Storohonning – fra tak til fat

Storohonning, pære og nøtter på marmorbord
Storohonning, pære og nøtter

Totalt bor det opp mot 80 000 bier i bikubene på taket av Storo Storsenter – og du kan kjøpe denne honningen på senteret.

Birøkter Alexander Du Rietz som er ansvarlig for driften av kubene.

– Etableringen av Storo biegård bidrar til å redde biebestanden. De siste årene har man verden over opplevd massiv biedød, et stort problem fordi biene har en svært viktig funksjon i økosystemet, sier senterdirektør Unni Merethe Aaasgaard.

Et fascinerende samfunn

Rundt bikubene skal birøkteren også skape et grønt miljø med blomsterkasser rundt kubene. Og i selve kubene hersker det komplett orden i det som må sies å være et meget velorganisert samfunn.

– Det er demokrati i kuben og biene kommuniserer med hverandre gjennom en biedans. Biene har mange ulike funksjoner. Noen er vaktbier, andre er speide- eller trekkbier – det er de som henter pollen og nektar. I tillegg finnes det pleiebier – det er de som steller eggene fra dronningen. I kubene finner man også noen hundre såkalte droner – som er hanbiene. Deres eneste funksjon er å befrukte de unge dronningene. I tillegg skal det utføres renhold, fôring av yngel og voksproduksjon i kubene og alle har nok å gjøre i det fascinerende samfunnet en bikube må sies å være, forklarer Alexander.

Urban honning har bedre smak

For den som skulle lure på om man kan produsere god honning i byen, forklarer den blide svenske birøkteren og som nå driver en birøkterfarm på Hadeland, at den urbane honningen faktisk regnes for å være bedre enn den honningen som produseres på landet.

– Byhonningen har en særegen mintkarakter i smaken som er veldig ettertraktet. Mintsmaken kommer av at vegitasjonen i byen faktisk er mer frodig og mineralrik enn på landet, forklarer Alexander.

Du finner Storohonningen for salg hos Coop Mega

Pris 95,– per glass.

Storohonning på kjøkkenbenk