Piggsko eller brodder?

Kollasj av piggsko og brodder
Anton Sport: Sort/rosa piggjoggesko dame HOKA Speedgoat 5 GTX Spike 2599,- // Sort piggjoggesko HOKA Speedgoat 5 GTX 2599,- // Enklere Liv: TraXole piggsko 1399,- // I midten Clas Ohlson: Kvillis blå brodder 149,- // Springyard Frontgrip isbrodder (frontbrodder) 79,- // Springyard hælbrodder 199,-
Dame med hund på tur
Enklere Liv: TraXole Training Piggsko unisex 139,-
Kollasj av piggsko
Til høyre Enklere Liv: TraXole Piggsko Hiking 1699,- // Fra øverst Anton Sport: Piggjoggesko dame HOKA Speedgoat 5 GTX Spike 2599,- // NewRun BUGrip GTX piggjoggesko herre 2399,- // Piggjoggesko herre HOKA Speedgoat 5 GTX 2599,-

Gå trygt på glattisen med brodder eller piggsko! Hva passer best til dine behov?

Butikkene forteller om forskjellen på piggsko og brodder, og hva du bør velge til trening, tur og festlige anledninger.

Piggsko til vinterens turer

Piggsko er sko som kommer med pigger under sålen, som gir deg et godt grep ute på isen. Piggene er hardere og mer robuste enn brodder, som gjør dem spesielt egnet til de som trener ute om vinteren, eller når det er skikkelig glatt ute. Den største forskjellen er at piggene under piggsko er permanente, og derfor er en fast vintersko. Da vet du at du alltid har et par trygge vintersko liggende!

Hos Enklere Liv anbefaler Ann-Kristin deres TraXole piggsko.

- De er utstyrt med slitesterke, kraftige pigger av wolframstål, som gir maksimalt grep på isen. Wolframstål ruster ikke like lett som tradisjonelt karbonstål. Skoene er fôret med Thinsulate, slik at du er varm på føttene hele vinteren gjennom. Og best av alt – de ser ut som helt vanlige vintersko. Den eneste forskjellen er at de holder deg trygg på isglatte veier. Skoene fra TraXole er unisex, og passer til både dame og herre.

Enklere Liv fører tre typer piggsko fra TraXole til ulike formål: Piggsko til hverdagsbruk, vanntette Training til løping og raske turer, og vanntette Hiking til turer og friluftsliv.

Kristoffer fra Anton Sport forteller at vinterpiggsko gir det aller beste festet når det er glatt og isete.

- Du får flere pigger i sålen enn det brodder gir deg. Det gir jevnere fordeling av gripevnen utover hele sålen, sier han. - Derfor er piggsko også det tryggeste for den som trener mye når det er isete ute.

Skoene kommer i flere varianter og er et godt valg dersom det er skikkelig vinterføre gjennom hele sesongen.

Du kan også få skoene pigget hos XXL. Ta med vinterskoene, så pigger XXL dem for deg - og når de er slitt ut, kan du også få dem pigget på nytt!

Kollasj av piggsko og brodder
Til høyre Enklere Liv: TraXole Running løpebrodder 349,- // Fra øverst Clas Ohlson: Springyard hælbrodder 199,- // Mister Minit: 2Go Universal pack brodder 349,- // Clas Ohlson: Kvillis blå brodder 149,- // Springyard Frontgrip isbrodder (frontbrodder) 79,- // Anton Sport: Snowline Citybrodder 349,-

Brodder for alle behov

Sverger du til sneakers eller joggesko, er det tradisjonelle brodder som gjelder, sier Ann-Kristin. De gir bedre stabilitet over hele sålen, slik at du får bedre tak når du går på isen.

- Brodder er pigger som man tar utenpå skoene, og som går an å ta av når man f. eks. går inn på et senter, sier butikksjef Hanne hos Clas Ohlson Storo.

- Gulvene er ofte flisbelagte, og å gå med brodder på slike gulv kan ofte bli glatt. Vi anbefaler derfor å ta av broddene når man går inn i butikker, sånn at man ikke faller og skader seg inne.

Kristoffer fra Anton Sport er enig.

- Til hverdags kan brodder fort være det enkleste alternativet. En del butikker, sentre, serveringssteder og lignende er ikke så glad i at man kommer inn med brodder/piggsko da det kan gjøre skade på gulvene. Dette kombinert med at det faktisk kan være glatt å gå med pigger på harde, glatte underlag gjør at brodder som er enkle å ta av og på er det enkleste å bruke.

Visste du at det finnes ulike typer brodder for ulike behov? Hos Clas Ohlson finnes det både hælbrodder, frontbrodder og isbrodder. Mange kommer i flere størrelser.

Hanne forteller at alle broddene deres er svært populære om dagen. Det har raskt blitt utsolgt, men de får påfyll av nye den 16.januar, så her er det bare å stå klar!

- Frontbrodder brukes ofte til litt penere sko og støvletter, da de ikke er store og også passer til sko med hæl på. Frontbrodder tres kun over tåen på skoen.

Hælbrodder festes med borrelås over ankelen. Disse broddene er enklere å ta på enn vanlige brodder.

Til trening anbefaler Hanne det som bare kalles isbrodder. Disse tres rundt skoen, og sitter tett på, sånn at man kan ta seg en joggetur med broddene på. De har pigger både i front og bak, sånn at hele foten får godt feste, samtidig som man kan løpe og få godt fraspark.

Noen som går med brodder
Enklere Liv: TraXole Walking brodder 179,-

Kjøpe brodder/piggsko for første gang?

- Hvis du skal kjøpe brodder for første gang, ville jeg ha tenkt på hva slags bruk du skal ha det til, sier Hanne. - Er det til trening eller hverdags? Hva slags type sko har du, som du skal bruke broddene til? Hvis du sliter med å få dradd på isbrodder til hele foten, kan det hælbrodder være det du skal ha. Spør om du får prøve dem på i butikken, så ser du hvordan det er å både ta dem på og hvordan de sitter på skoen din.

I mange tilfeller kan det være smart å ha flere typer brodder til ulikt bruk. Hos Mister Minit understreker de at det er viktig å prøve broddene på skoene du vil bruke dem på, før du kjøper.

- Vintersko er som regel litt større, så det kan hende du må gå opp i størrelse for broddene.

Og hva med piggsko?

- Prøv de forskjellige modellene av aktuelle sko på foten, for å prøve passformen. Jo bedre skoen sitter på foten, jo mer stabil vil den oppføre seg ute på glatta, tipser Kristoffer fra Anton Sport.

Du finner også brodder hos skobutikkene, Intersport og XXL!