Storohonning – fra tak til fat

Storohonning, pære og nøtter på marmorbord
Storohonning, pære og nøtter

Totalt bor det opp mot 80 000 bier i bikubene på taket av Storo Storsenter – og du kan kjøpe denne honningen på senteret.

Birøkter Alexander Du Rietz som er ansvarlig for driften av kubene.

– Etableringen av Storo biegård bidrar til å redde biebestanden. De siste årene har man verden over opplevd massiv biedød, et stort problem fordi biene har en svært viktig funksjon i økosystemet, sier senterdirektør Unni Merethe Aaasgaard.

Et fascinerende samfunn

Rundt bikubene skal birøkteren også skape et grønt miljø med blomsterkasser rundt kubene. Og i selve kubene hersker det komplett orden i det som må sies å være et meget velorganisert samfunn.

– Det er demokrati i kuben og biene kommuniserer med hverandre gjennom en biedans. Biene har mange ulike funksjoner. Noen er vaktbier, andre er speide- eller trekkbier – det er de som henter pollen og nektar. I tillegg finnes det pleiebier – det er de som steller eggene fra dronningen. I kubene finner man også noen hundre såkalte droner – som er hanbiene. Deres eneste funksjon er å befrukte de unge dronningene. I tillegg skal det utføres renhold, fôring av yngel og voksproduksjon i kubene og alle har nok å gjøre i det fascinerende samfunnet en bikube må sies å være, forklarer Alexander.

Urban honning har bedre smak

For den som skulle lure på om man kan produsere god honning i byen, forklarer den blide svenske birøkteren og som nå driver en birøkterfarm på Hadeland, at den urbane honningen faktisk regnes for å være bedre enn den honningen som produseres på landet.

– Byhonningen har en særegen mintkarakter i smaken som er veldig ettertraktet. Mintsmaken kommer av at vegitasjonen i byen faktisk er mer frodig og mineralrik enn på landet, forklarer Alexander.

Du finner Storohonningen for salg hos Coop Mega

Pris 95,– per glass.

Storohonning på kjøkkenbenk
Stabel med Storohonning

Blomstermeny

La Humla Suse har vært med på å lage en Blomstermeny.

– Her finner du forslag til blomster til både vår, sommer og høst. Humlene er som oss, de trenger mat hele sesongen, og det er spesielt viktig på våren når humlene våkner. Vi oppfordrer til å ta vare på seljene og gjerne plante seljer hvis du ikke har det i hagen fra før, forteller Toril Mentzoni i La Humla Suse.

Urban honning

Den urbane honningen fra Storo med en særegen mintkarakter i smaken er svært ettertraktet, og er et sunt naturprodukt helt blottet for konserveringsmidler, med mye antioksidanter og gode melkesyrebakterier.

Senterdirektøren Unni Merethe Aasgaard gleder seg over å kunne bidra med noe godt for miljøet:

– På sentertaket har det stått seks bikuber som produserer kortreist, urban honning og denne selges hos både Coop Mega, avslutter Unni Merethe.

Aktuelle butikker

Tabell med aktuelle butikker
Butikk Beliggenhet Åpningstider Kontaktinfo
Åpent i dag 10:00 - 21:00
Åpent i dag 09:00 - 21:00