Alt du må vite om å beskytte huden din i sommer

Damer i badetøy

Se hvilke solkremer du bør velge og hvordan du smører deg riktig med ekspertenes tips!

Her kan du lese om:

  1. Hvordan du kan bevare huden din med solkrem
  2. Når og hvordan du bør smøre deg
  3. Hvilken faktor du bør bruke
  4. Hvor mye du bør smøre på
  5. Hvor ofte du bør smøre
  6. Fordelen med å bruke stift
  7. Hvordan du tar vare på huden etter soling
  8. Alt om solkrem og sminke
  9. Hvordan velge riktig solkrem

1. Hvorfor bruke solkrem?

Selv om strålene fra solen gjør mye godt for oss, er det også viktig å være forsiktig og beskytte seg mot solens UV- stråler. Visste du at for mye og overdreven soleksponering kan forårsake pigmentforandringer, tidlig aldring og i verste fall hudkreft?

Solkrem er bare ett av beskyttelsestiltakene du kan gjøre for å unngå å bli solbrent. Husk at du også bør ta pauser fra solen midt på dagen når den er sterkest, og dekke deg til med hatt, solbriller og annet tøy for å beskytte utsatte områder.

Solkrem fra Rituals
Rituals: The Rituals of Karma - Sun Face Cream SPF 50+

2. Smør deg i god til før du går ut

Hvorfor vente til du kommer dit du skal før du smører deg? Husk at du utsettes for sol på veien dit du skal også. Smører du deg hjemme får du mest sannsynlig gjort en grundigere smørejobb, og kommer til på hele kroppen.

- For å oppnå best mulig beskyttelse bør du påføre solkrem rikelig og jevnlig, og ikke glemme områder som ører og hals. Påfør solkrem minst 15 minutter før du går ut i solen, og igjen annenhver time, forteller Johanna hos Olio.

Visste du at det er lurt å bruke solfaktor hele året? Johanna forteller at solen kan trenge gjennom både skyer og vinduer, uansett årstid og vær. Vitusapotek anbefaler spesielt de med hudsykdommer å bruke solbeskyttelse året rundt.

Kollasj med solkremprodukter
Vitusapotek: Vidi solspray barn 280,- // Vita: Ambre Solaire Over Makeup solspray 149,- // Sunkost: Bioregena solkrem 319,- // Olio: Dermalogica Invisible Physical Defense spf30 solkrem // Dermalogica Skin Recovery spf50

3. Hvor høy faktor bør du bruke?

Vitusapotek anbefaler at du følger Kreftforeningens råd om å bruke minst faktor 30. Lysfølsomme personer, meget lyshudede personer og personer som går på legemidler som øker lysfølsomheten bør bruke faktor 50 for optimal beskyttelse. Husk at barns hud er tynnere enn voksen hud, så barn trenger god beskyttelse. Velg gjerne en solkrem spesielt myntet på barn!

Er du veldig blek etter vinteren? Da kan det være lurt å starte med en høy faktor som SPF 30-50 tidlig i sesongen, og eventuelt gå ned i faktor når du har fått et godt grunnlag. Husk at uansett hvilken faktor du velger bør du fortsatt følge de generelle solrådene - selv ikke faktor 50+ gir 100% beskyttelse.

4. Hvor mye bør du smøre på?

Men hvor mye solkrem skal man egentlig bruke?

- Vi anbefaler 1 håndfull til 1 kropp og 1 teskje til ansiktet, forteller Vitusapotek. Bruk ca. et barns håndfull til en barnekropp. En tube med 200 ml solkrem vil holde til ca. 5-6 smøringer.

Vær nøye, bruk nok krem og smør grundig. Bruker du spray? Husk at det ikke holder å spraye på, du må smøre solproduktet godt inn i huden. Vitusapotek anbefaler i tillegg å bruke tøy, briller og solhatt – spesielt til barn.

Solkrem fram Rituals
Rituals: Ritual of karma Aftersun-serie fra 119,-

5. Gjenta smøringen i løpet av dagen

Hvor ofte du skal smøre kan variere etter forholdene, men det kan være lurt å smøre deg på nytt hver andre til tredje time. Dette kommer selvfølgelig an på hva du gjør i mellomtiden, men gjenta smøringen i løpet av dagen, spesielt etter bading, svetting eller når du har tatt deg mye i ansiktet.

6. Skaff deg en stift til utsatte områder

Har du kanskje opplevd at nesen blir rød selv om du smører deg? Alt som “stikker ut” fra kroppen trenger ekstra beskyttelse, som for eksempel nese, lepper, kinn, og ører. Velg derfor en stift med høy beskyttelse.

En stift har flere fordeler; den gir deg fleksibilitet til å gå for en høyere faktor på utsatte områder, er lett å ha med seg, og dermed blir sjansen for at man påfører solbeskyttelsen igjen større.

7. Ta godt vare på huden i etterkant

Aftersun er alfa og omega etter en lang dag. Det kjøler og lindrer huden, i tillegg til å bevare fargen. Smøring av after sun kan gjøres med en gang du er klar for å dra fra stranda - ikke vent til du kommer hjem.

Utenom dette så har huden godt av andre hudpleieprodukter. Bruk bodylotion jevnlig, og vær flink med bruk av peeling. En gang i uken har huden godt av å bli kvitt døde hudceller og rester av produkt som samler seg i huden. Da får du jevnere, finere farge i sola.

9. Hvordan velge riktig solkrem?

- Se etter en solkrem som beskytter mot både UVA- og UVB-stråler, sier Johanna fra Olio. - UVB-stråler forårsaker solbrenthet, mens UVA-stråler forårsaker aldring av huden og øker risikoen for hudkreft. SPF-verdien indikerer beskyttelse mot UVA-stråler, men sier imidlertid ikke noe om beskyttelse mot UVB. Derfor bør du se etter en solkrem som også har en høy PA-verdi, som indikerer beskyttelse mot UVA-stråler.

Solkremer kommer også med fysiske eller kjemiske filtre. Dette er UV-filtre som brukes for å beskytte mot solens skadelige stråler. Et fysisk filter reflekterer solens UV-stråler fra huden, mens et kjemisk filter absorberer solens UV-stråler i huden og konverterer dem til varmeenergi. Fysiske filtre har ofte mindre sannsynlighet for å irritere huden, mens kjemiske filtre kan være mer behagelige å påføre og ha en lettere konsistens. Noen solkremer kombinerer både fysisk og kjemisk filter.

- Som med andre hudpleieprodukter bør du velge solbeskyttelse som passer til din hudtype. Har du for eksempel fet hud, bør du se etter en oljefri solkrem som ikke tetter porene. Har du sensitiv hud, bør du se etter solkremer spesielt utviklet for dette og som ikke inneholder duft og fargestoffer, avslutter Johanna.

SVANEMERKET OG ALLERGIVENNLIG SOLKREM FRA VITUSAPOTEK STORO

Nyheten Vidi Sol er en serie med svanemerket solkrem uten parfyme, som er vegansk, vannresistent, og anbefalt av Asthma Allergy Nordic! Serien trekker raskt inn og legger ikke en hvit hinne på huden. Den kommer som både ansiktskrem, stift, og solspray til barn og voksne. Fås kun på apotek.

Aktuelle butikker

Tabell med aktuelle butikker
Butikk Beliggenhet Åpningstider Kontaktinfo
Åpent i dag 10:00 - 16:00
Åpent i dag 10:00 - 16:00