Tips til et sunnere kosthold

Cæsarsalt og smoothie fra Jordbærpikene
Jordbærpikene

Vil du spise sunnere? Se hvordan du enkelt får i deg sunnere mat og helsefremmende matvarer i hverdagen.

Nøkkelen til å få en sunnere hverdag er å lage gode vaner. Lag en plan, ta små steg av gangen og spis mat du synes virker både spennende og godt.

- Du kan gjøre ganske enkle grep for å få en sunnere hverdag. Ikke sett deg for strenge og høye mål. Husk at endringene du gjør, gjerne skal vare over lang tid og være til å leve med, sier Linn hos Sunkost.

- Du må være tålmodig og god mot deg selv underveis. Det aller beste er at med gode vaner kan du godt tillate deg å skeie ut innimellom, sier Viviann hos Jordbærpikene.

Kollasj med blender og mat fra Noka
Kollasj med suplimering av næring
Clas Ohlson: Wilfa Smooth Blender 749,- // Vita: Noka måltidserstattere 259,- // Life: Plantforce protein sjokolade/bær 366,- // Sunkost: Supernature purely greens kr389,- // Supernature Chlorella 259,-

Spis mindre sukker

Etter en adventstid og juleferie med mye kos er det mange som ønsker en sunnere livsstil. Et naturlig sted å starte er å spise mindre søtsaker.

- Ha fokus på å kutte ned på sukkerinntak, hvitt mel og raske karbohydrater. Du trenger ikke kun å spise sunt for å få resultater, forteller Linn.

- Bytt ut det fine hvetemelet med grovere mel, med urkorn som inneholder mer næringsstoffer enn vanlig mel, og meltyper med mindre gluten. Bruk økologiske råvarer når du har mulighet.

Sunkost har mange produkter som kan hjelpe deg på veien hvis du ønsker å få et sunnere kosthold. Både når det gjelder søtning, meltyper, vegetarmat og rene økologiske råvarer.

Pokebowl
Smoothie i skåler
Poke bowl fra Lille P // Acai Bowl fra Smoothie Exchange

5 om dagen er nøkkelen

Som kjent er 5 om dagen viktig når du ønsker en sunn hverdag. Du må derfor sikre at en god kilde til dette.

- En smoothie er et perfekt måltid når man er på farten og gir masse god energi, sier Isabelle hos Smoothie Xchange. - Vi har en hel kategori med grønnsakssmoothies, og flere proteinsmoothies med hele 20g protein, fortsetter Isabelle.

Du kan også enkelt lage dine egne smoothie i en blender, og du kan tilsette nær sagt all slags supermat.

Hos Lille P er talen klar - en poké bowl er en velsmakende og sunn rett med massevis av næringsstoffer kroppen trenger! De lager den med quinoa blandet med grønnkål og gulrot i stedet for ris, grillede cashewnøtter og soyasaus, syltet ingefær og rødløk, granateple og fersk laks. Næringsstoffer og smak i skjønn forening, og den gjør det enkelt å få i seg dine 5 om dagen.

Omelett fra Jordbærpikene
Jordbærpikene
Chiapudding og en kopp med kaffe
Cæsarsalat
Jordbærpikene: Chiapudding // Cæsarsalat

Cæsarsalat og spansk omelett

- Vår Cæsarsalat er en kjent og kjær klassiker som vi lager med Jordbærpikenes egen tvist, forteller Viviann hos Jordbærpikene. - Retten består av frisk salat vendt i cæsardressing med skivet kylling, bacon, soltørket tomat og syltet rødløk. Toppes med revet parmesan og serveres med vår nystekte hjembakte focaccia og pisket smør til.

- Vi kan også anbefale vår spanske omelett, laget av rene og gode råvarer.

TIPS!

I januar får du Cæsarsalat hos Jordbærpikene til kun 149,-

Jordbærpikenes chiapudding med vanilje og kanel

Chiafrø er rike på omega-3, proteiner, fiber og antioksidanter. Chiapudding er derfor en sunnere dessert eller for deg som har lyst på et søtt måltid. Du kan bytte ut kokoskrem med mandel- eller havremelk, eller meieriprodukter som melk og yoghurt. Da dropper du vannet fra oppskriften.

4 porsjoner

Ingredienser:

  • 80 g chiafrø
  • 4 dl coconut cream
  • 2 dl kaldt vann
  • 36 g akasiehonning
  • 12 g vaniljesukker
  • 4 g malt kanel
  • 2 g maldonsalt

Alt blandes godt sammen i en bolle. La blandingen stå natten over.

Helsefremmende matvarer

For å få et sunnere kosthold kan det være lurt å planlegge måltidene et stykke frem i tid. Pass også på å få i deg de riktige næringsstoffene.

- Når vi spiser frukt, grønnsaker, bær, nøtter, fisk og fiberrik mat så trives de gode og helsefremmende tarmbakteriene så mye bedre, i motsetning til når vi får i oss for mye animalske matvarer, sukker, alkohol og hvitt mel, sier Linn.

- Om vi ikke gir disse gode tarmbakteriene den næringen de trenger, så vil de etterhvert dø. Da blir det grobunn for de dårlige bakteriene. Dette kan føre til sykdom som for eksempel irritabel tarm, betennelser i kroppen og nedsatt immunforsvar.

TIPS!

Bytt ut vanlig ris med quinoa. Quiona inneholder halvparten av kaloriene som vanlig ris, og den har masse fiber og gode proteiner.

Er du og familien din villig til det, kan det være en idé å innføre vegetariske måltider ett par ganger i uken. Fisk er et godt alternativ til kjøtt.

Drikk mer vann

Mange av oss får også i oss en betydelig mengde sukker og syre gjennom det vi drikker i løpet av dagen. I denne sammenheng er det enkle ofte det beste. Rent vann er bra for oss og er den beste tørstedrikken.

Salat fra Coop
Coop Mega

Proteinrik mat og kosttilskudd

For deg som ønsker å gå ned i vekt, gjelder det å forbrenne flere kalorier enn det du får i deg. Samtidig gjør proteinrik mat at du presterer bedre på trening og lettere kan bygge muskler.

Hos GetFit kan du finne mange sunne lavkalori-produkter med høyt proteininnhold, som sauser, dressinger, stekeoljer, krydder, pasta og peanøttsmør.

- Det er lite variasjon og sjeldent nok av de viktigste råvarene i ferdig prosessert mat. Ved å forhåndslage måltider bestående av for eksempel grønnsaker fisk, kylling, og biff har man full oversikt over hva man får i seg. Da blir det også lettere å kontrollere kaloriinntak samt fordeling av fett, karbohydrater og proteiner, sier Maz hos GetFit.

Det kan likevel være utfordrende å få i seg nok proteiner uten å overskride antall karbohydrater eller fett, og da kan et alternativ være å supplere med et kosttilskudd.

- Vi anbefaler alltid en proteinshake basert på melk rett etter trening. Melkeprotein absorberes raskt av kroppen, og vil gi musklene mellom 20-25 gram i løpet av 5-10 minutter. Dette vil da sette i gang restitusjonen.

Se hvordan du kommer i gang med treningen her.