Slik tar du vare på skoene dine

Noen som vaske skoen sin
Kollasj med produkter til skopleie
Eurosko: Effekt Skovask, 119,- // Impregnering, 169,- // Clas Ohslon: Springyard skorens, 69,- // Selvklebende reparasjonslapper, 99,- // Flekkfjerner svamper, 39,-

Lurer du på hvordan du vedlikeholder skoene dine år etter år?

Skobutikkene viser deg hvordan du vasker hvite sneakers og vedlikeholder skinnsko.

Slik vasker du sneakers

Det er ikke noe i veien med å vaske joggesko, så lenge du er forsiktig og lar skoene tørke naturlig.

Noen gode råd er å ta ut lisser og såler, før du vasker skoen med en mild såpe. Ikke vær redd for å dynke skoene i vann, men husk å la dem tørke lenge og naturlig - gjerne utendørs. Eurosko og DNA anbefaler såpene fra Effekt og Bama.

- Unngå den harde behandlingen vaskemaskinen gir, da sålene kan bøye seg og løsne. Skrubb heller skoene godt med svamp, vann og skovask, sier Ann-Christin hos Eurosko.

Hos Clas Ohlson finner du Springyard skorens, som er et effektivt rengjøringsmiddel for sko.

Slik gjør du:

  1. Fukt børsten med vann.
  2. Press applikatoren lett mot overflaten noen få ganger for at væsken skal komme ut. Rengjør overflaten med sirkulære bevegelser.
  3. Skyll eller tørk av overflaten.
  4. Skyll applikatorbørsten etter bruk.
  5. La lufttørke.

Du kan også bruke Philips sin elektriske Sneaker Cleaner fra Power. Denne går på batteri og du velger børste etter hvilket materiale skoene er laget av. Skoene rengjøres med såpe og vann.

Kollasj med produkter til skopleie
DNA: Magic midsole cleaner, 199,- // Magic Upper cleaner, 199,- // Skodeodorant, 199,-

Husk å impregnere tøysko

Impregnering gjør at stoffet blir beskyttet mot regn og skitt og fører til at det blir mye enklere å vaske og tørke skoene senere. Sørg for å gjøre dette med en gang du kjøper nye sko og gjenta behandlingen.

- Det er ingen fasit på hvor mange ganger skoene skal impregneres, og avhenger mye av forholdene, men rundt 1-2 ganger i måneden og flere ganger ved mye regn, sier Nichirvan hos Mister Minit.

- De fleste sprayimpregneringer kan man bruke på de fleste materialer, men du bør være litt obs med sko i syntetisk skinn. Der bør du sjekke at sprayen er universal og ikke kun for lær, sier Ann-Christin.

Unngå vond lukt i skoene

For å unngå vond lukt i skoene kan du bruke en skodeodorant etter hver gang du har brukt skoen.

- Sko begynner fort å lukte fordi vi ofte blir klamme og varme på føttene - spesielt om sommeren. Bruk derfor litt desinfiserende fresh spray i skoen etter bruk, som fjerner bakterier og lukter godt. Da vil skoene vare mye lenger, sier Tonje.

To menn som smiler
Mister Minit i 3. etasje

Vedlikehold av skinnsko

Du kan bruke sprayimpregneringen til de fleste materialer, men du bør være litt obs med sko i syntetisk skinn. Der bør du sjekke at sprayen er universal og ikke kun for lær.

- Skinnprodukter trenger en del pleie for å holde seg pent. Når skinn blir tørt, brekker det og da kan det bli vanskelig å reparere etterpå. Derfor bør du alltid bruke et middel for skinnbehandling ved jevne mellomrom. Gå for et middel for skinnbehandling i nøytral farge, slik at den passer til alle typer skinn, sier skomakeren hos Mister Minit.

Trenger skinnstøvlene en vask? Da kan du bruke en combi-såpe.

- Dette er en skumvask som sprayes på støvler og sko og må virke en liten stund før den skylles av. Hvis du har impregnert skoene er det som regel mye enklere å få vekk flekker etterpå. Husk derfor alltid å impregnere etter du har kjøpt nye sko eller vasket dem.

Tips!

Tilfør skoene næring i form av fett eller voks, dette gjør ofte det meste av jobben. Skokrem er fint å bruke hvis man har har riper/sår i skinnet og vil jevne ut fargen. Hvis skoen bare er tørr og blass i fargen er det lærfett som gjør mest nytte. Merk at dette gjelder glatt skinn, ikke semsket.

Mann som pusser sålen på en sko

Skoreparasjon og skinnbehandling

Det er viktig å ha tålmodighet når du skal vaske og behandle skinnprodukter. Middel for skinnbehandling må nemlig virke i noen timer før du kan bruke skoene igjen.

Har du hastverk? Da bør du ta med skoene til Mister Minit, som gjør hele jobben for deg. Enten du trenger hjelp med rengjøring, skinnbehandling eller reparasjoner.

- Hos oss kan du være sikker på å få et godt resultat. Desto tørrere skinnet er, jo mer må du smøre på og da må også skoene tørke lenger.

Mister Minit reparer alt fra hæler og såler til bunadssko, vesker og diverse skinnprodukter. I tillegg utfører de en rekke andre reparasjoner og tjenester, slik som nøkkelsliping og gravering.

Ta vare på det du har med impregnering og hyppig skovask, eller ta skoene med til skomaker eller skobutikker for hjelp og råd.

Aktuelle butikker

Tabell med aktuelle butikker
Butikk Beliggenhet Åpningstider Kontaktinfo
Åpent i dag 10:00 - 16:00
Åpent i dag 10:00 - 16:00
Åpent i dag 10:00 - 16:00