Storohonning – fra tak til fat

Storohonning, pære og nøtter på marmorbord
Storohonning, pære og nøtter

Totalt bor det opp mot 80 000 bier i bikubene på taket av Storo Storsenter – og du kan kjøpe denne honningen på senteret.

Birøkter Alexander Du Rietz som er ansvarlig for driften av kubene.

– Etableringen av Storo biegård bidrar til å redde biebestanden. De siste årene har man verden over opplevd massiv biedød, et stort problem fordi biene har en svært viktig funksjon i økosystemet, sier senterdirektør Unni Merethe Aaasgaard.

Et fascinerende samfunn

Rundt bikubene skal birøkteren også skape et grønt miljø med blomsterkasser rundt kubene. Og i selve kubene hersker det komplett orden i det som må sies å være et meget velorganisert samfunn.

– Det er demokrati i kuben og biene kommuniserer med hverandre gjennom en biedans. Biene har mange ulike funksjoner. Noen er vaktbier, andre er speide- eller trekkbier – det er de som henter pollen og nektar. I tillegg finnes det pleiebier – det er de som steller eggene fra dronningen. I kubene finner man også noen hundre såkalte droner – som er hanbiene. Deres eneste funksjon er å befrukte de unge dronningene. I tillegg skal det utføres renhold, fôring av yngel og voksproduksjon i kubene og alle har nok å gjøre i det fascinerende samfunnet en bikube må sies å være, forklarer Alexander.

Urban honning har bedre smak

For den som skulle lure på om man kan produsere god honning i byen, forklarer den blide svenske birøkteren og som nå driver en birøkterfarm på Hadeland, at den urbane honningen faktisk regnes for å være bedre enn den honningen som produseres på landet.

– Byhonningen har en særegen mintkarakter i smaken som er veldig ettertraktet. Mintsmaken kommer av at vegitasjonen i byen faktisk er mer frodig og mineralrik enn på landet, forklarer Alexander.

Kjøp Storohonning på senteret

Du finner Storohonningen for salg hos Coop Mega og Baker Hansen, og inntektene doneres til den idealistiske foreningen La Humla Suse!

Pris 95,– per glass.

Inntekten av Storo honningen går uavkortet til La Humla Suse i Oslo som er en idealistisk forening som jobber for å sikre humlers levekår i Norge. Midlene skal gå til å gjennomføre kurs for førskolelærere i bydelene rundt Storo Storsenter.

– Vi ønsker å vekke begeistring for humlefaunaen hos pedagoger som arbeider med barn i barnehagen, fordi kunnskap om våre truede pollinatorer er viktig for fremtiden og en fantastisk måte å gi barn nærhet til naturen på.

Humlens vesen og dens samspill med blomstene gir en mulighet til å oppnå innsikt og sanseopplevelser som gir glede og tilknytning, forteller styreleder Toril Mentzoni og fortsetter:

– LHS legger vekt på å utvikle tverrfaglig materiell slik at kunnskapen bli formidlet gjennom ulike aktiviteter, slik at barnet ikke blir en passiv mottaker i læringsprosessen.

Les mer om konseptet La Humla Suse.

Storohonning på kjøkkenbenk