Alt du må vite om å beskytte huden din i sommer

Damer som smiler
Solkrem
Vitusapotek: Cliniderm sun face cream 149,- og light sun face fluid 161,-

Se hvilke solkremer du bør velge og hvordan du smører deg riktig med ekspertenes tips.

Her kan du lese om:

 1. Hvordan du kan bevare huden din med solkrem
 2. Når og hvordan du bør smøre deg
 3. Hvilken faktor du bør bruke
 4. Hvor mye du bør smøre på
 5. Hvor ofte du bør smøre
 6. Fordelen med å bruke stift
 7. Tips til etterpleie
 8. Alt om solkrem og sminke
 9. Hvordan velge riktig solkrem

1. Bevar huden din med solkrem

Selv om strålene fra solen gjør mye godt for oss, er det også viktig å være forsiktig og beskytte seg mot solens UV- stråler. Visste du at for mye og overdreven soleksponering kan forårsake pigmentforandringer, tidlig aldring og i verste fall hudkreft?

Solkrem er bare ett av beskyttelsestiltakene du kan gjøre for å unngå å bli solbrent. Husk at du også bør ta pauser fra solen midt på dagen når den er sterkest, og dekke deg til med hatt, solbriller og annet tøy for å beskytte utsatte områder.

2. Smør deg i god til før du går ut

Hvorfor vente til du kommer dit du skal før du smører deg? Husk at du utsettes for sol på veien dit du skal også. Smører du deg hjemme får du mest sannsynlig gjort en grundigere smørejobb, og kommer til på hele kroppen.

- For å oppnå best mulig beskyttelse bør du påføre solkrem rikelig og jevnlig, og ikke glemme områder som ører og hals. Påfør solkrem minst 15 minutter før du går ut i solen, og igjen hver andre time, forteller Frida hos Olio. - Påfør alltid et nytt lag ved mye svetting, bading, eller om du har tatt deg mye i ansiktet.

Visste du at det er lurt å bruke solfaktor hele året? Frida forteller at solen kan trenge gjennom både skyer og vinduer, uansett årstid og vær. Vitusapotek anbefaler spesielt de med hudsykdommer å bruke solbeskyttelse året rundt.

Olio: Dermalogica Protection 50 Sport, Dynamic Recovery og Invisible Physical Defense // Vita: Cosrx Aloe soothing suncream 215,-

3. Bruk høy nok faktor

Vitusapotek anbefaler at du følger Kreftforeningens råd om å bruke minst faktor 30. Lysfølsomme personer, meget lyshudede personer og personer som går på legemidler som øker lysfølsomheten bør bruke faktor 50 for optimal beskyttelse. Husk at barns hud er tynnere enn voksen hud, så barn trenger god beskyttelse.

Er du veldig blek etter vinteren? Da kan det være lurt å starte med en høy faktor som SPF 30-50 tidlig i sesongen, og eventuelt gå ned i faktor når du har fått et godt grunnlag. Husk at uansett hvilken faktor du velger bør du fortsatt følge de generelle solrådene - selv ikke 50+ gir 100 prosent beskyttelse.

4. Smør tykt på

Men hvor mye solkrem skal man egentlig bruke?

- Vi anbefaler 1 håndfull til 1 kropp og 1 teskje til ansikt, forteller Vitusapotek. Bruk ca. et barns håndfull til en barnekropp. En tube med 200 ml solkrem vil holde til ca. 5-6 smøringer.

Vær nøye, bruk nok krem og smør grundig. Bruker du spray? Husk at det ikke holder å spraye på, du må smøre solproduktet godt inn i huden. Vitusapotek anbefaler i tillegg å bruke tøy, briller og solhatt – spesielt til barn. De har tynnere hud og lettere for å bli solbrent.

Kollasj med solkrem
VITA: NovaVita Betakaroten+ tabletter 15mg 299,-// Korres Daily face sunscreen spf50 299,-// Bondi Sands vannresistent parfymefri solkrem 285,- // Elisabeth Arden Sun defense Stick spf50 260,- // Hawaiian Tropic sun lotion spf30 185,- // Bondi sands sun lip balm spf50 170,- // Vitusapotek: Cosmica Sun Kids spray 269,-

5. .. og gjenta smøringen i løpet av dagen

Hvor ofte du skal smøre kan variere etter forholdene, men det kan være lurt å smøre deg på nytt hver andre til tredje time. Dette kommer selvfølgelig an på hva du gjør i mellomtiden, men gjenta smøringen i løpet av dagen, spesielt etter bading og/eller svetting.

6. Skaff deg en stift til utsatte områder

Har du kanskje opplevd at nesen blir rød selv om du smører deg? Alt som “stikker ut” fra kroppen trenger ekstra beskyttelse, som for eksempel nese, lepper, kinn, og ører. Velg derfor en stift med høy beskyttelse.

En stift har flere fordeler; den gir deg fleksibilitet til å gå for en høyere faktor på utsatte områder, er lett å ha med seg og sjansen for at man bruker den igjen blir større. I tillegg er den er laget med en base som sitter veldig godt.

Solprodukter fra Rituals
Rituals: The Ritual of Karma solbeskyttelse

7. Ta godt vare på huden i etterkant

Aftersun er alfa og omega etter en lang dag. Det kjøler og lindrer huden- i tillegg til å bevare fargen. Smøring av after sun kan gjøres med en gang du er klar for å dra fra stranda, ikke vent til du kommer hjem.

Utenom dette så har huden godt av andre hudpleieprodukter. Bruk jevnlig bodylotion og vær flink med bruk av peeling. En gang i uken har huden godt av å bli kvitt døde hudceller og rester av produkt som samler seg i huden. Da får du jevnere, finere farge i sola.

fleste solkremer til ansikt, men tenk over hva slags hud du har og hvilken krem som føles bra. Spør gjerne om veiledning når du er på apoteket.

Når sminken først er lagt blir det vanskelig å smøre seg med solkrem jevnlig, så det kan være lurt å gå for for eksempel et pudder med solbeskyttelse som du kan bruke under dagen.

Solkrem
Vitusapotek: Cosmica Sun face 239,- og Sun Lips 89,-

9. Hvordan velge riktig solkrem?

- Se etter en solkrem som beskytter mot både UVA- og UVB-stråler, sier Frida fra Olio. - UVB-stråler forårsaker solbrenthet, mens UVA-stråler forårsaker aldring av huden og øker risikoen for hudkreft. SPF-verdien indikerer beskyttelse mot UVA-stråler, men sier imidlertid ikke noe om beskyttelse mot UVB. Derfor bør du se etter en solkrem som også har en høy PA-verdi, som indikerer beskyttelse mot UVA-stråler.

Solkremer kommer også med fysiske eller kjemiske filtre. Dette er UV-filtre som brukes for å beskytte mot solens skadelige stråler. Et fysisk filter reflekterer solens UV-stråler fra huden, mens et kjemisk filter absorberer solens UV-stråler i huden og konverterer dem til varmeenergi. Fysiske filtre har ofte mindre sannsynlighet for å irritere huden, mens kjemiske filtre kan være mer behagelige å påføre og ha en lettere konsistens. Noen solkremer kombinerer både fysisk og kjemisk filter.

- Som med andre hudpleieprodukter bør du velge solbeskyttelse som passer til din hudtype. Har du for eksempel fet hud, bør du se etter en oljefri solkrem som ikke tetter porene. Har du sensitiv hud, bør du se etter solkremer spesielt utviklet for dette og som ikke inneholder duft og fargestoffer, avslutter Frida.

Solkremtyper til ulike behov - anbefalinger fra Vitusapotek Storo

 • Til sensitiv hud: Avène Sun Intense Protect / Eucerin Sensitive Protect Sun Spray
 • Lette kremer til fet hud: Cliniderm Sun Ultra Light Face Fluid / Eucerin Oil Control Sun Gel-Cream / Avène Sun Fluid (også fin for rosacea-hud!)
 • Nærende kremer til normal/tørr hud: Cliniderm Age Defence Sun Face Cream / Cosmica Sun Face Cream
 • Til barn: Cosmica Sun Kids (Kommer som uparfymert spray, stift og mousse

Til kroppen får du solbeskyttelse i form av både krem, mousse, spray og olje - kom innom og få hjelp til ditt behov.

Aktuelle butikker

Tabell med aktuelle butikker
Butikk Beliggenhet Åpningstider Kontaktinfo
Åpent i dag 10:00 - 21:00
Åpent i dag 10:00 - 21:00