Pass på kjæledyret ditt i varmen!

Hun som lener seg ut av vinduet på en bil
Varmetabell
Hund med liten redningsbøyle

Det kan bli opp til 80 grader i en bil i solen, så pass ekstra godt på de pelskledde vennene dine i varmen!

Her får du Mustis råd og tips til avkjøling av hunder, katter og andre kjæledyr. Husk å alltid kontakte vekterne på senteret om du ser et etterlatt dyr som kan risikere heteslag.

Dyr kan nyte godt av sommer og varme, men det øker også risikoen for brannskader og heteslag. Hunder er mer sensitive for varme, fordi kroppene deres ikke regulerer kroppstemperatur slik mennesker gjør med svette. De kan kun puste og pese, men munnen er liten i forhold til resten av kroppen.

Det viktigste er at hunden ligger i skyggen der det er mulig, og at du alltid har med nok å drikke, både når du går tur og når hunden ligger i bilen. Fukt gjerne også under magen og potene for å avkjøle. Dersom du har mulighet, er det greit å planlegge turene til tidlig om morgenen eller sent om kvelden, når temperaturen har falt litt og sola ikke steker.

Heteslag hos hund

Hvert år dør hunder som har blitt etterlatt i varme biler. Husk at temperaturen i en bil raskt stiger opp mot +50 grader i løpet av få minutter dersom det er sol ute. Det er en tragedie som rammer altfor mange hunder hver eneste sommer. Derfor skal man som hovedregel aldri etterlate kjæledyr i bilen om sommeren.

Dersom du ser en hund som har blitt etterlatt i en bil, og som kan risikere å bli rammet av heteslag, kan du ringe senterets vektere på nr. 466 27 210, eller politiet på 112.

TEGN PÅ HETESLAG HOS HUND:

  • Pesing/sikling
  • Gir uttrykk for redsel/forvirring
  • Vinglete gange
  • Oppkast/diaré
  • Tap av bevissthet

HVA GJØR JEG?

  • Forsøk å få hunden til å drikke vann
  • Fukt hele pelsen til hunden med kaldt, men ikke iskaldt, vann
  • Kjør med alle vinduer åpne, og bilens ventilasjon på maks hastighet
  • Ved tegn på pusteproblemer, kontakt veterinær umiddelbart
Kollasj med produkter til kjæledyr
Musti: Little & Bigger kjølematte i gul og hvit, 159,- // Little & Big rund kjølematte, 259,- // Little & Bigger Hundebasseng, 379,- // Rukka kjøleskjerf, 179,- // Basic kjølematte antiskli, 469,-
Hund som sitter ved et vann

Nyttige tips til avkjøling

Det er mange produkter som kan gjøre de varme dagene mer komfortable for kjæledyrene våre. Det finnes blant annet kjølevester, kjøleskjerf og kjølematter som du kan bruke for å hjelpe hunden din med å holde temperaturen nede på varme dager.

Til bagasjeluken finnes det en luftekrok som gjør at du kan låse bakluken i åpen posisjon på gløtt. En burvifte er også å anbefale for å skape sirkulasjon, i tillegg til at du alltid må ha en stødig vannskål tilgjengelig.

Husk at dette kun fungerer i en begrenset tidsperiode. Sørg for å være i nærheten, slik at du kan se til hunden ofte.

Kollasj med produkter til kjæledyr
Musti: Rukka Crisp UV kjøledekken, 499,- // Feel active kjølevest, 379,- // Hugo & Celine iskrem til hund, 69,- // Taccat iskrem til katt, 47,- // Little & Bigger slikkematte, 79,-
Hund som sitter på en strand

Iskrem til dyr

Du kan også skjemme bort hunden eller katten din med iskrem fra Musti. Kommer med smak av sild eller elg. Isen kan serveres direkte ut av begeret.

La hunden slippe å sove i bur om natten

Et annet poeng mange kanskje ikke tenker på, er at hunder forflytter seg mye i løpet av natten for å regulere kroppstemperaturen sin. Hunden begynner kanskje nattesøvnen i sengen sin, men etterhvert vil den kanskje legge seg på gulvet, eller andre kjøligere steder. På denne måten regulerer den temperaturen selv gjennom natten.

Dersom hunden sover i bur, mister den muligheten til å regulere temperaturen. Derfor er det best for hunden å ikke sove i bur, slik at den selv kan justere underlaget utover natten.

Ta med et kjøleben i parken

Om sommeren er det mange som liker å sole seg i parken. Sørg for å sitte et sted hvor hunden har tilgang på skygge, ha med rikelig med vann, og la gjerne hunden bade om det er mulighet for det. I tillegg kan du kjøpe et kjøleben, som kan fylles med vann og legges i fryseren. Dette kan du bruke til å holde hunden avkjølt utover dagen.

katt som soler seg i varmen av sollyset som kommer inn vinduet

Hvordan ta vare på katten i varmen?

Katter har de samme problemene med å regulere egen kroppstemperatur som hunder har, og de kan rammes av heteslag og dehydrering på samme måte.

Her gjelder de samme prinsippene: sørg for at katten bestandig har tilgang på vann og skygge. Her kan en vannfontene være en god investering, ettersom mange katter foretrekker å drikke av rennende vann. Litt ekstra våtfor kan også hjelpe katten å få i seg mer væske.

I tillegg til dette så er det lurt å være obs på at katter har tynnere pels på ørene, og kan lett få brannskader av solen. Særlig er helt hvite katter, eller katter med hvite ører spesielt utsatt. Det beste er enten å påføre solkrem med høy solfaktor, eller holde katten innendørs på dagtid.

TEGN PÅ HETESLAG HOS KATT

Katter viser samme symptomer på overoppheting og heteslag som hunder (se lenger opp i artikkelen), og de responderer på de samme behandlingsmåtene. Dersom du er i tvil, kontakt veterinær umiddelbart.

Avkjøl liggeplassen med frosne erter

For å unngå heteslag når det er veldig varmt ute kan du holde katten innendørs i et svalt rom. Det kan også gi ekstra komfort å klappe katten med en fuktig klut, dyppe potene i et kar fylt med kaldt vann, eller legge en kald klut under haken på katten. For å avkjøle liggeplassen kan du forsøke å legge en pose med for eksempel frosne erter i et håndkle, og så legge den i kattesengen.

Aktuelle butikker

Tabell med aktuelle butikker
Butikk Beliggenhet Åpningstider Kontaktinfo