Få maks utbytte av utendørstreningen

Dame i treningstøy som jogger opp en trapp ute.
Collage, jente i treningstopp, treningsmatte, strikk, kettlebell og joggesko
Fra XXL: Terrengløpesko fra Salomon, 600,- // Treningsstrikker, 59,- // Treningsbånd med håndtak, 129,- // Kettlebell 349,- // Treningsmatte fra Casall 499,-
Nærbilde av dame med joggesko
Jente og gutt utendørs i treningstøy
Løpeklær og Hoka joggesko fra Anton Sport.
Nærbilde sykkel og sykkelsko
Jente og gutt i treningstøy og hjelm på sykler utendørs
1. Nike Speed 7/8 Print Tight, treningstights dame, svart, 399,- XXL // 2.New Balance870v5, løpesko dame, Rosa, 1 199,- XXL // 3. Kari Traa Mari Jacket, løpejakke dame, Rosa, 799,- XXL // 4. Fitbit Charge 3 aktivitetsarmbånd, 1 299,- Elkjøp // 5. Jaybird Vista helt trådløse in-ear hodetelefoner, 1 890,- Elkjøp // 6. 2XU Core Compression Tights, kompresjonstights herre, svart, 979,- XXL // 7. Nike Essential Hooded Running Jacket, løpejakke herre, Purple, 529 ,- XXL // 8. New Balance 870v5, løpesko herre, Grå, 1 1199,- XXL
Collage, mann klatrer ute, klatrehjelm, klatretau, kompass og turshorts.
Fra XXL: Klatrejelm fra Petzl, 400,- // Sikringsbrems fra Petz 799,- // Klatretau fra Petz, 1499,- // Turshorts fra Mammut 1199,- // Kompass 199,-

Er du gira på å trene i frisk luft? SATS, Anton Sport, Intersport og XXL gir deg sine beste tips til hvordan du kan komme i gang med utendørstreningen.

Sol gjør det fristende for mange å knyte på seg skoene og komme i bedre form, men hva burde du tenke på for å komme godt i gang?

– Det aller viktigste er å gjøre noe lystbetont. Det er mye enklere å motivere seg hvis du gjør noe du liker, noe du får mestringsfølelse av og noe du selv synes er gøy, sier Anna Elise, personlig trener hos SATS.

Derfor burde du trene ute

Forskning har vist at det å være ute i frisk luft reduserer stress. Kombinert med de utallige fysiske og psykiske helsegevinstene av fysisk aktivitet, er det ingen tvil om at utetrening er gull for både kropp og sjel.

– Og det beste er at det er så enkelt. Du trenger faktisk bare klær og sko for å kunne gå ut døra. Det kan være spontant, og krever ingen reisetid eller ekstra utstyr. En perfekt og lavterskel måte å få inn fysisk aktivitet i en hektisk hverdag, sier Anna Elise.

Enkle øvelser du kan gjøre

Utendørstreningen kan være både morsom og kreativ. Som all annen trening er det viktig å ta små steg, og ta hensyn til sine egne forutsetninger og formen du er i.

– Løping er enkelt og kan gjøres hvor som helst. Du behøver bare et par gode sko og riktig bekledning. Når du er i gang er det viktig å starte på eget nivå og sette seg konkrete mål. Er det din første løpeøkt kan du for eksempel sette deg mål om å løpe forbi et gitt antall lyktestolper, forklarer Anna Elise.

- Oslo byr på mange muligheter når det kommer til både løping i terreng og på asfalt. Vi i Anton Sport kan tilby klær til løping i alt vær til både dame og herre, med et godt utvalg fra merker som Nike, On, The North Face, Casall og Run & Relax. Vi har også muligens Oslos beste utvalg av løpesko til dame og herre fra Hoka, sier Filip hos Anton Sport.

Er ikke løping helt for deg? Sykling byr på mer fart og spenning og er en utrolig effektiv og morsom måte å trene på. I tillegg til dette er sykling skadeforebyggende og bedre for de som sliter med skader i knærne.

- Hos Anton Sport har vi sykler til alle enten du vil sykle landevei eller terreng. Ønsker du at dørstokkmila skal bli litt lettere har vi også et godt utvalg av el-sykler. Merkene vi fører: Gekko, Haibike, Winther, Cannondale og Xeed, sier Filip. Når det kommer til styrketrening utendørs er det mye du kan gjøre.

-Du kan kjøre øvelser med egen kroppsvekt eller bruke for eksempel minibands eller strikk. Det går også an å bruke benker til denne type trening.

Les også SATS sine tips til innendørs trening.

Klatring for den eventyrlystne

Er du av den eventyrlystne typen? Da bør du teste klatring, som er en morsom og utfordrende sport som krever mye av utøveren. Enten du er en erfaren klatrer eller nybegynner finner du riktig utstyr hos XXL.

-Det viktigste og første du må prioritere er et par gode klatresko og en solid klatrehjelm. Vi har også et stort utvalg klatreseler til ulike klatreturer. Det er viktig å ha et tau som du stoler på og føler deg vel med å bruke. Et klatretau må tåle mye å være ekstrem slitesterkt, sier XXL.

Collage, sportsbriller, redningsvest, våtdrakt, vannflaske, kajakk på vannet
Fra XXL: Flytevest fra Helly Hansen 199,- // Våtdrakt fra O´Neill 999,- // Sportsbriller fra Oakley // Vannflaske // Boccia 69,- // Frisbee 49,- // Neseklype 99,-
ben med hikingsko
Jente og gutt utendørs i turutstyr
Turklær fra Anton Sport.
Gutt og jente utendørs i treningstøy
Dame i treningstøy
Intersport: Nike Dri-Fit Rise tskjorte 549,- // M NK DF RN DVN CH shorts 399,- // U NSW H86 Metal S cap 199,- // Nathan QuickStart 40 drikkebelte 499,- // New Balance 1080 1899,- // Nike Dri-fit run singlet 549,- // Nike Eclipse shorts 549,- // Nike Indy bra 329,- // Brooks Ghost 14 1599,- // Nike Slim Waist løpebelte 299,- // Oakley Radar EV Path 1830,-

Vannsport er god trening

Bading og vannsport hører sommeren til og kan innebære alt fra kanopadling, kajakpadling, dykking, vannski, svømming og mye mer. Det er både god trening og veldig gøy!

XXL kan også anbefale lek og spill til stranda.

-På de varmeste sommerdagene kan en fin måte å komme seg i aktivitet være å ha en form for lek eller spill til stranda eller hagen. Eksempler på produkter som passer fint i hagen er bocca, kubb og croquet. På stranda vil lekefrisbee, beach ball set eller smashball være sikre vinnere.

Last ned treningsapp

Er du blant dem som blir motivert av å se fremgang svart på hvitt? Da kan kanskje en treningsapp være noe for deg!

– Det kan være gøy å laste ned treningsapper som Strava og RunKeeper for å registrere distanser, hastighet og tid, og dermed se fremgangen. Klarer du å løpe litt og litt lenger eller på litt raskere tid neste gang, vil du kjenne på en mestringsfølelse og får lyst til å fortsette, sier Anna Elise.

Utetrening gir også utallige muligheter for variasjon. Har du en trapp i nærheten, eller kanskje en bakke? Trappe- og bakkeintervaller er gøy, og lett å tilpasse intensitet ved å gå raskt eller løpe hele eller deler i ulikt tempo. Intervaller er en morsom måte å variere løpingen på, som gir god effekt på både muskulaturen og hjerte- og lungesystemet.

Alt er bedre enn ingenting

Det skal heldigvis lite til for at du skal få effekt av treningen. Alt handler om å være i bevegelse.

– Det er viktig å tenke at all aktivitet er bedre enn ingenting. En gåtur gir faktisk gode helsefordeler i seg selv – så tenk lavterskel. En gåtur, kanskje med innslag av løping underveis, med lydbok eller musikk på øret, eller sammen med familie eller venner. Ta barna med ut i skog og mark eller på en lekeplass. I stedet for å sitte på café, hvorfor ikke gå ut på tur? Det gir både sosialt samvær, fine opplevelser og helsegevinster på samme tid, forklarer Anna Elise.

Husk å kle deg godt når du trener. Ha nok klær til ikke å fryse, men lagvis slik at det er enkelt å justere underveis. Hansker og en lett lue eller pannebånd har mye å si om det kjølig, og gode sko holder deg tørr og varm på beina.

-Vi bor i et av verdens fineste land med en ekstremt pen natur. Her er det utrolig mange muligheter for å få utforsket vårt eget land samtidig som man får litt trening. Hos oss finner du et godt utvalg turklær fra Arc'teryx, Patagonia, Peak Performance, Ortovox, Amundsen Sports og Jotunheim! I tillegg til dette har tursko fra merker som Hoka, Scarpa, Salomon og Jotunheim, sier Filip.

- Vi har masse godbiter fra Nike til både dame og herre. I tillegg kan vi anbefale å ha et lite løpebelte eller drikkebelte, slik at man kan ha med seg vann og det mest nødvendige. Fresh det opp med stilige sportsbriller fra Oakley eller en caps for å skjerme øynene for sola, sier Odd hos Intersport.

Steder å trene nær Storo

Du trenger ikke dra langt fra Storo for å finne de perfekte stedene å trene.

– Voldsløkka er alltid en sikker vinner. Vi kan også anbefale løping eller gåturer langs Akerselva fra Nydalen, eventuelt ta trappeintervaller i Skibakketrappa ved Akerselva. Det er effektiv og god trening, sier Anna Elise.

Kombiner inne- og utetrening

Dersom du ønsker å løfte litt vekter etter løpeturen er det perfekt å ta turen innom treningssenteret på vei hjem.