Embla bunader: tradisjon og identitet

Jente i rød og svart bunad

Embla bunader åpnet på Storo torsdag 29. juli. Her kan du få sydd bunader fra hele landet, i tillegg til at du kan være med å skape noe helt eget.

Bunaden skal være historisk – men den skal også være deg.

- Vi er veldig opptatt av balansegangen mellom å hedre historien og norsk bunadstradisjon, samtidig som vi ønsker å være nyskapende og edgy. Vi driver historien videre, forteller butikkleder Jessica.

Å komme til Embla Bunader er en spennende blanding mellom det tradisjonelle og nye. Butikken er lun og elegant, med klassisk design. Det føles som å komme inn i en flott damesalong i Kristiania på 1800-tallet, med fiskebensparkett på gulvet og lune og varme farger. Du blir ønsket hjertelig velkommen av Jessica, og resten teamet.

- Å skaffe seg bunad skal være en opplevelse. Det er noe du oftest bare gjør en gang i løpet av livet, det blir det samme som å skulle kjøpe brudekjole. Det er din dag. Vår jobb blir derfor å gjøre alt vi kan for at du skal få en så flott opplevelse som mulig, forteller hun videre.

Jente som snurrer med blå bunad
Jente som viser baksiden av en blå bunad med lue

Identitet og bunad

Bunadstradisjonen står sterkt i Norge. Det som på 1800-tallet begynte som et bondeopprør mot eliten i byene, spredte seg raskt til å bli et symbol på norsk nasjon og kultur. Med bakgrunn i dette, er det mange som mener at bunadene ikke skal endres. Jessica understreker at Embla derimot er med på å drive historien videre på bakgrunn om at kultur er i bevegelse:

- Bunaden er en identitetsbærer. Det skal være lekent, og det skal være gøy! Når du har på bunaden din skal du ikke bare kjenne på kultur og tradisjon, men også tilhørighet. En skal føle seg komfortabel og stolt; kjenne på at dette er meg.

Jente som løfter på skjørtet i en svart bunad
Jente med svart bunad viser frem bunadsvesken

Balansen mellom nyskapende design og historiske tradisjoner

Hulda Garborg, en ivrig forkjemper for det norske, tok utgangspunkt i en folkedrakt fra Valdres i 1914. Hun endret på snittet, og hentet broderier fra en gammel fløyelslue. Dette dannet skole, og er nå grunnlaget for de fleste bunadene i Norge.

- Bunader skal være historiske, men vi lager jo bunadshistorie nå også. Det handler om at bunader skal være tilgjengelige for alle, og at alle skal føle seg knyttet til den. Ting som tidligere ikke var vanlig, som hårbøyle for eksempel, er i dag veldig populært. Dette viser jo at bunadstradisjon ikke er statisk, men en levende kultur.

Du kan selv være med å påvirke og skape din egen festdrakt. Embla syr bunader fra hele landet, i tillegg til alt av tilbehør. Med en tilknyttet skredder kan man komme innom og få tilpasset bunaden.

- Vi streber etter å være best i bransjen, på både kvalitet og service. Dette innebærer at vi har livstidsgaranti på skredderiarbeidet. I tillegg har vi en passformgaranti, som innebærer at du kan komme innom og få bunaden tilpasset gratis i opp til seks måneder etter du har hentet den ut.

Butikken finner du i 2. etasje ved Eurosko og Carlings.

- Vi ønsker alle hjertelig velkommen innom for en hyggelig bunadsprat, avslutter Jessica.

Aktuelle butikker

Tabell med aktuelle butikker
Butikk Beliggenhet Åpningstider Kontaktinfo
Åpent i dag 10:00 - 21:00