Meny
 

Meld deg inn i Storo Storsenters kundeklubb – send Storo til 2070, og du vil motta eksklusive tilbud og aktiviteter fra Storo Storsenter. Vår personvernvilkår finner du her.

Honning fra tak til fat

Honning fra tak til fat

Birøkter Alexander Du Rietz rett før han åpner kubene for første gang på Storo bigård.

Totalt bor det opp mot 80 000 bier i bikubene som nå står på taket på Storo Storsenter, og det er birøkter Alexander Du Rietz som er ansvarlig for driften av kubene.

- Etableringen av Storo biegård bidrar til å redde biebestanden. De siste årene har man verden over opplevd massiv biedød, et stort problem fordi biene har en svært viktig funksjon i økosystemet, sier senterdirektør Unni Merethe Aaasgaard.

 

 Alexander tar opp en honningtavle fra kuben. Totalt vil disse to kubene produsere 80 kilo honning i løpet av sesongen.

 

Et fascinerende samfunn

Rundt bikubene skal birøkteren også skape et grønt miljø med blomsterkasser rundt kubene. Og i selve kubene hersker det komplett orden i det som må sies å være et meget velorganisert samfunn.

 

- Det er demokrati i kuben og biene kommuniserer med hverandre gjennom en biedans. Biene har mange ulike funksjoner. Noen er vaktbier, andre er speide- eller trekkbier – det er de som henter pollen og nektar. I tillegg finnes det pleiebier – det er de som steller eggene fra dronningen. I kubene finner man også noen hundre såkalte droner – som er hanbiene. Deres eneste funksjon er å befrukte de unge dronningene. I tillegg skal det utføres renhold, fôring av yngel og voksproduksjon i kubene og alle har nok å gjøre i det fascinerende samfunnet en bikube må sies å være, forklarer Alexander.

 

 Midt i bildet ser du dronningen markert med en blå prikk på hodet. Prikken gjør det lettere å finne dronningen, samt fastlå alderen. Blå prikk, betyr at den er fra året 2015, og er en internasjonal standard som følges av alle birøktere.

 

 

Urban honning har bedre smak

For den som skulle lure på om man kan produsere god honning i byen, forklarer den blide svenske birøkteren og som nå driver en birøkterfarm på Hadeland, at den urbane honningen faktisk regnes for å være bedre enn den honningen som produseres på landet.

 

  

- Byhonningen har en særegen mintkarakter i smaken som er veldig ettertraktet. Mintsmaken kommer av at vegitasjonen i byen faktisk er mer frodig og mineralrik enn på landet, forklarer Alexander.

 

Alternativ til sukker

Honning er sunt naturprodukt helt blottet for konserveringsmidler, men som inneholder mye antioksidanter og gode melkesyrebakterier som er bra for fordøyelsen. Honning er et veldig godt alternativ til sukker og har uttallige bruksområder.

 

- Honning i teen for den med sår hals, kjenner vi vel alle til. Men honningen kan brukes til mer enn å lindre sår hals. Honning kan i prinisppet erstatte alt du benytter sukker til i dag, forklarer birøkteren og anbefaler folk som er nysgjerrige om å søke opp informasjon på nett om honningens mange bruksområder.

 

Og skulle du lure, ja, honningen fra Storo bigård er såkalt kaldslynget. Det betyr at den ikke er bearbeidet gjennom oppvarming, og dermed ikke har mistet de gode næringsstoffene fra produksjonsprosessen.

 

Bier på vift

Biene flyr inntil tre kilometer ut fra kuben sin og vil hente pollen og nektar i hele nærområdet – fra boligområdene oppe på Grefsen, rundt om i Nydalen, på Sinsen og ned til Grunerløkka og Botanisk hage på Tøyen.

 

Dronningen er helt sjef

At dronningen er sjefen i kuben, er det ingen tvil om.

 

- Hun er øverstkommanderende, forklarer Alexander mens han blåser litt røyk fra røykpusteren ned mot kuben - da roer biene seg.

 

- Det interessante er hvis de andre biene ikke er fornøyd med dronningen - at hun ikke legger nok egg – så avsetter de henne rett og slett, og kroner en ny dronning blant de beste ung-dronningene i kuben. Det er hardt og brutalt, men det er naturens gang, avslutter Alexander Du Rietz før han setter kursen tilbake til Hadeland. Om noen dager er han tilbake for å sjekke om det har begynt å komme honning i kubene. 

 

Du kan hjelpe biene

Lyst til å bidra til et godt mijlø for biene? Da kan du kjøpe egne frøposer som blir til bienes favorittvekster som du kan plante i hagen eller i balkongkassen. Både Mester Grønn og Plantasjen har sommerblomster som er bievennlige. I tillegg har Plantasjen en egen frøpose med ”bieblanding”.

 

Du finner mer info her og her

Sist endret - 20 januar 2020