Tips til deg som skal få en valp eller kattunge

Valp iført rødt halsbånd

Før du skal få deg et nytt firbent familiemedlem er det en del utstyr du bør ha på plass! Musti hjelper deg gjerne med å finne produkter til akkurat ditt dyr.

Alt du trenger til valpen

– Det første du bør ha klart til valpen er en fast liggeplass hvor den kan føle seg trygg. Dette kan for eksempel være en hundeseng, madrass eller et pledd. Valper sover mye, og trenger å få hvile i fred, forteller Stig hos Musti.

Dersom du har barn er det lurt å gjøre det til en fast regel at man ikke skal forstyrre hunden når den sover. Mange hunder liker en skjermet liggeplass, hvor det er lunt og trygt. Kjører du bil er det også obligatorisk med et bilbur eller bilsele. Du kan også ha et bur hjemme, men Stig anbefaler at hunden får gå så mye fritt hjemme som mulig.

Sjekkliste hundeutstyr:

 • Hundeseng, madrass eller lignende
 • Mat- og vannskål
 • Sklimatte til skålene
 • Sele/bånd og kobbel
 • Hundemat
 • Leker (noe å gnage på når det klør i tennene)
 • Godbiter
 • Hundeposer
 • Klosaks
 • Børste
 • Bilbur

Velg riktig mat- og vannskål

Hva slags mat- og vannskål du bør velge kommer an på rase og størrelse. Spør oss om råd.

– Valper er uvørne, så tunge keramikkskåler som holder seg på plass kan være lurt. Det negative med keramikk er at det er vanskelig å rengjøre, sier Stig, og legger til:

– Skåler i stål er lette å gjøre i rent, men velter fort. Du kan med fordel investere i en silikonmatte til å ha under skålene slik at de ikke sklir. I butikken får du også tak i veltesikre skåler, hvor du slipper å bruke silikonmatte under.

Det finnes mange forskjellige typer fôr tilpasset valper, raser og større hunder. Kjøper du en rasehund får du gjerne med et eget fôr som er tilpasset rasens behov.

– Valpefôret har mindre biter, og inneholder mer fett og proteiner fordi valpene er så aktive og i vekst. Og valpefôr til store raser har litt mindre kalsium så de ikke vokser for fort, kan Stig fortelle.

Når du skal ut på tur

Det kan være lurt å velge en sele fremfor et halsbånd på grunn av skader. Dersom du vil bruke vanlig halsbånd bør du vente til hunden har lært seg å gå pent. Valper vet ikke hvordan de skal gå i bånd, og har en tendens til å bykse fremover. Ved å velge sele fremfor halsbånd unngår du at valpen får skader i nakken eller luftrøret.

Husk å ta med hundeposer på tur! Bruk gjerne en biologisk nedbrytbar hundeavfallspose. Dersom valpen gjør fra seg inne er det viktig å ikke kjefte på den, men heller å løfte den ut med en gang. Gi den masse ros hvis den gjør fra seg ute, og luft den en til to ganger i timen i starten.

Gode tyggeleker kan redde møblene dine

Når valpen får tenner klør det i tannkjøttet. For å unngå opptygde sko og møbler bør du investere i noen gode tyggeleker. Få gjerne med deg en leke eller en fille fra oppdretter, slik at hunden har med seg en kjent lukt og vil føle trygghet i sitt nye hjem.

– Lekene kommer i mange varianter, men noen favoritter er myke tyggebein av gummi, aktiviseringsleker og plysjdyr som lager lyd eller knitrer, forteller Stig og fortsetter:

– Det er også lurt å ha noen godbiter på lager, som du kan gi når du skal gi valpen ros. Noen aktiviseringsleker kan du også putte godbiter oppi.

Start tidlig med kloklipping

Klørne på hunden klippes regelmessig, og det kan være lurt å trimme dem en gang i uken. Musti tipser om at det er lurt å begynne med dette så tidlig som mulig.

– La gjerne valpen snuse på saksen før du starter. Et annet tips er å være borti klørne uten å klippe, og gi en godbit hver gang dersom dette går bra. Jo tidligere valpen blir vant til saksen, jo lettere blir det, forklarer Stig.

Du bør også investere i en børste og hundetannbørste. Valper trenger ikke tannbørste i starten, men også her er det lurt å begynne tidlig med tilvenning.

– Velg børste etter pelstype og lengde. Spør oss gjerne, så hjelper vi deg med å finne riktig børste, oppfordrer han.


Musti har egen hundespa-avdeling

Du kan få hjelp til kloklipping hos Trimmis, stelleavdelingen hos Musti, eller hos dyrlegen.

– Hos Trimmis har vi egne groomere, som blant annet tilbyr vask og klipp av hund. Her kan du også få gratis kloklipp og veiledning. Har du derimot en hund som det er vanskelig å klippe klørne på gjøres dette mot betaling, og du må bestille time, forteller han.

Book time på Musti sin nettside.

Butikkansatt Stig står inne hos Musti
Stig hos Musti
Butikkansatt Stig står inne hos Musti
Stig hos Musti