Riktig utstyr til høstturen

Mann og dame som ligger i telt i skogen
Femund telt for 3 personer fra Norrøna, 12 999,-
Dame med ullklær
Dame med lue og turklær
Intersport: Devold Tuvegga Hoddie ull 1499,- // Norrøna: Fleecejakke, 1499,-

På jakt etter sesongens beste turutstyr? Vi har snakket med de erfarne medarbeidere på Storo.

Her er deres anbefalinger til hvordan du kler deg riktig for å sove ute i hengekøye eller telt, og hva du bør ha med på tur i skog og fjell.

Aller først - kle deg riktig!

Skal du ut på høsttur, anbefaler Synne fra Norrøna at du alltid har med deg vanntette plagg.

- Vår Falketind Gore-Tex jakke og bukse er perfekte for tur i skog og mark i all slags vær i høst. De holder deg tørr, er slitesterke og puster. Om du skal være ute en dag i skikkelig regnvær, så er disse plaggene sikre vinnere.

Hun forteller også at en god fleecejakke er en must-have på kjølige høstturer. Fleece er et materiale som både varmer og tørker raskt.

- Trollveggen Thermal Pro Jacket er en av våre favoritter. Det er en meget behagelig og varm fleece som passer veldig godt under en vanntett skalljakke. Ullplagg er også en evig klassiker, og det med god grunn. Martin fra Intersport mener at ull er noe av det viktigste du bør bruke på høstturen.

- Ull er fantastisk fordi det holder deg varm hvis du blir våt. I tillegg lukter det mindre enn syntetiske materialer, og tørker raskere. Prøv 2-lags ullplagg på korte eller lange turer, og merk forskjellen. En god lue i ull er også lurt dersom du skal overnatte ute.

Daniel fra XXL er spesielt begeistret for fjellturer. Han forteller at høsten er den fineste tiden å dra på tur på, spesielt dersom man trekker til fjells. Noe av sjarmen på fjellet på denne tiden av året er høstfargene, dyreaktiviteten, og den friske høstluften som gjør at man nyter hver eneste solstråle. Daniel mener godt fottøy er essensielt på turen.

- Et par gode sko med riktig støtte er alfa og omega. Gnagsår eller overtråkk kan fort ødelegge selv den fineste tur. I sekken bør du også ha et ekstra par sokker og ullundertøy til å skifte dersom du blir våt.

To som er på fjelltur på vinterstid
Falketind Gore-Tex jakke fra Norrøna, 3999,-
Person med turklær på
Norrøna: Svalbard bomullsjakke, 2799,-
Tre personer som går tur i skogen
Norrøna: Svalbard bomullsjakke, 2799,-

Overnatting i hengekøye - dette bør du ta med deg

Hva med en overnattingstur i hengekøye? Filip fra Anton Sport tipser om hva du bør ha med deg på en slik tur:

  • Hengekøye, selvfølgelig.
  • En god sekk.
  • Sovepose! Tilpass typen etter temperatur, og husk at du trenger mer varme enn når du sover i telt.
  • Liggeunderlag, gjerne av den litt stive og isolerende typen.
  • Ullklær. Vår gode venn ull er lett, pustende, varm og myk. Perfekt for overnatting ute!
  • Myggnetting, tarp og ekstra trekk til soveposen. På de kaldeste høstdagene kan det være lurt med jervenduk eller lignende for ekstra isolasjon.

Martin fra Intersport mener også at hengekøye er et godt alternativ om høsten, så lenge man tar visse forholdsregler. Om sommeren er det mange som henger opp hengekøya på et åpent sted, slik at de får fin utsikt. Men om høsten bør man tenke annerledes.

- Om høsten er det mye kjøligere luft, mye vind og som oftest litt regn. Da er det lurt å tenke på vind og vær, og henge hengekøya på et lunere sted enn du kanskje ellers ville gjort. Dette bidrar til at du holder bedre på varmen.

TIPS!

Husk å strekke hengekøya nok ut. Du skal ikke ligge som en “banan”. Det er også viktig å velge hengekøye i riktig størrelse - ligger du kun på ryggen, eller vil du ha mer plass til å sove i andre liggestillinger? Det kan påvirke hva slags hengekøye du bør bruke.

To på tur i skogen
Norrøna
To som er på teltur på snødekt fjell
Norrøna
Tre som sitter ute i skogen og tenner bål
Norrøna

Ta høstkvelden i teltet

Å sove i telt om høsten kan være en fantastisk opplevelse. Hvis det regner, kan du ligge og høre på regnet plaske rundt deg mens du koser deg inne i et godt og varmt telt. Du kan nyte stillheten, ta med spill, eller slappe av med film.

TIPS!

Filmkveld i teltet fungerer faktisk utrolig bra, så lenge du har dekning og et deksel på mobilen. Legg telefonen mot taket av myggnettingen, og deretter fester du dekselet på andre siden av myggnettingen. Vipps, så har du din egen lille kino i taket.

Hvilket telt du bør ta med deg, avhenger av flere faktorer, forteller Martin fra Intersport. Skal du bære teltet langt, eller skal du kjøre bil frem til der du skal slå opp teltet? Hvis du ikke skal bære teltet, er familietelt en veldig fin løsning. De er høyere under taket, og som oftest delt opp i to store soverom og et stort område i midten. Ypperlig for familier som kjører bilen helt frem. Hvis du skal bære teltet selv, er det viktig at du tenker på vekt, form og funksjoner.

- Når du skal sove i telt er det fort gjort å få rift i bunnduken hvis du slår opp teltet på et uheldig sted. Hvis uhellet er ute, er det viktig at du får lappet dette med en gang. Vi pleier å bruke Tear Aid type A, som er en bunnsolid teip som man kan teipe alle tekstiler med, sier Ole Jørgen.

Og vil du at kvelden rundt bålet skal bli ekstra komfortabel, kan det være lurt å ta med en stol, forteller Ole Jørgen videre.

- Jeg anbefaler alle som skal på tur om å ha en stol. Den er liten, veier 900 gram og tåler 120kg. Hvis man ønsker noe som er litt mindre enn en stol, så kan man også bruke Therma Rest Chair Converter. Dette er et trekk hvor du gjør om liggeunderlaget ditt til en stol. Det tar liten plass og gir ekstremt god komfort, forteller Ole Jørgen videre.

En som sitter i sovepose med liggunderlag og ser på utsikten
Kollasj av turutstyr
Intersport: Bergans Wiglo 6 pers Telt, 6999,- // Norrøna: Tursekk, 1399,- // Vannfilter, Kompass og Hodelykt fra XXL

3 smarte tips til turen

Hodelykt er avgjørende dersom du skal overnatte i høstmørket. Det er greit å ha en lykt som er dimbar, slik at du kan bruke den både inne i teltet og utenfor. Skaff deg en som kan lyse godt ute om natten! Husk å ta med reservebatterier. å ha en lykt som er dimbar, slik at du kan bruke den både inne i teltet og utenfor. Skaff deg en som kan lyse godt ute om natten! Husk å ta med reservebatterier.

Daniel fra XXL trekker også frem et vannfilter som en viktig ting å ha med på turen.

- Vannet fra bekken i fjellet smaker ofte veldig godt, men vær obs på at det i år med mye lemmen og mus i naturen kan være farlig å drikke vannet rett fra bekken. Smågnagere kan nemlig overføre harepest. Da er det lurt å ha med et vannfilter.

Går teltturen til fjells, har han også et par ekstra tips. Skal du på dagstur, trenger du ikke allverdens fancy utstyr, forteller han. Men skal du overnatte på fjellet, bør du stille noen krav til utstyret ditt. På denne tiden av året kan du nemlig oppleve alle fire årstider på en og samme dag. Da er det viktig å være godt forberedt. Et fjelltelt som tåler både vær og vind er helt nødvendig. I tillegg bør du ha et liggeunderlag og sovepose beregnet for den temperaturen det potensielt kan bli på det kaldeste.

- Skal du ferdes alene, kan en GPS med satellittsender være en smart investering dersom uhellet skulle være ute, forteller han. Da kan du lett sende posisjonen din.

Og kart og kompass er selvsagt alltid lurt.

Vi anbefaler absolutt en tur ut i naturen denne høsten. Om du stiller forberedt med riktig utstyr, kan du oppleve en rekke vakre og minneverdige øyeblikk - enten du drar alene eller med godt selskap.

Lykke til, og god tur!