Utstyret du trenger for å sove utendørs

Kollasj av tur utstyr og to damer i et telt
Hengekøye dobbel fra Hawaii Hammock 499,- // Liggeunderlag grønn 929,- // Oppladbar hodelykt 699,- // Proteinbar peanut & caramel 29,- // Beef Jerky original 79,- // Myggspray 119,-

Sov utendørs! Telt eller åpen himmel? Her er noen gode tips og råd.

Små turer gir store opplevelser – en natt i naturen trenger ikke å bety at du må dra på langtur!

- Hvis du ønsker å gå på litt lengre turer, eller må bære litt ekstra utstyr, bør du se på litt mer avanserte telt som både veier mindre, men samtidig tåler vær og vind, sier Daniel hos XXL, og legger til:

- Videre bør du legge en plan på hvor du har lyst å dra, om du vil gå ut i marka og ligge i hengekøye mellom to trær, eller ta med deg teltet på toget til Finse å oppleve Hardangervidda.

Før du drar ut på tur er det viktig å sjekke over alt utstyr, se at ingenting er ødelagt. Ta gjerne kontakt med Villmarksavdelingen hos XXL dersom du trenger hjelp.

kollasj av turutstyr og noen på telttur på fjellet
Sovepose fra Igloo, 3-Season i oransje 1566,- // Hodelykt fra Silva 3199,- // Tarp/gapahuk 699,- // Termos fra Stanley 529,- // Skauen Wool Sweater fra Amundsen, Herre 1999,- // Heroes Turtle Neck fra Amundsen, Dame 2699,- // Aputi Sovepose i gul 4299,-

Viktig med en god sovepose og liggeunderlag

I skog og mark rundt Oslo stilles det ikke så store krav til sko eller sekk, ettersom det er fine grusveier rundt i marka. Men sovepose og liggeunderlag er noe av det viktigste du har med på tur - uten en god sovepose vil du fryse gjennom hele natten.

- Det hjelper heller ikke å ha en god sovepose hvis du har et dårlig liggeunderlag, ettersom mesteparten av kulda kommer fra bakken, sier Daniel.

Er det meldt kaldt om natten? Da er det smart å ta med seg litt ekstra varmt tøy, for eksempel en ullgenser.

- I disse dager er det mye mygg ute i marka, så myggspray og myggnett er viktig å ha med seg, tipser han.

Velge telt eller åpen himmel?

Et telt er veldig behagelig når det er dårlig vær, men like koselig i finværet.

- Skal man ha med seg hele familien ut i marka er et telt kanskje det beste valget, dette er fordi varmen fra alle vil være med å varme opp teltet så ingen fryser, sier Daniel, og legger til:

- Hengekøya er helt fantastisk å ha med seg til å slappe av i eller å sove i, spesielt i finværet. Den kan man også bruke i all slags vær. Regner det så tar du bare med deg tarpen, og når kulda kommer kan du ta med deg et reinsdyrskinn eller et ekstra ullpledd.

Har du verken telt eller hengekøye? Ikke noe problem!

– Legg liggeunderlaget rett på bakken og se opp på stjernene! Da er det selvsagt lurt å snike seg unna nedbøren, sier han.

Hvilket telt skal du velge?

Når man skal velge seg et telt bør man ha tenkt godt over hvilke type turer man har lyst til å dra på. Er målet å få seg noen netter ute i marka? Da holder det med et enkelt telt som holder regnet ute og varmen inne.

- Hvis man ønsker å gå på litt lengre turer, eller må bære litt ekstra utstyr, bør man se på litt mer avanserte telt som veier mindre og har en duk som tåler mer, forteller Daniel, og legger til:

- Som nevnt er det viktigste å finne ut av hvor man ønsker å legge turene sine for å finne det teltet som passer best for deg. Jeg vil anbefale å dra innom oss og snakket med en av våre ansatte om hvilket telt som passer best for deg.

PAKKELISTE

  • Sovepose
  • Liggeunderlag
  • Telt eller hengekøye hvis ønskelig
  • Myggspray eller myggmiddel
  • Sjokolade
  • Ullgenser
  • Enkel gassbrenner
  • Mat
  • Drikke
  • Lommelykt

Og hva med soveposen?

Når du skal velge sovepose så bør du tenke gjennom det samme som du gjør før du velger deg et telt, nemlig hvor og når du skal på tur.

- For de fleste passer det å velge seg en robust 3-sesongs-sovepose i syntetisk materiale, som holder godt på varmen ned til null grader. Da har du en sovepose som dekker vår, sommer og høst, sier han.

Skal man på flere dagers tur kan det være smart å legge litt ekstra penger i soveposehandelen for å få en god og varm dunpose. Dun veier mindre enn syntetisk materiale, og bruker mindre pakkvolum.

Ha en god tur!

Ikke spar for mye på kosen, det viktigste er å kose seg og skape gode minner.

- Ta alltid med en ekstra sjokolade og ullgenser! Prøv gjerne å briljere på kjøkkenet ute! Med en enkel gassbrenner og noen kjeler kan du diske opp litt av hvert, alt fra fløtegratinerte poteter og biff til grønnsakssuppe, tipser Daniel.

Aktuelle butikker

Tabell med aktuelle butikker
Butikk Beliggenhet Åpningstider Kontaktinfo
XXL
Åpent i dag 10:00 - 19:00