Tips til deg som skal få en valp eller kattunge

Valp iført rødt halsbånd

Før du skal få deg et nytt firbent familiemedlem er det en del utstyr du bør ha på plass! Musti hjelper deg gjerne med å finne produkter til akkurat ditt dyr.

Alt du trenger til valpen

– Det første du bør ha klart til valpen er en fast liggeplass hvor den kan føle seg trygg. Dette kan for eksempel være en hundeseng, madrass eller et pledd. Valper sover mye, og trenger å få hvile i fred, forteller Stig hos Musti.

Dersom du har barn er det lurt å gjøre det til en fast regel at man ikke skal forstyrre hunden når den sover. Mange hunder liker en skjermet liggeplass, hvor det er lunt og trygt. Kjører du bil er det også obligatorisk med et bilbur eller bilsele. Du kan også ha et bur hjemme, men Stig anbefaler at hunden får gå så mye fritt hjemme som mulig.

Sjekkliste hundeutstyr:

  • Hundeseng, madrass eller lignende
  • Mat- og vannskål
  • Sklimatte til skålene
  • Sele/bånd og kobbel
  • Hundemat
  • Leker (noe å gnage på når det klør i tennene)
  • Godbiter
  • Hundeposer
  • Klosaks
  • Børste
  • Bilbur

Velg riktig mat- og vannskål

Hva slags mat- og vannskål du bør velge kommer an på rase og størrelse. Spør oss om råd.

– Valper er uvørne, så tunge keramikkskåler som holder seg på plass kan være lurt. Det negative med keramikk er at det er vanskelig å rengjøre, sier Stig, og legger til:

– Skåler i stål er lette å gjøre i rent, men velter fort. Du kan med fordel investere i en silikonmatte til å ha under skålene slik at de ikke sklir. I butikken får du også tak i veltesikre skåler, hvor du slipper å bruke silikonmatte under.

Det finnes mange forskjellige typer fôr tilpasset valper, raser og større hunder. Kjøper du en rasehund får du gjerne med et eget fôr som er tilpasset rasens behov.

– Valpefôret har mindre biter, og inneholder mer fett og proteiner fordi valpene er så aktive og i vekst. Og valpefôr til store raser har litt mindre kalsium så de ikke vokser for fort, kan Stig fortelle.

Når du skal ut på tur

Det kan være lurt å velge en sele fremfor et halsbånd på grunn av skader. Dersom du vil bruke vanlig halsbånd bør du vente til hunden har lært seg å gå pent. Valper vet ikke hvordan de skal gå i bånd, og har en tendens til å bykse fremover. Ved å velge sele fremfor halsbånd unngår du at valpen får skader i nakken eller luftrøret.

Husk å ta med hundeposer på tur! Bruk gjerne en biologisk nedbrytbar hundeavfallspose. Dersom valpen gjør fra seg inne er det viktig å ikke kjefte på den, men heller å løfte den ut med en gang. Gi den masse ros hvis den gjør fra seg ute, og luft den en til to ganger i timen i starten.

Gode tyggeleker kan redde møblene dine

Når valpen får tenner klør det i tannkjøttet. For å unngå opptygde sko og møbler bør du investere i noen gode tyggeleker. Få gjerne med deg en leke eller en fille fra oppdretter, slik at hunden har med seg en kjent lukt og vil føle trygghet i sitt nye hjem.

– Lekene kommer i mange varianter, men noen favoritter er myke tyggebein av gummi, aktiviseringsleker og plysjdyr som lager lyd eller knitrer, forteller Stig og fortsetter:

– Det er også lurt å ha noen godbiter på lager, som du kan gi når du skal gi valpen ros. Noen aktiviseringsleker kan du også putte godbiter oppi.

Start tidlig med kloklipping

Klørne på hunden klippes regelmessig, og det kan være lurt å trimme dem en gang i uken. Musti tipser om at det er lurt å begynne med dette så tidlig som mulig.

– La gjerne valpen snuse på saksen før du starter. Et annet tips er å være borti klørne uten å klippe, og gi en godbit hver gang dersom dette går bra. Jo tidligere valpen blir vant til saksen, jo lettere blir det, forklarer Stig.

Du bør også investere i en børste og hundetannbørste. Valper trenger ikke tannbørste i starten, men også her er det lurt å begynne tidlig med tilvenning.

– Velg børste etter pelstype og lengde. Spør oss gjerne, så hjelper vi deg med å finne riktig børste, oppfordrer han.


Musti har egen hundespa-avdeling

Du kan få hjelp til kloklipping hos Trimmis, stelleavdelingen hos Musti, eller hos dyrlegen.

– Hos Trimmis har vi egne groomere, som blant annet tilbyr vask og klipp av hund. Her kan du også få gratis kloklipp og veiledning. Har du derimot en hund som det er vanskelig å klippe klørne på gjøres dette mot betaling, og du må bestille time, forteller han.

Book time på Musti sin nettside.

Butikkansatt Stig står inne hos Musti
Stig hos Musti
Rødfarget kattunge

Alt du trenger til kattungen

Utekatt eller innekatt? Uansett vil katten din trenge aktivisering. Lek derfor masse med den!

– Særlig innekatter trenger å aktiviseres for ikke å kjede seg. Har du innekatt tar du nemlig fra den muligheten til å jakte utendørs, noe som ligger naturlig for katten. Finn derfor leker som trigger jaktinstinktet, oppfordrer Stig hos Musti.

Utekatter må holdes innendørs det første året til de har utviklet nok stedsans til å finne veien hjem. Derfor trenger denne også mye aktivisering, særlig mens de venter på å komme ut.

Klorebrett eller klorestativ er et must

Katter har behov for å klore på ting slik at de får renset og kvesset klørne, og for å markere revir. Et klorestativ eller et klorebrett er derfor et must dersom du ikke vil ødelegge møblene dine. Et tips er at klorestativet er høyt og stødig nok, slik at katten får strukket seg.

– Også katteklør kan klippes. På utekatter bør man ikke klippe klørne, fordi de bruker dem til å klatre og til å forsvare seg. Har du innekatt kan du klippe ved behov, sier Stig.

Pelsen må også stelles, og børstes gjerne hver dag. Slik får du både kos - og du unngår floker, særlig hvis du har en langhåret katt.

– Korthårede katter trenger ikke like mye stell, men det er koselig og mange liker å bli massert, fortsetter han.

Lag gjemmesteder til katten din

De fleste katter liker et liggested i høyden, så velg gjerne et klorestativ med plate oppå. De liker seg ofte også på hyller eller i vinduskarmer. I tillegg til å like seg i høyden, trives katter også godt i huler og kasser. Du får kjøpt både huler, klatrestativ og klorestativ i flere varianter.

Sjekkliste katteutstyr:

  • Katteleker
  • Mat- og vannskål
  • Klorebrett, klorestativ, gjerne med plate oppå
  • Sandkasse (kattunger vil trenge en lavere kant på kassen enn voksne katter)
  • Kattesand
  • Spade
  • Fôr
  • Børste
  • Klosaks
  • Kjøttrike godbiter
  • Drikkefontene

Mat og drikke

Det finnes flere varianter av mat- og vannskåler til katt, også her finnes det underlag du kan ha under skålene slik at de ikke sklir.

– Katter har også personlighet, og noen vil at vannet skal renne når de skal drikke. Du får blant annet kjøpt en drikkefontene til katter som foretrekker rennende vann, forteller Stig.

Forhør deg gjerne i dyrebutikken om hva slags fôr de anbefaler til din katt. Det finnes eget fôr til kattunger, og til for eksempel langhårede katter finnes det fôr som gjør at det ikke samler seg hårballer. Ofte får katter i seg for lite vann, så det kan være lurt å gi våtfôr innimellom.

Rengjør sandkassen jevnlig

Katter er opptatt av renslighet, og vil sjelden gå på do i en uryddig sandkasse. Rydd derfor kassen daglig, og vask kassen og bytt sanden hver uke.

– Det finnes mye å velge i både når det gjelder sandkasser og sand. Noen sandtyper er tilsatt lukter som sitrongress og lavendel, og noen sandtyper klumper seg slik at det er lettere å få ut avføringen, sier Stig.

Et tips er å få med kattesand fra oppdretter og legge i den nye sandkassen slik at lukten er kjent.

Kattedoene finnes både med lokk og uten. En lukket kasse kan være bra for å unngå lukt og søl, og gir mer privatliv. Katter er individuelle dyr, og hva de foretrekker kan variere.

Husk å velge en type kattesand som ikke støver for mye, for det kan plage kattens luftveier.

Stripete katt ligger under teppe og kikker ut

Viktig å tenke på før man skaffer seg dyr

Som dyreeier forplikter man seg til å sette seg inn i sitt dyrs behov. Det er viktig å huske på at både valper og kattunger bør ID-merkes og få regelmessige vaksiner. Kattunger kastreres og steriliseres. Barn under 16 år skal ikke ha ansvar for dyret.

Aktuelle butikker

Tabell med aktuelle butikker
Butikk Beliggenhet Åpningstider Kontaktinfo