Alt du må vite om å beskytte huden din i sommer

Dame som svømmer i et basseng
kollasj av miljøbilder folk på stranden og solprodukter
Kicks: Biotherm water lover 315,- // Biotherm Eau solaire hydrante 260-, // Filorga UV bronze body 625-, // Clarins solkrem ansikt SPF 50 280,- // Vitusapotek: Cosmica 300 ml SPF50 299,90,- // Cosmica 50 ml SPF30 209,90,- // Cliniderm 250 ml SPF50 399,90,-

Sommertider betyr mye tid utendørs. Vi har samlet tipsene fra ekspertene om hvordan du best kan beskytte og ta vare på huden din i sommer.

Du kan lese alt om:

  1. Hvordan du kan bevare huden din med solkrem
  2. Når og hvordan du bør smøre deg
  3. Hvilken faktor du bør bruke
  4. Hvor mye du bør smøre på
  5. Hvor ofte du bør smøre
  6. Fordelen med å bruke stift
  7. Tips til etterpleie
  8. Alt om solkrem og sminke

1. Bevar huden din med solkrem

Selv om strålene fra solen gjør mye godt for oss, er det også viktig å være forsiktig i solen og beskytte seg mot solens UV- stråler. Visste du at for mye og overdreven soleksponering kan forårsake pigmentforandringer, tidlig aldring og i verste fall hudkreft?

Solkrem er bare et av beskyttelsestiltakene du kan gjøre for å unngå å bli solbrent. Husk at du også bør ta pauser fra solen midt på dagen når den er sterkest, og dekke deg til med hatt, solbriller og annet tøy for å beskytte andre utsatte områder.

2. Smør deg i god til før du går ut

Hvorfor vente til du kommer dit du skal før du smører deg? Husk at du utsettes for sol på veien dit du skal også. Smører du deg hjemme får du mest sannsynlig gjort en grundigere smørejobb, og kommer til på hele kroppen.

Det er også anbefalt å smøre seg ca. 30 minutter før man går ut i solen, fordi solkremen består av solfiltre som må få tid til å absorberes av huden før du soler deg.

kollasj av miljøbilder og produktbilder av solbeskyttelse
Vitusapotek: Vichy 9 g SPF50 224,90,- // Cosmica 4,7 g SPF30 84,90,-

3. Bruk høy nok faktor

Vitusapotek Storo anbefaler at du følger Kreftforeningens råd om å bruke minst faktor 15. Om du skal ha faktor 15, 30 eller f.eks. 50 avhenger av flere ting, hvor sterk solen er og hva slags hudtype du har. Husk at barns hud er tynnere enn voksen hud, så barn trenger god beskyttelse.

Er du veldig blek etter vinteren? Da kan det være lurt å starte med en høy faktor som SPF 30-50 tidlig i sesongen, og eventuelt gå ned i faktor når du har fått et godt grunnlag. Husk at uansett hvilken faktor du velger bør du fortsatt følge de generelle solrådene - selv ikke 50+ gir 100 prosent beskyttelse.

4. Smør tykt på

Men hvor mye solkrem skal man egentlig bruke? Ifølge Vitusapotek Storo bør du bruke ca 30-40 ml, som vil si ca. en håndfull til hele kroppen. Bruk ca. et barns håndfull til en barnekropp. Kjøper du en tube med 200 ml solkrem vil dette holde til ca. 5-6 smøringer.

Til ansikt og hals kan du tenke teskjesmengde. Vær nøye, bruk nok krem og smør grundig. Bruker du spray? Husk at det ikke holder å spraye på, du må smøre solproduktet godt inn i huden. Vitusapotek Storo anbefaler i tillegg å bruke tøy, briller og solhatt – spesielt til barn.

5. ... og gjenta smøringen i løpet av dagen

Hvor ofte du skal smøre kan variere etter forholdene, men det kan være lurt å smøre seg på nytt hver andre til tredje time. Dette kommer selvfølgelig an på hva du gjør i mellomtiden, men gjenta smøringen i løpet av dagen, spesielt etter bading og/eller svetting.

6. Skaff deg en stift til utsatte områder

Har du kanskje opplevd at nesen blir rød selv om du smører deg? Alt som “stikker ut” fra kroppen trenger ekstra beskyttelse, som for eksempel nese, lepper, kinn, og ører. Velg derfor en stift med høy beskyttelse.

En stift har flere fordeler; den gir deg fleksibilitet til å gå for en høyere faktor på utsatte områder, er lett å ha med seg og sjansen for at man bruker den igjen blir større. I tillegg er den er laget med en base som sitter veldig godt.

kollasj av miljøbilder og produktbilder av solbeskyttelse
Kicks: Dior Bronze aftersun 415-, // Sun stick fra Camilla Phil // Vitusapotek: Cosmica 50 ml SPF30 209,90,-

7. Ta godt vare på huden i etterkant

Aftersun er alfa omega etter en lang dag. Det kjøler og lindrer huden- i tillegg til å bevare fargen. Smøring av after sun kan gjøres med en gang du er klar for å dra fra stranda, ikke vent til du kommer hjem.

Utenom dette så har huden godt av andre hudpleieprodukter. Bruk jevnlig bodylotion og vær flink med bruk av peeling. En gang i uken har huden godt av å bli kvitt døde hudceller og avfallsstoffer som samler seg i huden. Du får jevnere farge i solen og ikke minst finere farge.

Mye bruk av solkrem gjør også at det kan bygge seg opp litt produkt i huden som peelingen kan kvitte seg med.

8. Solkrem under og i sminke

Solkrem eller sminke? Ja, takk begge deler! Det går fint an å bruke solkrem under sminke, men husk å la solkremen trekke godt inn før du sminker deg. I utgangspunktet kan du velge blant de fleste solkremer til ansikt, men tenk over hva slags hud du har og hvilken krem som føles bra. Spør gjerne om veiledning når du er på apoteket.

Når sminken først er lagt blir det vanskelig å smøre seg med solkrem jevnlig, så det kan være lurt å gå for for eksempel et pudder med solbeskyttelse som man kan bruke under dagen.

Kilder: Vitusapotek Storo/ Kicks Storo

kollasj av miljøbilder og produktbilder av solbeskyttelse
Kicks: Biotherm after sun 315,- // Biotherm body milk 249,-

Aktuelle tilbud

Vitusapotek

-30% i rabatt på en valgfri vare

Med forbehold om utsolgte varer.

Kundeklubb – senter Gjelder 1. februar til 28. februar

Aktuelle butikker

Tabell med aktuelle butikker
Butikk Beliggenhet Åpningstider Kontaktinfo
Åpent i dag 10:00 - 21:00
Åpent i dag 10:00 - 21:00