Meny
 

Meld deg inn i Storo Storsenters kundeklubb – send Storo til 2070, og du vil motta eksklusive tilbud og aktiviteter fra Storo Storsenter. Vår personvernvilkår finner du her.

Julemat for vegetarianere

Er du vegetarianer eller ønsker å ha en kjøttfri jul? Vi har plukket ut seks deilige vegetarretter gjestene vil elske – enten de er vegetarianere eller ikke. 

Bakt blomkål

 

2 PORSJONER

 

  • 1 stk blomkål

KRYDDERBLANDING:

 

  • ½ ts salt
  • ½ ts malt spisskummen
  • ½ ts paprikapulver
  • 1 ts fennikelfrø
  • ¼ ts kvernet pepper
  • 2 ss olivenolje

BRUNET SMØR:

 

  • 4 ss smør
  • 2 ss hakkede hasselnøtter
  • 1 pk sukkerertspirer
  • 1 pk rød shiso

 

SLIK GJØR DU:

 

1. Forvarm ovnen til 150 °C.

 

2. Bland sammen alle ingrediensene til krydderblandingen.

 

3. Skjær vekk den nederste delen på blomkålen, men behold gjerne bladene på slik at kålen kan stå rett.

 

4. Gni blomkålen inn med krydderblandingen og stek den i ca. 2 timer til den har fått en fin og gyllen farge. Bruk en liten kniv og stikk inn i midten av blomkålen for å se om den er ferdig stekt.

 

5. Brun smøret i en liten kjele og tilsett hakkede pekannøtter.

 

6. Fordel sukkerertspirene og shisokarsen på et fat og legg blomkålen oppå. Hell over litt av nøttesmøret og server. 

 

Nøttestek med tranebær og pistasj

 

 

8 porsjoner

 

  • 30  g tørket steinsopp eller annen tørket sopp
  • 2  stk rødløk
  • 2  stilker stilkselleri (stangselleri)
  • 2  ss olje
  • 2  båter hvitløk
  • 150  g arborioris (risottoris) , eventuelt perlebygg
  • 1  dl hvitvin
  • 5  dl grønnsakbuljong (utblandet)
  • 200  g aromasopp
  • 100  g mandler
  • 100  g pistasjnøtter
  • 50  g smuldret brød
  • 125  g hvitost eller vegansk ost (velg en ost med mye smak)
  • 1  stk rød chili
  • revet skall av 1 stk sitron
  • 2  stk egg
  • 2  ss friske urter (f.eks. rosmarin, timian, salvie og/eller persille)
  • 200  g tranebær
  • 2  ss sukker
  • 1  ts salt
  • ½  ts kvernet pepper

 

 

SLIK GJØR DU

 

1. Bløtlegg tørket sopp i litt kokende vann. Sett til side.

 

2. Finhakk rødløk og stilkselleri. Finhakk hvitløk.

 

3. Varm en vid kjele med litt olje og fres løk og selleri til det er mykt og blank. Ha i hvitløk og la den frese med et minutt. Tilsett ris og la den frese med til den begynner å «poppe». Hell i hvitvin og la den koke helt inn i risen.

 

4. La den bløtlagte soppen renne av seg i en sil og hakk den grovt. Rør soppen inn i risen. Varm grønnsaksbuljongen og tilsett i risen litt etter litt, mens du rører godt mellom hver gang. Fortsett å spe til risottoen er kremete og risen er al dente (fortsatt har litt tyggemotstand). Ha risottoen i en arbeidsbolle og avkjøl helt.

 

5. Skjær soppen i skiver. Varm en stekepanne og fres soppen i litt olivenolje. Krydre med salt og pepper. Hell soppen over i risottoen og avkjøl.

 

6. Rist mandler og pistasjnøtter i en tørr stekepanne, og knus dem grovt.

 

7. Bland nøttene, smuldret brød, revet ost, finhakket chili, revet sitronskall, egg og finhakkede urter inn i risottoen. Smak til med salt og pepper.

 

8. Ha tranebær og sukker i en liten kjele og kok opp. Rør godt og la alt koke kraftig i 2-3 minutter, til sukkeret er oppløst og bærene har syltet seg.

 

9. Smør en form og fordel tranebærene i bunnen. Ha risottoblandingen i formen og klem den forsiktig ned over tranebærene. Bruk en skje til å jevne ut overflaten. Dekk formen med aluminiumsfolie og plasser den midt i ovnen på 180 °C i 45 minutter. Fjern folien og stek videre i ytterligere 15 minutter.

 

10. Ta formen ut av ovnen og la den hvile på rist i 10 minutter. Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten på formen for å løsne steken. Hvelv den på et fat og løft formen forsiktig av. Pynt med friske urter.

Vegetarpai

 

Paideig:

 

  • 300  g hvetemel
  • 200  g smør
  • 1  dl iskaldt vann
  • 1  ts salt
  • 50  g vellagret ost, eksempelvis parmesan
  • 1  stk egg til pensling
  • 2  ss hakket frisk kruspersille

Paifyll:

 

  • 2  kg hokkaidogresskar eller annet gresskar
  • 4  ss olivenolje
  • 2  ts spisskummenfrø
  • 1  ts chiliflakes
  • 1  ts tørket timian
  • 2  stk rødløk
  • 4  båter hvitløk

 

 

  • 800  g frisk spinat
  • 250  g ricotta eller cottage cheese
  • 50  g pinjekjerner
  • 250  g fetaost eller chevre
  • 1  ts salt
  • ½  ts kvernet pepper

 

SLIK GJØR DU:

 

1. Smuldre smør og mel til det er klumpfritt. Tilsett kaldt vann og kna raskt sammen til en jevn deig. Dekk til deigen og la den stå kaldt i ca. 30 minutter.

 

2. Skrell gresskaret og del det i to. Fjern gresskarkjernene.

 

3. Skjær gresskarkjøttet i skiver og spre det utover et bakepapirkledd stekebrett. Drypp over litt olivenolje, og krydre med spisskummen, chili, timian, salt og pepper. Sett brettet midt i ovnen på 200 °C og stek i 40 minutter, til gresskaret er helt mørt og begynner å få fin, gyllen farge. Skjær løk i tynne båter. Behold skallet på hvitløkbåtene. Legg løk og hvitløk i en liten ildfast form og drypp over litt olivenolje. Sett formen i ovnen sammen med gresskaret de siste 20 minuttene.

 

4. Ta ut gresskar og løk fra ovnen. Klem hvitløkbåtene ut i formen og bland med løken. Avkjøl.

 

5. Skyll spinaten godt og fjern de tykkeste stilkene. Kok opp en kjele med vann og legg i spinaten akkurat lenge nok til at den faller sammen.

 

6. Ta opp spinaten med en hullsleiv og avkjøl i iskaldt vann.

 

7. Ta opp spinaten og klem ut så mye vann som mulig. Hakk spinaten grovt, og ha den i en bolle. Bland inn ricotta og krydre med salt og pepper.

 

8. Legg bakepapir i bunnen av en stor springform. Smør den godt med litt olivenolje.

 

9. Dryss litt hvetemel på arbeidsbenken og kjevle ut 2/3 av deigen til en stor leiv. Fôr formen med deig helt opp til kanten og klem den ut, slik at den er like tykk rundt det hele.

 

10. Legg halvparten av spinatblandingen i bunnen av formen. Fordel halvparten av gresskarbitene i et jevnt lag oppå. Dryss over halvparten av pinjekjernene, og halvparten av fetaosten. Fortsett med resten av fyllet og avslutt med løk- og hvitløkblanding og vellagret ost. Jevn ut overflaten og komprimer fyllet slik at det holder fasongen når paien skal skjæres i biter.

 

11. Kjevle ut resten av deigen. Pensle kanten på paien med egg og legg deigen på toppen. Klem den godt fast og skjær forsiktig vekk restene. Lag et hull midt på paien, slik at dampen kan slippe ut. Pensle overflaten med egg og dekorer gjerne med resten av deigen. Sett paien kaldt 20 minutter, slik at den setter seg. 

 

Tips! Paien kan også fryses og stekes ferdig på et senere tidspunkt. Da må du beregne opptil 10 timer for å tine paien før steking.

 

12. Sett formen lavt i stekeovnen og stek den i 35-40 minutter, til deigen er vakkert gyllen og fyllet er gjennomvarmt (sjekk ved å stikke en smal kniv inn i midten av paien. Kjenn på kniven om den er varm).

 

13. Ta paien ut av ovnen og la den hvile på rist i ca. 10 minutter før servering. Løsne formen forsiktig og flytt paien over på et serveringsfat. Server gjerne paien med en frisk salat og dressing.

 

Tips! Det er viktig å klemme ut så mye av væsken av spinaten som overhode mulig, ellers blir paien bløt og udelikat. Et godt tips er å bruke et rent kjøkkenhåndkle og vri opp spinaten for å få ut mest mulig væske.

 

Rødkål- og mangosalat

 

4 porsjoner

 

  • ½  stk rødkål
  • 2  stk mango
  • ½  potte frisk koriander
  • 2  ss olje
  •  ts sukker
  • saft og skall av ½  stk lime
  • ½  ts salt
  • ¼  ts kvernet pepper

 

SLIK GJØR DU:

 

1. Snitt rødkål i tynne strimler, en ostehøvel eller skreller kan gjøre denne jobben enklere. Ha rødkålstrimlene i en bolle.

 

2. Skrell mango og skjær dem i terninger. Ha mango i bollen sammen med finhakket koriander.

 

3. Rør sammen olje, sukker, skall og saft av lime, og salt og pepper til en dressing, og hell den over salaten rett før servering. Vend alt godt sammen.

Ovnsbakte gulrøtter

 

4 porsjoner

 

  • 12 stk gulrot
  • 2 ss olje
  • ½ ts salt
  • ¼ ts kvernet pepper
  • 1 stk granateple
  • 4 stilker bladpersille
  • 2 ss lettrømme

 

 

SLIK GJØR DU:

 

1. Skyll gulrøtter godt. Bruk en liten, spiss kniv og rens rundt stilkfestet.

 

2. Legg gulrøttene på et bakepapirkledd stekebrett. Drypp over olje og krydre med salt og pepper.

 

3. Sett stekebrettet i stekeovn på 180 °C og stek gulrøttene i 15-20 minutter til de er så vidt møre.

 

4. Rens granateple og grovhakk bladpersille.

 

5. Anrett de bakte gulrøttene på et fat. Ha på litt rømme, og dryss over granateplekjerner og persille. 

 

Rødbet- og eplesalat

 

4 porsjoner

 

  • 1  stk rå rødbete
  • 1  stk eple
  • 1  stk gulrot
  • 3  ss yoghurt naturell eller gresk yoghurt
  • 1  ts salt
  • ½  ts pepper

 

 

SLIK GJØR DU:

 

1. Riv rødbete, gulrot og eple (det er ikke nødvendig å skrelle eplet) og bland med yoghurt.

 

2. Smak til med salt og pepper. 

 

3. Sett salaten kaldt frem til servering.

Vi har alt du trenger til jul! Sjekk våre åpningstider her.

 

Bilder og oppskrifter er hentet fra matprat.no

Sist endret - 20 oktober 2019