Slik pleier du skoene til høsten

flat lay av produkter til å behandle sko

Sko er kanskje det viktigste tilbehøret vi investerer i, men tar vi godt nok vare på de? Dette må du huske på når du skal klargjøre skoene til høstsesongen.

Impregnering

De fleste vet at nye sko alltid skal impregneres før de brukes for første gang slik at de beskyttes mot møkk, vann og salt, men få vet at man må impregnere skoene flere ganger i måneden.

– Det holder ikke å impregnere skoene bare den ene gangen før du tar de i bruk, forteller Arezo Ghaderi, butikksjef hos Mani Storo.

– Jo mer vann og møkk du får på skoene, jo mer impregnering fjernes fra overflaten. Derfor er det viktig at du impregnere de på nytt. En impregnering bør gjøres inntil to ganger i uka, avhengig av hvor ofte skoen brukes og i hvilket vær.

Det finnes forskjellige typer impregnering for forskjellige typer sko, men Arezo trekker frem «Woly Protector» som en god impregneringsspray som kan brukes til både syntetiske materialer, skinn og Gore-Tex. Dette er viktig, fordi noen impregneringsprodukter kan ødelegge Gore-Tex membranen i skoen.

Arezo viser også frem «Woly Combi Care» til sko i oljet eller semsket skinn.

– Denne gir litt fuktighet til materialet, i tillegg til at den beskytter skoen like effektivt som impregneringssprayen, forklarer butikksjefen.

– Denne er flott til skinnsko.

Rengjøring av skoen

En annen vanlig feil er å ikke rengjøre skikkelig før neste impregnering.

– Mange syns skoene ser rene ut ved impregnering, og lar være å fjerne gammel møkk og smuss ordentlig først, forteller Irene hos Bianco.

– Da trekkes smusset dypere inn i materialet og levetiden på skoen forkortes.

Glatt skinn rengjør du best med en børste, en fuktig klut eller en svamp. Har skoen semsket eller nubuck skinn, altså skinn med en fløyelsaktig overflate, fjernes dette best med en børste eller svamp. For å være sikker på at alt smuss og møkk forsvinner fra porene i materialet, anbefales et rengjørende skum som fås kjøpt hos skobutikkene.

– Biancos Combi Cleaner er ett av de viktigste pleieproduktene vi har, og bør brukes før all impregnering, forklarer Irene hos Bianco. – Denne fjerner flekker og virker vannavvisende.

Avsluttende behandling

For å bevare skoens holdbarhet og utseende anbefales også en lærbeskyttelse og lærbalsam for glatt skinn, som pleier, nærer og gjenoppbygger fargen. En lærbalsam inneholder dessuten voks og gjør materialet mer vannavvisende.

For semsket og nubuck skinn finnes det en spray som pleier og gjenoppfrisker fargen, og holder materialet bløtt og fløyelsaktig samtidig som det er vannavvisende. Her er det også lurt å ha en svamp til rådighet, av typen «Gum Cleaner» fra Bianco.

– Denne fjerner vanskelige flekker som fettflekker, og kan brukes både på sko, klær og vesker av denne typen skinn, forteller Irene. Både lærbeskyttelse, balsam og spray bør brukes to ganger i måneden, avhengig av bruken.

Følger du disse tipsene, forlenger du skoens levetid og den beskytter bedre mot fukt når høsten og vinteren kommer. Og til slutt; husk at sko aldri skal tørkes med en hårføner, eller ved en ovn eller et varmeapparat, da dette skader materialet i skoen.

Lykke til! Og husk at skobutikkene på Storo kan hjelpe deg med gode råd til hvordan pleie skoene dine riktig.