Bryllupsgjest? Her er sesongens antrekk

Dame i rosakjole med grønn hage i bakgrunn
Kjær Oslo: Kjole fra Confetti Bird, 2200,-
Dame i rosa kjole med en kjøretøy i bakgrunn
Dame i grønn blomsterkjole
Høyer: Kjole fra Love Lolita // Kjole fra By Malina

Skal du i bryllup? Her finner du sesongens nydelige kjoler, klassiske dresser, pensko og trendy tilbehør.

Er det ikke nevnt noe om kleskode i invitasjonen står man generelt fritt til å velge antrekk selv, men tenk på årstid og sted for bryllupet når du skal velge antrekk.

Det er likevel visse kjøreregler du bør være obs på når du skal i bryllup. Unngå hvitt, det er brudens farge. Kjoler i rødt og sort bør også brukes med varsomhet, mens bunad kan brukes uansett.

- Det første du bør gjøre er å sjekke kleskoden i bryllupet du skal i. Dette er ofte notert i invitasjonen. Kleskodene vi oftest ser er “pent”, “mørk dress”, “smoking” og “galla”, sier Helen hos Høyer.

Dame i hvit kjole under en parasol
Dame i hvit kjole som lener seg på et rekkverk
QOMO: Kjole fra Strawberry Dream 2300,- // Kjole fra Camilla Phil
Dame som ser på et bord pyntet med fingermat
Dame i som sitter i en hengestol
Kjær Oslo: Kjoler fra Confetti Bird
Dame i blomsterkjole ved et basseng
Dame i lys grønn blomsterkjole
Høyer: Kayla Dress 2239,- // Kjole fra Love Lolita
Mann og dame som smiler
Match
Mann i dress som smiler
Dame i rosa kjole som smiler
Match

Dette betyr kleskodene

  • Pent: Dette er den minst formelle kleskoden, men du skal fortsatt kle deg pent. Kvinner kan bruke sommerlige kjoler eller buksedress og menn kan bruke en lys dress eller dressbukse med jakke til.
  • Mørk Dress: Denne kleskoden er elegant. Det vil si mørk dress for herrene, som sort eller blått, med skjorte og slips. Kvinner kan både ha lang og kort kjole.
  • Smoking: Smoking for menn og gjerne lang kjole for kvinner. Stilen skal være formell.
  • Galla: Den mest formelle kleskoden. Her er det fotsid kjole som gjelder for kvinner og kjole og hvitt for menn. Bunad passer uansett.

- Er man veldig usikker på kleskode eller antrekk, kan det være lurt å høre med bruden om antrekket du har i tankene passer stilen til bryllupet, sier Helen.

Motebildet viser at det er sterke farger og pastellfarger som gjelder denne sesongen. Den fargesprakende Kaya kjolen fra Høyer og de duse kjolene fra Olivias er derfor perfekt til sesongens bryllup og sommerfester.

For deg som ikke ønsker å gå i den typiske sommerkjolen, kan du med fordel bruke et pent sett eller en kul buksedress.

Et komplett antrekk krever også sitt tilbehør.

- Et stilsikkert sjal holder deg varm uten at du trenger å ødelegge antrekket med en jakke som ikke matcher. Klassiske øredobber og en tidsriktig veske er også sikre vinnere til festantrekket, sier Kathinka i Match.

Besøk også våre gullsmeder: Bjørklund, David Andersen, Gullfunn og Thune. Her finner du smykker, øredobber, ringer og nydelige gaver til brudeparet.

Dame med grønne høyhæler
Rosa høyhæler
QOMO: Alohas sandaletter 1300,- // DNA: Rosa sandaletter
Grønn veske
Grønn veske
Høyer: Veske fra Mullberry, 7299,- // Veske fra Maria La Rosa

Dans natten lang med gode sko

Enten du skal være brud, brudgom eller gjest er det aller viktigste at du velger sko som er behagelige. Prioriter komfort - husk at du skal holde ut hele natten!

- Når det kommer til trender denne sesongen ser vi fortsatt mye av fjorårets hit - sandaletter med tynne stropper. Dette er ofte veldig komfortabelt og tidløst, og kan styles med mange forskjellige antrekk til både bryllupsfesten og andre anledninger. Klassiske, ensfargede pumps er også et sikkert valg, sier Tonje hos Eurosko.

Det kan være lurt å teste skoene et par ganger før den store dagen. Sjekk om det er noe som klemmer, og gå eventuelt til innkjøp av noen smarte løsninger.

- Gel innlegg for bedre demping, kippekappe mot gnagsår bak og "barfot-spray" er noen gode hjelpemidler, sier Helen hos DNA.

- 90-talls inspirerte sandaletter og skulpturelle hæler er store trender denne våren og kan bli skikkelig kult til den store dagen.

Miks og match skoene med en kul veske, som lyser opp antrekket.

- En gyllen regel er å gå for samme fargetone på kjole og sko, da for eksempel svarte sko kan bli litt hardt til en lys kjole. Lyse sko forlenger bena, og passer fint til sommerbryllup.

- Går du for hudfargede sko eller ton-i-ton på kjole og sko, kan du gjerne kjøre på med en fresh farge på vesken. Vi elsker de spreke fargene på veskene fra Maria La Rosa som er håndflettet i Milano. Mulberry har også mange fine farger i sin nye vår/sommer kolleksjon som nettopp landet i butikk, sier Høyer.

Tips fra DNA:

  • Velg sko i skinn og bruk dem et par ganger før selve dagen.
  • For å unngå gnagsår kan du enten være føre var med plaster eller lime inn en kippekappe i skoen.
  • Tenk nøye på høyden, orker du å gå hele dagen i et par høye sko? Vurder et par lavere sko eller ta med et ekstra par, som du kan bytte til i løpet av dagen.
Dame med strømper
Strømpe: Bandalettes lårbånd 279,-
Dame i knestrømper
Dame i blå kjole
Strømpe: Stay ups fra Wolford (kommer også i sort) 325,- // Kjær Oslo: Kjole fra Confettibird

Strømper som løfter antrekket

Husk også noen gode kvalitetsstrømper, som varer hele dagen. Du finner et bredt utvalg av strømper og stay-ups hos Strømpe.

- Bestselgeren til bryllup er Wolford Satin Touch 20 stay ups i 20 denier. Dette er ultra-feminine og gjennomsiktige stay ups som gir bena det beste lyset og glitrende glans. De har også hele 4 rader med silikon, som gjør at de sitter godt, sier Kristin hos Strømpe.

Tips!

Ikke smør deg inn med body lotion eller olje rett før du tar på stay-ups. Prøv også å fukte silikonen lett med vann for å få dem til å sitte bedre gjennom hele dagen.

- Skal du i bryllup på en varm sommerdag og vil unngå strømpebukse kan vi anbefale lårbånd, som hjelper mot gnissing mellom lårene. En lekker løsning på et problem som rammer mange kvinner, sier Kristin.

Nærbilde av mann i dress
Mann i dress
Follestad: Smoking fra Canali 13 000,- (Foto: Jarran Flokkmann)
Brudepar som kysser og kollasj av antrekk til herre
Follestad: Mansjettknapper fra Amanda Christensen, 599,- // Match: Slips 399,- // Milano Dressjakke 2499,- // Dressbukse fra Mario Conti 999,- // DNA: Dressko 999,-
Mann i dress
Mann i chinos
Follestad: Pris smoking Oscar Jacobson 6698,- // DNA: Paul Sneakers fra Vagabond 1299,-

Smoking eller mørk dress

Til menn er det som regel dress som gjelder i bryllup, men også her bør man ta høyde for kleskoden.

- Til en innbydelse hvor det står smoking, betyr det enten sort eller marineblå smoking for menn. Smoking blir kjennetegnet som silkeslag på jakken, og på buksens ytterside. Smoking kombineres med lakksko, magebelte eller bukseseler, sløyfe og smokingskjorte, forteller Lars hos Follestad.

- Står det “mørk dress” i innbydelsen er det gjerne marineblått, grått eller sort som er korrekt farge. De fleste ønsker å bruke marineblå dress, da dette er en farge som er lett å kombinere med slips. En fin, crispy skjorte med fransk mansjett er også å foretrekke.

Follestad leverer et stort utvalg av dresser fra Oscar Jacobson, Frislid og Morris Heritage.

Sorte sko er en sikker vinner til mørk dress, men denne våren er også brune sko tilbake i trendbildet.

- Brune sko er skikkelig i vinden, men pass på at de matcher dressen! Brunt passer best til grå eller blå dress. Har du sort antrekk anbefaler vi sorte sko. Stockholm Design Group leverer dressko i 3 farger, brunt, tan og sort. Modellen er stilren og har blitt en skikkelig favoritt hos mange. Skoen har overdel og lining i skinn så den former seg etter foten din og puster, sier Helene hos DNA.

- Vi merker en økning i mokkasin-typen når det kommer til pensko til dressen. Den er en perfekt variant til et sommerbryllup hvor det ikke er black tie, men heller en stor sommerfest, sier Tonje hos Eurosko.

For deg som ønsker noe litt annet kan det også se kult ut med sneakers i skinn til dressen. Husk alltid å ha noen gode bomullssokker.

- Til menn vil vi anbefale et par merceriserte bomullsokker, enten ribbestrikket eller glatte. Noen foretrekker knestrømper for å unngå glippe mellom sokker og dressbukse. Ønsker du et litt sprekere valg kan små prikker friske opp, og noen går for morsomme fra sokker fra Happy Socks til den ellers seriøse dressen, sier Kristin hos Strømpe.