Honning fra tak til fat

Storohonning, pære og nøtter på marmorbord
Bigården på Storo Storsenter
Honning, pærer og frokostblanding på et bord
Glass med Storohonning på en plen

Prøvd honning fra Storo Storsenters egen bigård? Lær alt om vår urbane honning - og hvor du kan kjøpe den! Se også vår oppskrift på biekjeks med Storohonning.

Totalt bor det opp mot 80 000 bier i bikubene på taket av Storo Storsenter – og nå kan du kjøpe honningen deres på senteret!

Hvordan smaker urban honning?

Tradisjonell birøkting foregår som regel på landet, men urban birøkting er birøkting i bykjerner, slik som på taket til Storo Storsenter.

– Byhonningen har en særegen mintkarakter i smaken som er veldig ettertraktet. Mintsmaken kommer av at vegetasjonen i byen faktisk er mer frodig og mineralrik enn på landet, forklarer birøkter Alexander Du Rietz. Eksos og annen forurensning har ingen påvirkning på biene eller honningen, forsikrer han.

Storohonningen er en typisk Lindehonning, ettersom Oslos bykjerne består av mest lindetrær, og dermed står for mesteparten av nektaren til biene.

Honningen er et sunt naturprodukt blottet for konserveringsmidler, med mye antioksidanter og gode melkesyrebakterier.

Hvor kan du kjøpe Storo-honning?

Du finner honningen hos Coop Mega og i Hentepunkt & Kundeservice i 1. etasje.

Slik kan du hjelpe biene - også i byen

Birøkting, som den vi gjør på Storotaket, er svært viktig for for å bevare biebestanden.

- Uten pollinering får vi ikke planter og vekst, som bidrar til reproduksjon av frukt og bær som for eksempel blåbær, bringebær, epler, pærer, sjokolade, raps og mye mer.

Faktisk påvirker bienes pollinering en tredjedel av alt vi spiser.

Selv om du ikke er birøkter, kan du også hjelpe biene.

- Det er viktig at vi prøver å legge til rette for biene og ikke minst for villbiene. Plant for eksempel bievennlige planter og blomster i hagen eller på balkongen. Setter man opp et insektshotell hjelper man også de ensomme biene, slik at de får et hjem når det blir vinter, forteller Alexander.

Kjeks og glass med Storohonning på et fat

Dette skjer i bikubene

Nysgjerrig på byenes fascinerende samfunn? Slik er livet i bikuben:

På taket vårt bor det to dronningbier i hver sin bikube, som kan ha opptil 50-80 000 bier hver midt på sommeren.

Rundt bikubene skaper birøkteren et grønt miljø med blomsterkasser. Og i selve kubene hersker det komplett orden.

– Det er demokrati i kuben, og biene kommuniserer med hverandre gjennom en biedans. Biene har mange ulike funksjoner. Noen er vaktbier, andre er speide- eller trekkbier – det er de som henter pollen og nektar. Pleiebier steller dronningens egg. Hannbiene kalles droner, og de befrukter de unge dronningene. I tillegg skal det utføres renhold, fôring av yngel og voksproduksjon i kubene. Alle har nok å gjøre i det fascinerende samfunnet en bikube må sies å være, forklarer Alexander.

Oppskrift: Bieformede honningkjeks med Storohonning

Lag biekjeks med smak av Storohonning!

Ingredienser:

  • 7 dl mel
  • 5 ts kanel
  • 1ts salt
  • ¼ ts natron
  • 110g usaltet smør
  • 70g sukker
  • 1 stort egg
  • ¼ ts vaniljeessens
  • 170g Storohonning

Fremgangsmåte:

Visp smør og sukker hvitt. Bland inn honning, egg og vaniljeessens til en jevn røre. Tilsett det tørre: mel, kanel, salt og natron. Rør eller kna deigen jevn. Del deigen i put, pakk i plast og la hvile i kjøleskapet i 2 timer. En kald deig holder formen bedre.

Sett ovnen på 175 grader.

Ta ut deigen, kjevle flatt til ca. 0,5 cm tykk deig. Stikk ut kjeks med en bieformet kakeform og legg på et stekebrett. Stekes i 7-9 minutter - følg med underveis. Nyt honningkjeksene varme!

Aktuelle tilbud

Aktuelle butikker

Tabell med aktuelle butikker
Butikk Beliggenhet Åpningstider Kontaktinfo
Åpent i dag 09:00 - 21:00
Åpent i dag 10:00 - 21:00