Høstens fristelser

Mann som holder i kjøtt
Kjøtt, sopp i en skål og en skål med tyttebær

Høsten er høysesong for norsk tradisjonsmat, med viltkjøtt, rotgrønnsaker og lam på menyen.

Vi har tatt en prat med ferskvaresjef Vemund på Coop Mega, som kan anbefale reinsdyr, gresskar og kantarell.

- En av Norges mest unike råvarer er reinsdyr. Et mørt og magert kjøtt, som passer spesielt godt sammen med høstens gode grønnsaker og en enkel rømmesaus med masse friske urter. Vi synes det er ekstra godt med hjemmelaget potetstappe og friske bjørnebær til reinsdyrsteken, sier ferskvaresjefen.

- På Coop Mega har vi mange ulike varianter av kortreist og lokal mat. Etter den spesielle tiden vi har vært igjennom det siste halvannet året, er det lov å unne seg litt ekstra denne høsten. Velg mellom fersk indrefilet, mørbrad og stek av rein eller elg, hjort eller rådyr. Vi har også lam i verdensklasse, som er perfekt til fårikålen!

Her er Vemunds oppskrift på Rosastekt reinsdyrstek med glaserte beter og rømmesaus:

Ingredienser

  • 60 min / 4 Porsjoner
  • 1 reinsdyrstek, ca. 700 g (stek av elg, hjort eller rådyr kan også brukes)
  • Salt og pepper
  • Frisk timian
  • Smør, til steking
  • 2 dl vann
  • 2 dl rødvin eller druejuice
  • 2-3 rødbeter
  • 2-3 gulbeter
  • 1 ss smør
  • 2 ss sukker
  • Ev. korianderfrø, knuste
  • 1 beger rømme
  • Friske urter f.eks. gressløk, kjørvel, estragon, persille, dill, hakkede

Slik gjør du:

Gni steken inn med salt, pepper og timian. Brun steken på alle sider i smør i en stekepanne. Ha steken over i en ildfast form, og tilsett vann og vin eller druejuice. Stek midt i ovnen ved 125 °C. Bruk steketermometer. Når kjernetemperaturen er ca. 60 °C er kjøttet rosastekt. La kjøttet hvile i 10 minutter før servering.

Kok betene i 50 minutter eller til de er møre. Skyll dem i kaldt vann og trekk av skallet. Del betene i biter og glaser dem i smør, sukker og koriander i en stekepanne. Hvis du bruker både rødbeter og gulbeter kan de stekes hver for seg så ikke rød­betene setter farge på de gule.

Sil sjyen fra steken over i en kjele og kok den til den tykner. Pisk inn rømmen og varm forsiktig opp. Smak til med salt, pepper og urter, og server.

Tips!

Servér med hjemmelaget potetmos og friske bjørnebær.

Kjøtt, sopp i en skål og en skål med tyttebær