Meny
 

Meld deg inn i Storo Storsenters kundeklubb – send Storo til 2070, og du vil motta eksklusive tilbud og aktiviteter fra Storo Storsenter. Vår personvernvilkår finner du her.

Unngå skader med spesialtilpassede såler!

Utvalget er stort når det kommer til treningssko, og valgene vi tar blir ofte guidet av utseende og pris. Dessverre er det ikke bare fargen og stilen som bestemmer om skoene passer perfekt til deg.

Peter Schneider hos G-Sport Storo

 

Peter Schneider har jobbet på G-Sport Storo i 6 år, i tillegg til å jobbe som såletekniker i sitt eget firma Aktiv Helseservice. Han har idrettsfaglig utdanning, over 25 år realkompetanse, og vet hvor viktig det er å ha individuell tilpasning av løpesko.

 

– Alle har forskjellige føtter, det finnes ikke to like par. Det har man ikke på høyre eller venstre selv heller, forteller Peter. – Derfor treffer standarden nesten aldri.

 

Test føttene dine

 

– Det er mange som kjøper sko fordi fargen er kul, og da er det viktig med litt ’guiding’ i butikken. Så fort du skal ut og gå en litt lengre tur, eller skal ut og løpe, så bør du teste føttene dine og se hva du trenger, anbefaler Peter.

 

Har du lyst til å bli en bedre løper? Les personlig trener Trine Dowerdock sin tips til en bedre motivasjon og løpeteknikk her.

 

Hos G-Sport på Storo bruker Peter både speilkasse og ganganalyse for å analysere kundenes føtter og se deres unike behov. 

 

– Det første jeg gjør er å spørre hva skoene skal brukes til, og så anbefaler jeg egentlig der og da at man også ser på fot og fotstilling på speilkassen, forklarer Peter. – Jeg ser ganske fort hva slags fot du har, og hva den trenger i forhold til ekstra stabilitet eller demping.

 

Såleteknikeren forteller at speilkassen er det viktigste hjelpemiddelet han har. Den viser om man har en normal fotbue, og om belastningen er lik på begge føtter. I tillegg bruker Peter ganganalyse for å se hvordan steget er, og bevegelser i ankler og kne.

 

Hva er pronasjon?

 

Har du allerede testet føttene dine har du sannsynligvis hørt ordet pronasjon. Pronasjon er bevegelsen, eller rotasjonen, foten gjør når du går eller løper. Har du overpronasjon betyr det at foten din roterer innover. Roterer foten din utover har du underpronasjon.

 

– Den vanligste fotstillingen er når foten er rotert innover mot fotbuen. 65–70% av alle har en form for innoverrotasjon i foten, forteller Peter. – Rundt 20% er nøytrale, også er det noen som ligger helt på utsiden av foten og løper der.

 

 

Feil sko kan ha varige konsekvenser

 

Går du lenge med sko som ikke er tilpasset dine behov og føtter, kan det ha varige konsekvenser forklarer Peter: 

– Har du en fot som trenger sidestabilitet og den ikke får det når du er ute å løper, så generer den rotasjoner og dragninger oppover i systemet. Det vil man ikke ha, for da kan man fort få benhinnebetennelse, løpekne, og problemer på utsiden av lårene, i hoften, og i korsryggen. Alt dette hvis man ikke har riktig sko i forhold til hvordan din fot er.

 

Vanlige skader

De to vanligste skadene Peter ser i sin arbeidshverdag er plantar fascitt og hælspore, som karakteriseres av smerter under hælen og på innsiden av foten.

 

– Det kommer av at fotbuen ikke passer inni skoen, i forhold til hvordan standarden er, forklarer den erfarne såleteknikeren. – Det er noen som trenger ekstra oppbygging, noen som trenger ekstra støtte, noen som trenger ekstra demping.

 

– Veldig mange opplever at smerter i forhold til plantar fascitt slipper med en gang de får tilpassede innleggssåler, og da kan de ha gått med disse problemene i opp til tre år. De har fått behandling hos fysioterapeut og det har gått bort, men så kommer det alltid tilbake, fordi det ikke har blitt gjort noen forandring på mekanikken.

 

– Jeg har et nettverk av legekontorer og fysioterapeuter som sender sine pasienter hit, for å få tilpasning av sko og komplimentering av såler ved behov. Det beste du kan gjøre er å forebygge skader ved å kjøpe spesialtilpassede såler før det er for sent. Du sparer tid, du sparer penger, og du sparer kroppen din.

 

G-Sport Storo har et stort utvalgt av treningssko.

 

Ortopediske såler

Hos G-Sport Storo tilbyr de standard spesialsåler, i tillegg til at Peter former ortopediske såler hvor man kan bygge enda mer spesifikt etter hver enkelts behov.

 

Mange forbinder kanskje spesialtilpassede såler med store, klumpede sko, men slik er det ikke. 

– Materialene i dag er fantastiske, og det ligger veldig mye teknologi og kunnskap i sålene nå, forklarer Peter. – Man kan tilpasse og bruke de i sine vanlige sko, og behøver ikke å gå opp i skostørrelse eller noe sånt.

 

Peter anbefaler at du tar med de gamle skoene dine slik at han kan få best mulig forståelse av dine føtter:

– Jeg har kunder som kommer inn her med IKEA-poser fulle av sko og såler. Jo flere sko man har med seg, jo mer informasjon kan jeg hente, og hvor bedre kan jeg treffe med riktig såle.

 

Tilpasning av såler tilbyr G-Sport Storo som en service til kunden, og Peter tar kun betalt for materialet som er brukt og ikke noe ekstra.

 

Ønsker du spesialtilpassede såler, eller å teste føttene dine? Bestill time hos Peter Schneider hos G-Sport Storo ved å kontakte han på peter63782@gmail.com eller telefon 993 31 417.

Sist endret - 08 mai 2019