Meny
 

Slik smører du skiene

En skitur kan være en behagelig utendørsaktivitet hvor man kobler vekk fra hverdagens kjas og mas. Smører man feil derimot, kan turen bli en helt annen, fylt med frustrasjon og ubehag. Odd fra G-Sport og Martin fra G-MAX gir oss sine beste tips, for å gjøre skituren så komfortabel som mulig!

Riktig skismøring kan gjøre skituren til en stor suksess.

 

De to skientusiastene enes i at noe av det første man må gjøre er å sjekke vær- og føremeldingen før man drar ut på skitur. – På den måten kan man gjøre nødvending forarbeid som for eksempel å legge på isklister hjemme, dersom det er hardt og isete i sporene, siden dette er tungvint og mer vanskelig å gjøre utendørs, forklarer Odd fra G-Sport Storo.

 

Hvilket smøreutstyr trenger du?

– Når man skal velge skismøring er det viktig å ta hensyn til temperatur i lufta og i snøen der man skal gå på ski, forklarer Odd. – For eksempel om snøen er finkornet som typisk nysnø, eller grovkornet som typisk gammel snø.

 

Odd foreslår også at du gjør ting enkelt og holder deg til ett eller to merker, som for eksempel Swix og Rode, og lærer deg når og hvordan noen få festevokser og glidere bør brukes.   

Skismøring for turgåere og viderekommende

Han anbefaler at en vanlig turgåer burde ha 3–4 festevokser, nemlig den blå, lilla og rød festevoksen, i tillegg til universal klister og rødt klister. Han råder også å ha en kork til å jevne ut festevoksen med, og skirens, skrape og papir for fjerning av gammel smøring.

 

De fleste produsenter fører i tillegg smøring rettet mot de litt mer viderekommende.

– Det som skiller disse seriene fra rimeligere varianter, er at de ofte er mer spesialisert mot forskjellige temperaturer og at de gjerne har et høyere fluorinnhold som gir bedre slitestyrke, samt enklere påføring på skia, forklarer Martin fra G-MAX Storo.

Odd anbefaler at en vanlig turgåer burde ha 3–4 festevokser.

 

Trenger man smørebord?

Selv om Odd forteller at det ikke er nødvending med et smørebord for å smøre festevoks, er både han og Martin klar på at det har noen fordeler.

– For de som går to ganger i uken eller mer, og lengre distanser, kan det være lurt å investere i et smørebord for å lette jobbingen med skiene, oppfordrer Martin.

– Skal man smøre med klister er det også mye lettere å legge det jevnt dersom man har smørebord, utdyper Odd.

 

Nye ski

For å smøre skiene riktig og utnytte de best mulig, er vi avhengig av å få merket opp smøresonene. Smøresonen blir målt i forhold til vekt, typen ski og hvordan de skal brukes.

– Når man kjøper nye ski måler butikken ut smøresoner som hjelper deg med å smøre skiene dine riktig til ulike føreforhold, forteller Odd. – Dersom man ikke har smøresoner på sine ski kan vi på G-Sport Storo være behjelpelige med å måle ut smøresoner og vurdere om skiene passer til vedkomne.

 

Slik smører du

– Start alltid med en kald festevoks i bunnen og legg tynne lag med smøring, forklarer Odd. –  Da er det lettere å justere med flere lag dersom det ikke er nok feste på skiene, eller legge på en mildere voks på toppen dersom festevoksen man først legger på viser seg å være for kald eller hard, og gir for lite feste.

 

Han anbefaler også å alltid ha med flere aktuelle festevokser og klister med på skituren, slik at du enkelt kan justere underveis dersom festevoksen slites av eller forholdene endrer seg.

 

 

Både G-Sport og G-MAX på Storo tilbyr preparering av dine ski.

 

Trenger du hjelp?

Hvis du føler deg overveldet og du trenger litt hjelp til å komme i gang, tilbyr G-Sport og G-MAX på Storo Storsenter også preparering av både langrennski og slalåmski.

Gliding, sliping og reparering av ski

 – Vi har et veldig godt utstyrt skiverksted med flinke ansatte som kan glide og slipe stålkanter. I tillegg kan vi også reparere såleskader som for eksempel slalåmski som har truffet stein, og fått hakk og dype kutt i sålen, forteller Odd.

 

Sist endret - 03 januar 2019

Relaterte butikker

G-Sport
G-MAX logo