Høstens fristelser

Dame som holder sopp
Dame som holder kjøtt
Kjøtt, sopp i en skål og en skål med tyttebær

Høsten er høysesong for viltkjøtt, rotgrønnsaker og elg på menyen! Vi har tatt en prat med Janne på Coop Mega, som kan anbefale reinsdyr, gresskar og sopp.

- En av Norges mest unike råvarer er reinsdyr. Et mørt og magert kjøtt, som passer spesielt godt sammen med høstens gode grønnsaker og en enkel rømmesaus med friske urter, sier Janne.

- På Coop Mega har vi et bredt utvalg kjøtt til viltsesongen! Blant annet entrecote av elg, indrefilet- og ytrefilet av elg, surret stek av elg, hjortestek i ulike former samt reindyrstek, reinskav og ytrefilet- og indrefilet av rein.

- Av tilbehør er det rotgrønnsaker som gjelder! Gulrot, sellerirot, kålrot, gresskar.

I tillegg er sopp helt nydelig ved siden av viltmaten. Hvis du ikke ønsker å lage den typiske viltsausen, kan du for eksempel gå for soppsaus med aromasopp eller østerssopp, tipser Janne. - Ellers er min personlige favoritt en fyldig rødvinssaus.

Her er Jannes oppskrift på Rosastekt reinsdyrstek med glaserte beter og rømmesaus

Ingredienser

 • 60 min / 4 Porsjoner
 • 1 reinsdyrstek, ca. 700 g (stek av elg, hjort eller rådyr kan også brukes)
 • Salt og pepper
 • Frisk timian
 • Smør, til steking
 • 2 dl vann
 • 2 dl rødvin eller druejuice
 • 2-3 rødbeter
 • 2-3 gulbeter
 • 1 ss smør
 • 2 ss sukker
 • Ev. korianderfrø, knuste
 • 1 beger rømme
 • Friske urter f.eks. gressløk, kjørvel, estragon, persille, dill, hakkede

Slik gjør du:

Gni steken inn med salt, pepper og timian. Brun steken på alle sider i smør i en stekepanne. Ha steken over i en ildfast form, og tilsett vann og vin eller druejuice. Stek midt i ovnen ved 125 °C. Bruk steketermometer. Når kjernetemperaturen er ca. 60 °C er kjøttet rosastekt. La kjøttet hvile i 10 minutter før servering.

Kok betene i 50 minutter eller til de er møre. Skyll dem i kaldt vann og trekk av skallet. Del betene i biter og glaser dem i smør, sukker og koriander i en stekepanne. Hvis du bruker både rødbeter og gulbeter kan de stekes hver for seg så ikke rød­betene setter farge på de gule.

Sil sjyen fra steken over i en kjele og kok den til den tykner. Pisk inn rømmen og varm forsiktig opp. Smak til med salt, pepper og urter, og server.

Tips!

Servér med hjemmelaget potetmos og friske bjørnebær.

Plantebasert burger
Honning
Grønnsaker
Du finner ferske grønnsaker hos Storo International Food, som ligger vis av vis XXL.

Vegetarisk høstmat

For deg som ønsker et kjøttfritt alternativ, er det mulig å bytte ut kjøttet med noe fra avdelingen for vegetarmat, tipser Janne:

- Vi har plantebasert biff, burger og kjøttdeig om du ønsker et kjøttfritt alternativ. Med en god saus, sesongens rotfrukter og rørte tyttebær fra Løiten får du høstens gode smaker!

Hos Coop Mega får du også kjøpt Storohonning, som kommer fra bigården på sentertaket. Denne har en helt særegen mintkarakter i smaken og er proppet med antioksidanter. Perfekt for å styrke immunforsvaret når det blir kaldere ute! Les mer om Storohonning her.

Ferske grønnsaker er også fulle av næringsstoffer og ikke minst gode på smak. Storo International Food har et fantastisk kjølerom innerst i butikken, som bugner av frukt og grønt. Ferske råvarer er et must til høstmaten!

olje fra Olivenlunden
olje fra Olivenlunden
Olivenlunden: Tranebærbalsamico, 169,- // Høstolje, 349,-

Det lille ekstra

Ikke glem å kjøpe med en god olivenolje til matlagingen! Hos Olivenlunden finner du blant annet Årets Høstolje fra Andalusia-regionen i Spania. Høstoljen er intens og urtepreget med flott duft av røde frukter, te og bergamot. Den er spesielt utvalgt for å brukes med alt høsten har å by på av vilt, fisk, grønnsaker og frukt.

En fruktig balsamico passer også godt til et bredt utvalg av retter, samt drinker og desserter.

Balsamicoperler setter prikken over i-en i viltmaten. Det skal ikke mer enn noen dråper til for å gi retten en ekstra piff, enten med smak av blåbær, tranebær eller begge deler!

Le creuset gryte
Jernia: Le Creuset 5L, 3449,-

Kosemat som lager seg selv

Når alle de gode smakene samles under ett lokk vil resultatet bli desto mer smakfullt, og med en god jerngryte lager maten seg nesten selv. Perfekt til supper og gryter, som skal koke lenge.

TIPS!

Et annet godt tips dersom du vil bytte ut gamle kjeler, gryter eller stekepanner, er å ta dem med til Jernia. Her får du innbytterabatt på nye, tilsvarende varer. Hvis du er usikker på hvordan du kan ta vare på kjelene og grytene dine, lærer de dyktige ansatte deg gjerne noen triks når du kommer innom.

Produkter

Aktuelle butikker

Tabell med aktuelle butikker
Butikk Beliggenhet Åpningstider Kontaktinfo
Åpent i dag 09:00 - 21:00
Åpent i dag 10:00 - 21:00
Åpent i dag 10:00 - 21:00