Høstens fineste turtøy

Skal du gå tur i fjellet, i skogen eller andre aktiviteter som krever kvalitetsriktig turtøy? Norrøna viser deg hva du trenger for en perfekt turopplevelse!

– Det som er viktig når man velger nytt tøy er å finne de plaggene som tilfredsstiller de behovene man har og at man føler seg komfortabel i det man skal gå i, forteller Carl Nyrud Kaas, butikksjef hos Norrøna.

Til skogsturer

På turer som krever mild aktivitet er det like viktig med riktig tøy som når man er i høy aktivitet. På skogsturer egner det seg derfor godt med milde klær som puster godt, er vindtette og holder deg tørr og varm.

– Svalbard Cotton anorak er en pustende og behagelig jakke med tettvevd bomull som er tilnærmende lik vindtett. En god og isolerende mellomlagsjakke som er vinddempende er også en fin turjakke til mild aktivitet. Mellomlagsjakken Falketind primaloft 60 er også komprimerbar, slik at det er lett å pakke den ned i sekken og ta den opp hvis man blir kald, forteller Carl.

Behagelige bukser med god fleksibilitet er også en lur venn på skogsturer.

– Falketind flex 1 pants er lett vannavvisende og meget vinddempende, perfekte til mild aktivitet, sier Carl.

1. Svalbard Cotton Anorak Dame, 1749,-// 2. Svalbard Cotton Anorak Herre, 1749,-// 3. Falketind primaloft60 jacket Dame, 2299,-// 4. Falketind primaloft60 jacket Herre, 2299,-// 5. Falketind flex1 pants Dame, 1699,-// 6. Falketind flex1 pants Herre, 1699,-

Til fjellturer

På fjellurer kreves det en høyere standard på turtøyet. Det blåser gjerne mer, og man bruker mer energi og blir ofte varmere. Det er derfor lurt å pakke med seg klær som både holder deg varm, men også klær som takler høyere aktivitet.

– En lett skalljakke som beskytter i all slags vær og vind passer fint, og Falketind Gore-Tex jacket er en jakke vi ofte anbefaler. Falketind Aplha60, med fleecefor på innsiden som fungerer som en god fukttransportør, er også et fint alternativ dersom man er ute etter en pustende jakke, forteller Carl og fortsetter:

– Er du ute etter en slitesterk bukse med gode ventilasjonsmuligheter er Svalbard heavy duty et godt alternativ. En vindtett og fleksibel bukse er også fint på turer med høy aktivitet, og Falketind Windstopper hybrid pants passer perfekt da.

1. Falketind Gore-Tex Jacket Dame , 4499,-// 2. Falketind Gore-Tex Jacket Herre , 4499,-// 3. Falketind Alpha60 Jacket Dame, 1999,-// 4. Falketind Alpha60 Jacket Herre, 1999,-// 5. Svalbard heavy duty Dame, 1999,- // 6. Svalbard heavy duty Herre, 1999,- // 7. Falketind Windstopper hybrid pants Dame, 2299,- // 8. Falketind Windstopper hybrid pants Herre, 2299,-

Til sykkelturen

Skal man ha et enda høyere tempo på aktivitetene, som for eksempel stisykling, er det lurt med klær som tåler motstand, er lett å bevege seg i og ikke veier for mye.

- Fjørå Convertible Alpha60 Jacket er lett, pustende og vinddempende med fleecefor på innsiden. Vi har også Fjørå Dri1 Jacket, som gir god bevegelsesfrihet tilpasset sykling, forteller Carl.

En bukse med smale ben, som er lett, slitesterk og pustende er også fint å bruke til høy aktivitet.

- Fjørå flex1 pants passer fint da. Fjørå windstopper pants er enda bedre dersom en ønsker en vindtett og vannavisende stisykkelbukse, sier Carl.

1. Fjørå Convertible Alpha60 Jacket, 2799,-// 2. Fjørå Dri1 Jacket, 2499,-// 3. Fjørå flex1 pants Dame, 1899,-// 4. Fjørå flex1 pants Herre, 1899,-// 5. Fjørå windstopper pants, 2799,-

3-lagsprisippet

Det første laget er det innerste og dette er essensielt for å holde varmen under hvilken som helst aktivitet ute i høst.

– Nå på høsten anbefaler vi at man bygger på med 3-lagsprinsippet. Første lag er det man har innerst til kroppen, som vil hjelpe deg med å holde varmen og holde deg tørr. Dette laget kan være ullundertøy eller superundertøy. Ved høyere aktivitet som sykling og løping anbefales superundertøy som har gode fukttransporterende egenskaper, forteller Carl og legger til:

– Andre lag er det temperaturregulerende laget. Dette laget skal hjelpe til med å transportere fuktighet fra det innerste laget så det blir fortere tørt, samtidig som det skal gi en isolerende effekt.

Tredje lag er «skallaget». Dette laget skal beskytte så du ikke blir kald av den sure høstvinden eller våt av det kalde høstregnet.

– Det kan også være lurt å ha med seg en ekstra mellomlagsjakke(lett dunjakke/primaloftjakke) i sekken for å ta på seg ved pauser for å unngå at man blir kald, sier Carl.

Varmende egenskaper

Ull holder deg varm når du er våt, og i tillegg puster det ekstremt bra. Ta gjerne også med en ekstra fleece i sekken.

– Ull er temperaturregulerende og fungerer like bra på sommeren som på vinteren. Fleece vil fungere som et ekstra isolerende lag, samtidig som det vil fungere som en fuktransportør for ulla, så den blir raskere tørr, forklarer Carl.

Tilbehøret til turen

Tynne vindtette hansker, eller en varmende innerhanske er også lurt å ha med på turen. Sokker i merinoull i ulike tykkelser er også nødvendig for å holde seg varm. Tilpass tykkelsen på sokken etter gradene og nødvendigheten.

– Til turen trenger man også en god sekk med plass til det man skal ha med seg, sier Carl.

Til mild aktivitet anbefaler Norrønna Bitihorn pack 20l, som er en lett sekk med plass til termosen og matpakke.

– Til medium aktivitet anbefaler vi Falktetind pack 35l, den har et godt hoftebelte og gode reguleringer i skulderstroppene, slik at man kan bære litt tyngre. Til stisykling og høyere aktivitet anbefaler vi Fjørå pack 18l. Dette er en sekk med mange finurlige løsninger for stisyklisten, forteller Carl.

1. Trollveggen Thermal Pro Jacket Fleece Dame, 1749,-// 2. Lofoten warm1 Jacket Fleece Herre, 1299,- // 3. Wool Round Neck Ull Dame, 899,- // 4. Falketind Superwool Shirt Herre, 799,-// 5. Falketind windstopper short gloves 649,-// 6. Bitihorn pack 20l, 999,-// 7. Fjørå pack 18l, 1999,- // 8. Finnskogen Mid Weight Merino Socks, 299,- // 9. Fjørå Light Weight Merino Socks, 249,-// 10. Lyngen Powerstrech Pro Beanie, 499,-

Hvordan holde turtøyet ved like

– Turtøy med vanntett membran(Gore-Tex) bør vaskes hver 180 brukstime, men hvem teller vel timer når man er ute i naturen. En god huskeregel er å vaske det minimum en gang i året. Dette fordi avleiring fra hud tetter igjen porene i Gore-Tex membranet, som gjør det mindre pustende, og salt fra svetten løser opp limet i tapen som er mellom sømmene. Etter hver vask er det lurt å bruke sprayimpregnering på utsiden av gore-texplaggene for at vannet ikke skal trekke inn i ytterstoffet, men at det skal perle seg oppå det, avslutter Carl.

Turtips i nærheten av Storo Storsenter

 • Grefsenkollen ligger høyt oppe med flott utsikt over fjorden og byen, ta med en hengekøye og overnatt ute.
 • Maridalsvannet, Oslos største innsjø. Der er det tett skog og mange stier å utforske.
 • Nordmarka byr på mange ulike turer, sykling, fisking og overnatting er bare få av mange.

Dette trenger du til turen

 • Vanntette poser til å pakke ting i
 • Førstehjelpsutstyr
 • Ducktape
 • Swiss Army-kniv
 • Kart og kompass
 • Sitteunderlag
 • Kamera
 • Powerbank (som du må huske å lade før turen)
 • Sovepose
 • Toalettsaker
 • Et lite håndkle (microfiber tørker fort)
 • Solkrem
 • Toalettpapir
 • Myggspray
 • Mat og drikke
 • Termos
 • Solbriller
 • Riktige klær til den riktige turen

Aktuelle butikker

Tabell med aktuelle butikker
Butikk Beliggenhet Åpningstider Kontaktinfo
Åpent i dag 10:00 - 21:00