Riktig lufttrykk i dekkene og etterstramming av skruer er også viktig å følge opp, forteller Kristian.   


Hvis man ønsker å levere sykkelen hos dere for å få den vårklar, hvor tidlig ute bør man være?
- Jo tidligere – desto bedre! Vi har stor pågang, men vi tar imot timebestillinger så det er bare å ringe eller sende oss en mail, så ordner vi en vårklar sykkel til deg!

For bestilling av service hos G-MAX: Mail og telefonnummer finner du her.

Hva gjør dere med syklene som blir levert inn?
- Det kommer helt an på hva kunden ønsker og vil. Noen kunder vil bare ha en sjekk, andre vil at vi skal komme med en anbefaling på hva som bør gjøres, mens noen vet akkurat hva de ønsker. Vi har ulike grader av servicepakker, og som et minimum har vi det vi kaller for Small Service. Her justerer vi gir, bremser og luft i dekkene, pluss at vi strammer alt av skruer. Bruker du sykkelen din ofte bør du ha den på service et par ganger i året for å sjekke at alt er som det skal.

 

Fiks sykkelen din hjemme selv!

 

1. Kjederenser, 299,- // 2. Sykkelolje, 99,- // 3. Girolje, 99,- // 4. Digital sykkelpumpe, 899,- // 5. Teflonspray, 99,- // 6. Avfettingsspray, 99,- // 7. Miljøvennlig vask, 99,- // 8. Vask, 99,- alt fra G-MAX.


Men hvis man skal kjøpe seg sykkel for første gang, hva er det viktigste man må ta stilling til?
- Det er viktig å tenke over hva du skal bruke sykkelen til, og spesielt hvilket underlag du kommer til å bruke den på. Er det bare i byen på asfalt, på sti, eller er det på grusveier i kombinasjon med asfalt? Velg en sykkel som passer ditt behov.

Hvordan vet man hvilken størrelse man skal ha på sykkelen, da?
- Svaret på det er egentlig at man må teste ut ulike sykler. Vi har en størrelsestabell på gsport.no, men sykler varierer i geometri, så om du er 180 cm lang så vil ikke det nødvendigvis si at du skal ha den samme størrelsen i alle typer sykler. Vi er også forskjellige som mennesker, noen er lengre enn andre i overkroppen eller beina, så hvis du skal kjøpe sykkel er det viktig å prøve litt forskjellige modeller for å kjenne ut hva som føles bra for deg. Skal du kjøpe sykkel i gave, til for eksempel barna, så er det lurt å ta de med for å teste. Mange tenker også at man gjerne kan kjøpe en litt stor sykkel til barna som de kan vokse i, dette anbefaler vi ikke med tanke på at barna kan ha vanskeligheter for å rekke frem til bremsene og ikke klarer å sette bena i bakken. Det er bedre med en sykkel som passer enn en som gjør at barna blir ustødige.

For en som bare skal bruke sykkelen til «bysykling», hvilke sykler anbefaler dere?

- Da ville jeg anbefalt en sykkel med hybrid dekk, som er smalere enn offroad. Stiv gaffel, altså ikke dempere. Og gjerne en modell som gjør at du sitter mye mere oppreist. Dette er mer behagelig og gjør at du får mye bedre oversikt i trafikken.

Salgsleder hos G-MAX, Kristian Johansson.

 

 

For de som skal trene med sykkel, hvilke sykler anbefaler dere til det?   

- Her må du tenke på hvordan sykkelen skal brukes. Er det utelukkende asfalt bør man gå for en landeveissykkel, er det en kombinasjon av asfalt og grusveier vil man gjerne ha en hybrid. Her vil også vekt spille enn stor rolle i valget av sykkel.

Er det noe ekstrautstyr man bør investere i da, synes du? 

- Det er lurt å investere i skjermer slik at du kan bruke sykkelen når det regner. Lys er viktig. Hvis du legger mye penger i en sykkel, bør du også investere i en god lås!

 

 

Ta turen til XXL også hvis du er på jakt etter sykler, tilbehør og service.

 

Verkstedsjef hos XXL, Sindre Holtet.

 

Hva mener dere er viktigst å tenke på når man skal klargjøre sykkelen? 

- Først og fremst så må man sjekke at sykkelen er trygg å sykle på. Etterstramme skruer, styret og pedaler og ikke minst sjekke at hjulene sitter fast. Fylle luft i dekkene, smøre kjedet og se at ingenting er ødelagt. Sjekk at bremsene fungerer og at det er tilstrekkelig med bremseklosser igjen, forteller Sindre.

 
Hva er den største feilen folk gjør med sykkelen sin? 

- Alt for mange er for dårlige til å vedlikeholde sykkelen sin. Det er viktig å vaske og rengjøre den ordentlig, spesielt kjede og drivverk. Du kan komme langt med en bøtte med vann og såpe, men man burde kjøpe en avfetter for å fjerne mesteparten av olje og møkk som samler seg. I tillegg er det mange som kommer med rustne sykler, som vitner om at de ikke har tatt godt nok vare på den. Sykkelen holder ganske mye lenger hvis folk er flinke til å vaske, smøre riktig mengde olje og behandle den pent. 

For bestilling av service hos XXL: Mail og telefonnummer finner du her.

 

- Vi justerer gir, bremser og sjekker generelt over sykkelen. Dette gjelder alt fra dyre landeveissykler til rimeligere bysykler for folk flest.

 

Hva er dine beste tips til å klargjøre elsykler?

- Det går på mye av det samme som med vanlige sykler. Helst skal man vedlikeholdslade batteriet over vinteren, slik at cellene i batteriet ikke dør ut. Ellers er det bare å vaske den som en vanlig sykkel med såpe, vann og svamp.

- Det som kan være verdt å nevne er at det oppstår slitasje på blant annet bremser på elsykler også. Folk sykler tross alt både fortere og lenger med en elsykkel enn en vanlig sykkel, og dette sliter selvfølgelig på utstyret i lengden. Derfor er det viktig å holde disse ved like, sier Sindre.

 

Stemmer det at dere også utfører vedlikehold av dempere?

- Det stemmer. Vi er en av få butikker i Oslo som tilbyr profesjonell reparasjon av dempere på sykkel. Vi tilbyr service på både fremre og bakre dempere. Det samler seg mye møkk på dempere ved både moderat og flittig bruk av sykler, og de vil derfor miste både følsomheten og funksjonen etter hvert. Det er derfor viktig å sjekke dette når du har brukt sykkelen en stund. Vi oppfordrer til å ta en liten sjekk etter 50 timer bruk, og ta en ordentlig service når sykkelen er brukt i 200 timer. Dette avhenger selvfølgelig av hvor ofte og hva du bruker sykkelen til, sier Sindre.

 

Tilbehør til sykkelen

 

1. Sykkellys, 399,- // 2. Sykkelskjerm, 79,- // 3. Drikkeflaskeholder, 99,- // 4. Kjolebeskytter til hjul, 49,- //5. Lås, 699,- //  6. Sykkellys, 379,- // 7. GPS, 2549,- alle fra XXL. 

XXL har et stort verksted hvor de tar imot alt fra landeveissykler til vanlige tursykler. 

Sist endret - 05 mars 2020