Tips til et sunnere kosthold

Dame som smiler, blender, airfryer og proteinpulver
Fra Elkjøp: Blender fra Wilfa 1499,- // Airfryer fra Philps 2399,- // Get Fit: Iso Whey Zero 2270g, 799,- // Sunkost: Økologisk kakaopulver 107,- // Økologisk spirulina 215,-

Ønsker du å få i deg sunnere mat? Her får du noen gode tips til hvordan du kan spise sunnere.

Nøkkelen til å få en sunnere hverdag er å lage gode vaner. Lag en plan, ta små steg av gangen og spis mat du synes virker både spennende og godt.

- Du kan gjøre ganske enkle grep for å få en sunnere hverdag. Ikke sett deg for strenge og høye mål. Husk at endringene du gjør gjerne skal vare over lang tid og være til å leve med, sier Hege hos Sunkost.

- Du må være tålmodig og god mot deg selv underveis. Det aller beste er at med gode vaner kan du godt tillate deg å skeie ut innimellom, sier Viviann hos Jordbærpikene.

Spis mindre sukker

Etter en adventstid og juleferie med mye kos er det mange som ønsker en sunnere livsstil. Et naturlig sted å starte er å spise mindre søtsaker.

- Ha fokus på å kutte ned på sukkerinntak, hvitt mel og raske karbohydrater. Du trenger ikke kun å spise sunt for å få resultater, forteller Hege.

- Bytt ut det fine hvetemelet med grovere mel, med urkorn som inneholder mer næringsstoffer enn vanlig mel, og meltyper med mindre gluten. Bruk økologiske råvarer når du har mulighet.

Sunkost har mange produkter som kan hjelpe deg på veien hvis du ønsker å få et sunnere kosthold. Både når det gjelder søtning, meltyper, vegetarmat og rene økologiske råvarer.

5 om dagen er nøkkelen

Som kjent er 5 om dagen viktig når du ønsker en sunn hverdag. Du må derfor sikre at du får i deg det du trenger av frukt og grønnsaker.

- På den måten får du i deg de vitaminene og antioksidantene som kroppen trenger. Rene og naturlige råvarer er det aller beste! Grønt trenger absolutt ikke være kjedelig. Smoothie med for eksempel jordbær er en genial måte å spise 5 om dagen på, sier Viviann.

Smoothier og juice kan enkelt blandes i en blender, og du kan tilsette nær sagt all slags supermat. Perfekt som mellommåltid eller når du er på farten.

- Blendere er noe av det vi selger mest av i januar, da flere starter året med sunne smoothies. Wifa blenderen er best i test, og er en helt rå maskin til å lage gode og sunne smoothies med, sier Ermina i Elkjøp.

- Samtidig har airfryer vært et svært populært produkt de siste årene. Nettopp fordi du kun trenger dette produktet for å lage utallige gode og sunne middager på kort tid, uten tilsatt olje.

Noen som holder vegetar pålegg
Vegetar ost
Coop har et bredt utvalg av vegetarmat.
Vegetar kjøtterstattere
Coop har et bredt utvalg av vegetarmat.

Helsefremmende matvarer

For å få et sunnere kosthold kan det være lurt å planlegge måltidene et stykke frem i tid. Pass også på å få i deg de riktige næringsstoffene.

- Når vi spiser frukt, grønnsaker, bær, nøtter, fisk og fiberrik mat så trives de gode og helsefremmende tarmbakteriene så mye bedre, i motsetning til når vi får i oss for mye animalske matvarer, sukker, alkohol og hvitt mel, sier Hege.

- Om vi ikke gir disse gode tarmbakteriene den næringen de trenger så vil de etterhvert dø og dette gir grobunn for de dårlige bakteriene. Dette kan føre til sykdom som for eksempel irritabel tarm, betennelser i kroppen og nedsatt immunforsvar.

Tips!

Bytt ut vanlig ris med quinoa. Quiona inneholder halvparten av kaloriene som vanlig ris og den har masse fiber og gode proteiner.

Er du og familien din villig til det kan det være en idé å innføre vegetariske måltider ett par ganger i uken. Fisk er et godt alternativ til kjøtt.

- Sortimentet vårt for veganske produkter har eksplodert i utvalg, mot hva det var for et par år siden. Vi ser tydelig at trenden med plantebasert mat fortsetter i 2022, sier Malin i Coop.

Påsmurt brødskive som ligger på en tallerken
Salat
Lag en god og sunn salat som passer til dine smaksløker.
Salat, brød og dressing på et serveringsfat
Lag en god og sunn salat som passer til dine smaksløker.

Drikk mer vann

Mange av oss får også i oss en betydelig mengde sukker og syre gjennom det vi drikker i løpet av dagen. I denne sammenheng er det enkle ofte det beste. Rent vann er bra for oss og er den beste tørstedrikken.

Et annet alternativ er å drikke en god og varm te fra Teapigs. Disse får du tak i hos Jordbærpikene.

En god og variert salat

Et sunt og godt kosthold inkluderer naturlig nok mye grønt. En god salat kan inneholde så mangt. Lag en salat som passer dine smaksløker, og ikke minst inkluder sammensetninger som gir et variert smaksbilde.

Den økende populariteten av å spise sunt preger også menyen hos Jordbærpikene.

- Vi har en salatkategori hos oss, som vi har satt sammen etter innspill fra våre gjester. Foruten våre klassikere har vi nå to vegetarsalater; en med quinoa og avokado og egg. I begge disse rettene har vi fargerike beter og sprø grønnkålchips. I tillegg har vi nå i januar kampanje på Cæsarsalat, sier Viviann.

- Vi har og oppdatert blingsene våre, og har fått en helt ny vegetar avokadoblings på menyen. Visste du at avokado er noe av det sunneste du kan spise? Den er proppfull av næring, vitaminer og mineraler.

Oppskrift på sprø grønnkålchips (fra Jordbærpikene)

Ingredienser:

  • Grønnkål
  • Olivenolje
  • Salt

Fremgangsmåte

Riv av de tykke stilkene på grønnkålen. Skyll bladene i kaldt vann og rist av vannet. Riv opp bladene i biter på rundt 5 cm. Sprinkle over oljen og saltet. Gni/masser bladene med lett hånd og dryss grønnkålen ut på brett med papir eller silikonmatte. Husk å ikke ha alt for mye på brettet i gangen.

Grønnkålen stekes på 130 grader til alle bladene er 100% sprø (ca. 15-20 min). Avkjøles og oppbevares i romtemperatur med papir eller klede over.

Smoothie, blåbær og nøtter i en skål
Musli, yoghurt og eple i et glass
Foto: Get Fit
Frukt og grønt avdeling
Storo International Food har et stort utvalg av ferske grønnsaker.

Få maks ubytte av treningen

For deg som ønsker å gå ned i vekt gjelder det å forbrenne flere kalorier enn det du får i deg. Samtidig gjør proteinrik mat at du presterer bedre på trening og lettere kan bygge muskler.

Hos Get Fit kan du finne mange sunne lavkalori-produkter med høyt proteininnhold, som sauser, dressinger, stekeoljer, krydder, pasta og peanøttssmøt.

- Det er lite variasjon og sjeldent nok av de viktigste råvarene i ferdig prosessert mat. Ved å forhåndslage måltider bestående av for eksempel grønnsaker fisk, kylling, og biff har man full oversikt over hva man får i seg og lettere for å kontrollere kcal-inntak samt fordeling av fett, karbohydrater og proteiner, sier Maz hos Get Fit.

Det kan likevel være utfordrende å få i seg nok proteiner uten å overskride antall karbohydrater eller fett, og da kan et alternativ være å supplere med et kosttilskudd.

- Vi anbefaler alltid en proteinshake basert på melk rett etter trening. Melkeprotein absorberes raskt av kroppen, og vil gi musklene mellom 20-25 gram i løpet av 5-10 minutter. Dette vil da sette i gang restitusjonen.