Honning fra tak til fat

Bikuber på et tak med blomstereng
Bigården på Storo Storsenter

Bigården har våknet til liv og nye blomster er plantet, for å skape et fint arbeidsmiljø for våre flittige arbeidere på taket.

Det betyr at det vil bli laget masse ny og deilig honning fra nå av og utover sommeren.

På taket vårt bor det to dronningbier i hver sin bikube, som kan ha opptil 50-80 000 bier hver midt på sommeren.

- Biene trives veldig godt og vi ser at utviklingen er i tråd med våre forventninger til sesongen, sier birøkter Alexander.

Birøkting er svært viktig for for å bevare biebestanden, slik at blomster, planter, frukt og bær kan formere seg videre. Faktisk påvirker bienes pollinering en tredjedel av alt vi spiser.

- Uten pollinering får vi ikke planter og vekst, som bidrar til reproduksjon av frukt og bær som vi mennesker er avhengig av, som for eksempel blåbær, bringebær, epler, pærer, sjokolade, raps og mye mer. Pollinering er ikke bare viktig for oss mennesker, men for hele det biologiske mangfoldet.

- For oss mennesker er det viktig at vi prøver å legge til rette for biene og ikke minst for villbiene. Da kan man plante bievennlige planter og blomster i hagen eller på balkongen. Setter man opp et insektshotell hjelper man også de ensomme biene, slik at de får et hjem når det blir vinter.

Blomster, planter, løk og frø hos Mester Grønn som bærer merket “bievennlig” både tiltrekker seg bier og har pollen eller nektar som biene trenger.

Bigården på Storo Storsenter
Mann som står med en bikube
Birøkter Alexander

Urban birøkting

Tradisjonell birøkting foregår som regel på landet, men urban birøkting er birøkting i bykjerner, slik som på taket til Storo Storsenter.

- Urban birøkting foregår ofte på hustak og består av færre bikuber. Honningen er minst like ren og fin som den er på landet. Det er til og med slik at honning i byen har større tilgang på mineraler enn det honningen på landet har.

Storohonningen er en typisk Lindehonning ettersom Oslos bykjerne består av mest lindetrær, og dermed står for mesteparten av nektaren til biene.

- Lindehonning inneholder en smak av mint, sjokolade og karamell. Eksosen fra biler og andre forurensninger har ingen påvirkning på biene eller honningen!

Besøk birøkternes stand 12. mai

Mai er en veldig travel måned for biene, som flyr fra blomst til blomst for å samle inn nektar. Den søte lasten fraktes tilbake til kuben som fylles opp. Birøkter Alexander sørger for at biene har fine forhold oppe på taket.

Ikke før i juli er kubene fylt med ny og deilig sommerhonning, men du kan allerede nå få tak i fjorårets produksjon. Storo honningen fås kjøpt hos Coop Mega og på birøkternes stand på nattåpent torsdag 12. mai.

Mann som står med en bikube
Birøkter Alexander