Supre leker til barnebursdagen

to gutter leker med ballonger
Ta med ballonger i danseleken, så blir det ekstra vanskelig for barna å stå stille når musikken stopper.
Jente og gutt med bursdagshatt hopper på trampoline fylt med ballonger
Pinjata formet som en enhjørning henger mellom to trær
Pinata er en sikker vinner i barnebursdagen.
Kollasj av leker til barn
Kollasj av leker til barn
Flying Tiger: Medaljer 40kr // Ringo: Såpebobler 19,90// Sprell: Pinata 329,- // Kaste på boks 299,-// Bilde 2: Sprell: Ansiktsmaling 169,- // Krokket 549,-// Ringo: Vannpistol 149,90// Flying Tiger: Diskolys 70,-// Elefant 70,-

Skal du arrangere barnebursdag kan det være lurt å ha noen morsomme aktiviteter i bakhånd. Vi har samlet hele 22 forslag til leker barna vil elske.

Danseleken

En voksen styrer musikken, mens barna danser. Hver gang musikken stoppes, skal barna stå musestille. Den som beveger seg er ute av leken. La gjerne bursdagsbarnet bestemme musikken.

Hviskeleken

Denne leken bør gjøres mens alle barna sitter ved bordet. Bursdagsbarnet tenker ut et ord og hvisker det til sidemannen som hvisker det videre. Når ordet har gått rundt hele bordet og kommet tilbake til bursdagsbarnet, skal han/hun si ordet som ble hvisket til han/henne sist.

Deretter skal han/hun si det riktige ordet. Sannsynligheten er stor for at ordet har forandret seg underveis. La alle barna finne på hvert sitt ord før du avslutter leken.

Adjektivhistorie

Lag en historie med plass til adjektiver og la barna fylle inn adjektiver etter tur. Dersom du arrangerer temabursdag, kan du lage en historie som handler om dette temaet. Du kan også la historien handle om barna som er på festen. Når alle adjektivene er på plass, leser du opp historien for barna. Vi kan garantere mye latter.

Slå på piñata

Piñata er en sikker vinner i enhver barnebursdag. Fyll den med godteri eller andre småting du tror barna vil like, og heng den opp i en passende høyde. Be barna stille seg i en lang rekke. Den første i køen får utdelt en pinne som de, etter tur, kan slå piñataen med. Til slutt vil det gå hull på piñataen og alle godteposene vil falle ut.

Du finner mange forskjellige piñatas hos Partyland og Sprell.

Noen som holder godteri
Yummy Heaven

Kongen befaler

En person velges ut til å være konge. Det er viktig at alle kan se kongen, men det viktigste er å høre hva kongen sier. Kongen bestemmer hva resten skal gjøre ved å rope ut forskjellige kommandoer, men det er kun når kommandoen starter med “kongen befaler”, at de andre skal lystre til kommandoen.

For eksempel kan kongen rope: “kongen befaler at alle skal hoppe to ganger!” Da skal deltakerne gjøre det som befales.

Hvis kongen kun roper “stå på ett ben!”, så skal alle stå stille. Hvis man utfører kommandoen her, går man ut av leken. Slik fortsetter det til det kun er én igjen, som da blir konge i neste runde.

For å gjøre det vanskeligere kan kongen lure de andre deltakerne ved å si en bevegelse samtidig som de utfører en annen. De som da hører godt etter vil gjøre det kongen befaler – og ikke det han eller hun gjør.

Eske-Rally

Du trenger to esker, to blyanter og hyssing. Klipp av en 2 meter lang hyssing og fest den ene enden til esken, og den andre enden til blyanten. Eskene, som gjerne kan være skoesker, dekoreres som rallybiler.

I denne leken kan man ta to deltakere av gangen, eller fire dersom det er plass nok hjemme. Konkurransen går ut på at deltakerne får hver sin bil å styre. Rallybilene blir plassert likt bak en startlinje og sjåførene blir plassert ved mållinjen ca 2 meter unna startlinjen.

Deltakerne får hver sin hyssing og blyant. Når startskuddet går skal de tvinne hyssingen rundt blyanten mellom fingrene så rallybilen blir trukket over målstreken. Det er ikke lov å rykke eller bevege seg for å få rallybilen fremover, - kun tvinne.

Smaksleken

Her skal barna ha bind for øynene mens de skal gjette hva de spiser. Sett frem skåler med ulike matretter – alt fra krydder til frokostblanding. De som gjetter riktig på flest matretter, vinner leken.

Husk!

Noen barn kan være allergiske, så sørg for at alle tåler det du serverer før du starter leken.

Fiskedam

Har du planlagt å gi gjestene godtepose før de reiser hjem, er dette en morsom lek å ha når bursdagsfesten nærmer seg slutten. Heng et teppe et sted det er plass til å stå både bak og foran, for eksempel ved en trapp, og la en voksen stå på baksiden og henge poser på kroken etter hvert som barna fisker.

Bruk en lang pinne som fiskestang, heng på en snor og bruk en klype som krok. Du må gjerne henge på dopapir og tomt godteripapir underveis, men husk at alle må få godtepose til slutt.

Barn som leker
Krokket fra Sprell

Badeand

Alt du trenger til denne leken er ei badeand eller et komisk kosedyr. En deltaker stiller seg foran de andre med badeanden. Oppgaven er å få minst en av de andre deltakerne til å le før tiden er ute (f. eks. et minutt), ved å gjøre komiske ting med badeanden.

Eksempler: Lek buktaler og få badeanden til å snakke, lat som om du betror badeanda med en dyp hemmelighet, dans med den, syng for den, lag rim osv. Den første personen som ler må ta over rollen til den forrige deltageren. Hvis ingen ler i løpet av den tilmålte tiden er deltakeren ute av leken.

Lakrissnorspising

Hvert barn får hver sin lakrissnor som de skal spise så fort som mulig uten å bruke hendene.

Sett halen på eselet

I denne leken skal en og en deltaker av gangen få bind for øynene og prøve å plassere halen på en plakat av et esel.

Det finnes flere forskjellige varianter av denne leken, som å plassere hornet på en enhjørning, sett halen på grisen osv. For å gjøre det ekstra morsomt, kan deltakeren snurre 10 ganger rundt med bind for øynene, og så prøve å plassere halen riktig.

Du finner papir i alle størrelser og fargestifter hos ARK.

Hi! Ha! Ho!

Alle deltakerne stiller seg i en ring. Leken har en rytme med tre taktslag, både i lyd og bevegelser. En person starter og utfører første taktslag: Den som begynner legger håndflatene mot hverandre, strekker armene ut og hugger i luften (som en samurai) mot hvem som helst annen i ringen og roper Hi!

Andre taktslag: Personen som blir pekt på legger håndflatene mot hverandre, strekker armene rett opp i luften, for å gjøre seg klar til hugg, og roper Ha!

Tredje taktslag: Personene på hver side av den som nå står med armene rett opp i luften legger håndflatene mot hverandre og hugger, i luften, inn mot magen til den som står med armene rett opp og roper Ho!

Man kan velge om man bare starter på nytt når noen gjør feil, eller om man går ut av leken når man gjør feil. Nytt første taktslag: Personen som nå står med armene rett opp i luften hugger mot en ny person og roper Hi! Og slik fortsetter leken.

Hvis dere spiller med at deltakerne som gjør feil går ut, fortsetter leken til det er to deltakere igjen. Vinneren avgjøres med en duell. Bli enige om et ord som duellantene skal reagere på - for eksempel Samurai.

Duellantene stiller seg rygg mot rygg, og tar ett skritt fra hverandre for hvert ord en av de andre spillerne sier som ikke er Samurai. Når noen sier Samurai, er det førstemann til å snu seg og si Ho! Spilleren som reagerer raskest vinner leken.

Flasketuten peker på

Slik foregår leken: Alle barna setter seg i en ring. Legg en flaske i midten av ringen og la bursdagsbarnet snurre flasken først. Før flasken snurres, bestemmer dere hva personen flasketuten peker på, skal gjøre. Etter første runde er det den som sist ble pekt på som skal velge hva nestemann skal gjøre.

Leker til utebursdag

Til utebursdag finner du blant annet krokket hos Clas Ohlson og slitesterke sekker til sekkeløp hos ARK.

 • Rødt og grønt lys
 • Boksen går
 • Gjemsel
 • Kaste ball på blikkbokser
 • Krokket
 • Sekkeløp
 • Potetløp / eggeløp
 • Hauk og due

Forslag til premier

Premier hører med, enten det er godteposer fra Yummy Heaven eller diplom og klistremerker fra ARK. Det gir ekstra motivasjon hvis alle som deltar får en liten oppmerksomhet, som for eksempel sjokolademedaljer fra Nille.

 • Klistremerker
 • Godtepose
 • Medalje fra
 • Diplom med papir
 • Sprettball fra