Bryllupsgjest? Her er sesongens antrekk

To damer med kjole som står rundt en mann i dress
Match
To damer i kjole som går i en park
QOMO: Kjoler fra ByTimo

Skal du i bryllup? Her finner du sesongens nydeligste kjoler, trendy dresser og flotte pensko.

Når du skal i bryllup bør du først og fremst ta høyde for årstid og sted. Er det ikke nevnt noe om kleskode i invitasjonen står man generelt fritt til å velge antrekk selv.

Det er likevel visse kjøreregler du bør være obs på når du skal i bryllup. Unngå hvitt, det er brudens farge. Kjoler i rødt og sort bør også brukes med varsomhet, mens bunad kan brukes uansett.

Les også: Gi bunaden et personlig preg

Menn som lener seg på en vegg og smiler til kamera
Dame med blå kjole
Follestad: Tagliatore blazer, 7799,- // Denz Trousers, 2299,- // Kjole fra Gina Tricot, 499,-

Dette betyr kleskodene

Dersom det er kleskode i bryllupet er dette ofte notert i invitasjonen som pent, mørk dress, smoking eller galla.

  • Pent: Dette er den minst formelle kleskoden, men du skal fortsatt kle deg pent. Kvinner kan bruke sommerlige kjoler eller buksedress og menn kan bruke en lys dress eller dressbukse med jakke til.
  • Mørk Dress: Denne kleskoden er elegant. Det vil si mørk dress for herrene, som sort eller blått, sammen med skjorte og slips. Kvinner kan både ha lang og kort kjole.
  • Smoking: Her er det smoking for menn og gjerne lang kjole for kvinner som gjelder. Stilen skal være formell.
  • Galla: Den mest formelle kleskoden av dem alle. Her er det fotsid kjole som gjelder for kvinner og kjole og hvitt for menn. Bunad passer uansett.

Når det kommer til bryllupsantrekk handler det ikke nødvendigvis om trender, men om å finne noe du føler deg fin og elegant i. Klærne bør være lette og komfortable, særlig hvis det er varmt ute. Da kan det være lurt å gå for lin, viskose eller andre luftige plagg.

Dame som sitter på en sofa og lener seg på en vegg
Dame med blå kjole som går i gaten
Italienske kjoler fra Sissi, 1299,- // Kr 1099,-
Dame med blomsterkjole
Mann som sitter på en sofa
Kjole fra Gina Tricot, 499,- // Follestad: Oscar Jacobsen blazer, 4999,- // Denz Linen Trousers, 2499,-

Blomstrende sommerkjoler

Våren 2024 ser vi likevel visse tendenser som går igjen. Det er blomstrende sommerkjoler som gjør seg gjeldene for damene og klassiske lindresser for herrene.

- I år er det blomsterprint og farger som gjelder. Det er også mye hvitt, men siden det vanligvis ikke egner seg til bryllup kan det spares til andre anledninger som 17. mai, konfirmasjon og sommerfest, sier Linda hos Gina Tricot.

Du kan med fordel også gå for andre mønster enn blomster i år.

- Vi har fått inn en rekke lekre og lette italienske kjoler, som kommer i fine mønstre og farger. I tillegg har vi noen enklere varianter i marinefarget, forteller Cathrine hos Sissi.

Mann i dress
Dame i kjole som står ved et vannbasseng
Match

Klassiske dresser og duse farger

For herrene er det ofte klassisk dress som gjelder, men du kan gjerne eksperimentere med farger og mønster på tilbehøret her også.

- En klassisk blå dress er et trygt valg for enhver anledning, kombinert med hvit skjorte og slips. Dersom du ønsker å tilføre litt mer farge til antrekket, kan en grønn dress være et strålende alternativ. Velg gjerne å style den med en kontrastfarge på skjorten eller gå for ton-i-ton farger, sier Ome i Follestad.

Til sommerbryllup er definitivt en beige lindress et like flott valg som mørk dress. Velg gjerne skjorte og slips i en lys farge for å fullføre looken.

Dersom kleskoden er pent kan du også gå for en chinos og blazer til. Hos Follestad, For Men, Match, Vic, Dressmann, Volt med flere finner du blazere i mange ulike farger, alt fra mørk blå til lyserosa.

Dame med grønn kjole
Dame som sitter på huk og ser rett i kamera
Gina Tricot: Grønn kjole, 599,- // Blomsterkjole, 399,-

TIPS:

Tenkt på bryllupsgave ennå? Sjekk om brudeparet har en ønskeliste liggende ute hos noen butikker! Flere butikker tilbyr ønskelister der brudeparet selv kan sette opp hva de ønsker seg, og gjestene kan klikke seg inn og se. Da kan du være sikker på at gaven vil falle i smak - så husk å spørre paret om de har en ønskeliste!

Butikker som tilbyr ønskelister til bryllupet:

Dame og mann som sitter ute i en park
Lexington
Mann i dressko
Dressko fra DNA

Dans natten lang med gode sko

Enten du skal være brud, brudgom eller gjest er det aller viktigste at du velger sko som er behagelige. Prioriter komfort - tenk at du skal kunne holde ut hele natten!

I år er det mye høye sandaler som gjelder for damene. De kommer i beige- og brune nyanser og gir antrekket en lett og leken look fremfor tette pumps. I tillegg er ballerinas et komfortabelt og pent alternativ, men sandaler med snøring fortsetter å være en stor hit.

Det kan være lurt å teste skoene et par ganger før den store dagen. Sjekk om det er noe som klemmer, og gå eventuelt til innkjøp av noen smarte løsninger. Gel-innlegg for bedre demping, kippekappe mot gnagsår bak og "barfot-spray" er noen gode hjelpemidler.

- En gyllen regel er å gå for samme fargetone på kjole og sko, da for eksempel svarte sko kan bli litt hardt til en lys kjole. Lyse sko forlenger bena, og passer fint til sommerbryllup. Går du for hudfargede sko eller ton-i-ton på kjole og sko, kan du gjerne kjøre på med en fresh farge på vesken, sier Linn hos Høyer.

Sorte sko er derimot en sikker vinner til mørk dress for herrene, samtidig som seilersko er i trendbildet denne våren. Sneakers kan også fint brukes til dress, dersom du ønsker en mer avslappet look.

TIPS FRA DNA:

  • Velg sko i skinn og bruk dem et par ganger før selve dagen.
  • For å unngå gnagsår kan du enten være føre var med plaster eller lime inn en kippekappe i skoen.
  • Tenk nøye på høyden, orker du å gå hele dagen i et par høye sko? Vurder et par lavere sko eller ta med et ekstra par, som du kan bytte til i løpet av dagen.