Høstens fristelser

Mann som holder i kjøtt
Kjøtt, sopp i en skål og en skål med tyttebær

Høsten er høysesong for norsk tradisjonsmat, med viltkjøtt, rotgrønnsaker og lam på menyen.

Vi har tatt en prat med ferskvaresjef Vemund på Coop Mega, som kan anbefale reinsdyr, gresskar og kantarell.

- En av Norges mest unike råvarer er reinsdyr. Et mørt og magert kjøtt, som passer spesielt godt sammen med høstens gode grønnsaker og en enkel rømmesaus med masse friske urter. Vi synes det er ekstra godt med hjemmelaget potetstappe og friske bjørnebær til reinsdyrsteken, sier ferskvaresjefen.

- På Coop Mega har vi mange ulike varianter av kortreist og lokal mat. Etter den spesielle tiden vi har vært igjennom det siste halvannet året, er det lov å unne seg litt ekstra denne høsten. Velg mellom fersk indrefilet, mørbrad og stek av rein eller elg, hjort eller rådyr. Vi har også lam i verdensklasse, som er perfekt til fårikålen!

Her er Vemunds oppskrift på Rosastekt reinsdyrstek med glaserte beter og rømmesaus:

Ingredienser

 • 60 min / 4 Porsjoner
 • 1 reinsdyrstek, ca. 700 g (stek av elg, hjort eller rådyr kan også brukes)
 • Salt og pepper
 • Frisk timian
 • Smør, til steking
 • 2 dl vann
 • 2 dl rødvin eller druejuice
 • 2-3 rødbeter
 • 2-3 gulbeter
 • 1 ss smør
 • 2 ss sukker
 • Ev. korianderfrø, knuste
 • 1 beger rømme
 • Friske urter f.eks. gressløk, kjørvel, estragon, persille, dill, hakkede

Slik gjør du:

Gni steken inn med salt, pepper og timian. Brun steken på alle sider i smør i en stekepanne. Ha steken over i en ildfast form, og tilsett vann og vin eller druejuice. Stek midt i ovnen ved 125 °C. Bruk steketermometer. Når kjernetemperaturen er ca. 60 °C er kjøttet rosastekt. La kjøttet hvile i 10 minutter før servering.

Kok betene i 50 minutter eller til de er møre. Skyll dem i kaldt vann og trekk av skallet. Del betene i biter og glaser dem i smør, sukker og koriander i en stekepanne. Hvis du bruker både rødbeter og gulbeter kan de stekes hver for seg så ikke rød­betene setter farge på de gule.

Sil sjyen fra steken over i en kjele og kok den til den tykner. Pisk inn rømmen og varm forsiktig opp. Smak til med salt, pepper og urter, og server.

Tips!

Servér med hjemmelaget potetmos og friske bjørnebær.

Kjøtt, sopp i en skål og en skål med tyttebær
Mann som holder i kjøttboller
Storo honning
Frukt- og grøntvaredisken
Ferske grønnsaker hos Storo International Food, som ligger vis av vis XXL.

Vegetarisk høstmat

For deg som ønsker et kjøttfritt alternativ, er det mulig å bytte ut kjøttet med noe fra avdelingen for vegetarmat, tipser Vemund:

- Du kan fint bruke tilsvarende base som i viltgryte med tyttebær, brunost og rømme, dersom du ønsker en vegetarisk variant. Her anbefaler jeg å enten kjøpe ferdige vegetarboller eller lage selv!

Hos Coop Mega får du også kjøpt Storohonning, som kommer fra bigården på sentertaket. Denne har en helt særegen mintkarakter i smaken og er proppet med antioksidanter. Perfekt for å styrke immunforsvaret når det blir kaldere ute! Les mer om Storohonning her.

Ferske grønnsaker er også fulle av næringsstoffer og ikke minst gode på smak. Storo International Food har et fantastisk kjølerom innerst i butikken, som bugner av frukt og grønt. Ferske råvarer er et must til høstmaten!

Mann som holder i olivenolje
Høstolje og olivenolje
Olivenlunden: Blåbærbalsamico, 169,- // Tranebærbalsamico, 169,- // Høstolje 349,-

Det lille ekstra

Ikke glem å kjøpe med en god olivenolje til matlagingen! Hos Olivenlunden finner du blant annet Årets Høstolje fra Andalucia-regionen i Spania, som har en frisk og aromatisk smak av pasjonsfrukt, ruccola og grønn te.

- Denne er spesielt utvalgt for alt høsten har å by på av vilt, fisk, grønnsaker og frukt. En annen nyhet hos oss er sennep med pepper fra Kambodsja. Denne er kjempegod til i sauser og til kjøtt, sier Dario på Olivenlunden.

En fruktig balsamico passer også godt til et bredt utvalg av retter, samt drinker og desserter.

- Balsamicoperler setter prikken over i-en i viltmaten. Det skal ikke mer enn noen dråper til for å gi retten en ekstra piff, enten med smak av blåbær, tranebær eller begge deler!

Le creuset kasserolle
Jernia: Le Creuset 3249,-
Stearinlys og skåler
Traktøren: Lys 69,- // Servietter 79,- // Liten bolle 399,- // Stor bolle 899,-

Kosemat som lager seg selv

Når alle de gode smakene samles under ett lokk vil resultatet bli desto mer smakfullt, og med en god jerngryte lager maten seg nesten selv. Perfekt til supper og gryter, som skal koke lenge.

TIPS!

- Et annet godt tips dersom du vil bytte ut gamle kjeler, gryter eller stekepanner, er å ta dem med til oss på Jernia. Her får du ekstra god innbytterabatt under hele oktober. Hvis du er usikker på hvordan du kan ta vare på kjelene og grytene dine, lærer vi deg gjerne noen triks når du kommer innom, sier Morten på Jernia.