Meny
 

Meld deg inn i Storo Storsenters kundeklubb – send Storo til 2070, og du vil motta eksklusive tilbud og aktiviteter fra Storo Storsenter. Vår personvernvilkår finner du her.

Så lett lager du dine egne juledekorasjoner!

Så lett lager du dine egne juledekorasjoner!

Pynte til jul, eller gi blomster i gave? Her har du to enkle varianter du kan lage hjemme - på under 15 minutter!

 

- Dette er en veldig enkel bukett du klarer å få til helt selv, forteller Tonje hos Mester Grønn Storo.

 

Buketten består av amaryllis, furu, sølvstrå og kvister dekorert med snø. Dette er tradisjonelle juleblomster du finner i butikk hver jul, som passer godt sammen.

 

Slik forlenger du holdbarheten

Ettersom amaryllis er en løkblomst, og drikker fort, bør du ha lite og kaldt vann i vasen for lengst mulig holdbarhet.

 

- Vil du at buketten skal stå så lenge som mulig bør du også sette buketten kaldt om natten, men ikke under kjøleskapstemperatur, sier Tonje, og legger til: 

 

- Ønsker du at amaryllisen skal blomstre fort kan du fylle på vann ofte, og oppbevare buketten varmt. Alternativt kan du kjøpe en amaryllis som allerede er i gang med blomstringen.

 

Dekorasjon med svibel

Denne enkle dekorasjonen med svibel og mose er perfekt som pynt i stua, eller som små gaver i juletiden, og tar rundt fem til ti minutter å sette sammen. Vi har tatt utgangspunkt i en dekorasjon med én svibel, men du kan selvfølgelig sette sammen så mange du vil.

 

- Alt du trenger til denne er svibel, mose, ståltråd i ønsket farge, og den pynten du vil ha. I dag har vi gått for kongler og en sløyfe, sier Tonje.

 

Oppbevares kjølig om kvelden

Dekorasjonen kan stå opptil 14 dager, men også her kommer det an på vanning og temperatur. Også svibelen er en løkblomst, som trenger lite vann av gangen for så lang holdbarhetstid som mulig. Akkurat som med amaryllis-buketten kan du plassere denne kjølig om natten. 

 

- Plasser dekorasjonen på et brett, som du fyller litt vann på nå og da. Du må selv følge med på hvor tørr den her. Mosen vil også trekke vann fra brettet, men ser den tørr ut kan du gjerne spraye den med litt vann av og til, sier Tonje.

 

Hjemmelaget julebukett

 

 

Tid: Ca. 10-15 minutter

Du trenger:

 • 1 bunt furu
 • 2 bunter amaryllis
 • 1 bunt sølvstrå
 • 1 bunt kvister med frost
 • Bindebast (Tips! Spør om å få med litt når du kjøper blomstene)
 • Snittekniv
 • Liten tang (valgfritt)

 

Slik gjør du:

 

1. Rense stilker

 

 

Finn fram kniv eller tang! Det første du må gjøre når du har valgt blomstene du vil bruke, er å rense bort ca. ⅓ av stilkene nedenfra, slik at alt som kommer under bindepunktet fjernes. Bindepunktet på buketten skal ikke være midt på, men plasseres ca. ⅓ nedenfra. Kvistene og furuen kommer gjerne i stor kvast. Del opp disse slik at du kan fordele de ulike blomsten jevnt rundt i buketten.

 

2. Sette sammen buketten

 

 

Tid for å sette sammen! Nå skal blomstene settes sammen i en spiralform. Start med å legge to amarylliser skrått over hverandre. Legg deretter de andre blomstene i sprekkene, rundt og rundt som i en spiral. Forsøk å fordele de ulike blomstene jevnt rundt. Furuen er perfekt til å fylle tomrommene nederst med, og brukes for å støtte opp buketten. Avslutt buketten med å legge furu i en krans rundt den nederste delen.

 

3. Bind sammen

 

 

Nå skal det bindes! Bruk bindebast for å binde sammen buketten. Denne buketten kan fort bli ganske tykk på grunn av tykkelsen på amaryllisen, så hvis det blir vanskelig å holde den sammen kan du med fordel binde buketten sammen etter hver amaryllis du legger i. På grunn av tomrommet mellom blomstene er det lett å fylle i med de andre blomstene selv om buketten er bundet sammen.

 

4. Snitte

 

 

Siste steg! Amaryllis er en løkblomst, og skal snittes ved å skjære rett over med en snittekniv. Furuen, sølvgresset og kvistene snittes på skrått. Ta utgangspunkt i den korteste amaryllisen når du snitter, slik at du får lik lengde på buketten. Husk å aldri bruke saks eller tang til snitting - dette kan tette igjen stilken slik at blomstene ikke suger vann. Tykke kvister kan være vanskelig å snitte, forsøk derfor å sage litt etter litt til kniven går igjennom. Voilà, så har du en flott julebukett!

 

Juledekorasjon med svibel

 

 

Tid: 5-10 minutter

Du trenger:

 • Svibel
 • Mose
 • Ståltråd med ønsket farge
 • Ønsket pynt (kongler, sløyfer, etc.)

 

Slik gjør du:

 

1. Fjern potten

 

 

Lag deg en arbeidsstasjon hvor det ikke er så farlig om det kommer litt jord. Start med å fjerne potten fra svibelen, og finn frem mosen.

 

2. Kle med mose

 

 

Pakk svibelen inn i mose, til du har laget en slags ball. Husk at svibelen skal stå, så gjør den gjerne litt flatere under.

 

3. Fest med ståltråd

 

 

Fest mosen ved å surre sølvtråd flere ganger rundt. Dette er både dekorativt, og gjør at mosen holder seg på plass.

 

4. Dekorere

 

 

Nå er det bare pyntingen som gjenstår! Hva du vil pynte med er helt opp til deg, men noen gode forslag fra oss er kongler, sløyfer eller annen julepynt - det er bare fantasien som setter grenser! Her har vi valgt å pynte med kongler og en sløyfe. Pynten kan stikkes inn i mosen, eller stikkes bak ståltråden. Plasser dekorasjonen på et fat, og vipps, så er du ferdig!

Sist endret - 22 mars 2019