Slik smører du skiene riktig

Mann som holder ski
Odd gir deg sine beste råd og tips til en perfekt skitur.
Swix smøring
Odd anbefaler at en vanlig turgåer burde ha 3–4 festevokser.

Odd fra Intersport gir oss sine beste tips for å gjøre skituren så komfortabel som mulig!

Det første du må gjøre er å sjekke vær- og føremeldingen før man drar ut på skitur.

– På den måten kan man gjøre nødvendig forarbeid som for eksempel å legge på isklister hjemme, dersom det er hardt og isete i sporene, siden dette er tungvint og mer vanskelig å gjøre utendørs, forklarer Odd fra Intersport.

Hvilket smøreutstyr trenger du?

– Når man skal velge skismøring er det viktig å ta hensyn til temperatur i lufta og i snøen der man skal gå på ski, forklarer Odd. For eksempel om snøen er finkornet som typisk nysnø, eller grovkornet som typisk gammel snø.

Han foreslår også at du kan holde deg til ett eller to merker, som for eksempel Swix og Rode. Da gjør du det enklere for deg selv og lærer når og hvordan noen få festevokser og glidere bør brukes.

tuppen av et par ski som ligger på snøen i solskinn

Smørebord

Selv om Odd forteller at det ikke er nødvendig med et smørebord for å smøre festevoks, er han klar på at det har noen fordeler.

– For de som går to ganger i uken eller mer, og lengre distanser, kan det være lurt å investere i et smørebord for å lette jobbingen med skiene, oppfordrer Odd.

– Skal man smøre med klister er det også mye lettere å legge det jevnt dersom man har smørebord.

Smøresoner

For å smøre skiene riktig og utnytte de best mulig, er vi avhengig av å få merket opp smøresonene. Smøresonen blir målt i forhold til vekt, typen ski og hvordan de skal brukes.

– Når man kjøper nye ski måler butikken ut smøresoner som hjelper deg med å smøre skiene dine riktig til ulike føreforhold, forteller Odd.

Dersom du ikke har smøresoner på skiene dine kan sportsbutikkene være behjelpelige med å måle ut smøresoner og vurdere om skiene passer til vedkommende.

Hvordan smøre ski

– Start alltid med en kald festevoks i bunnen og legg tynne lag med smøring. Da er det lettere å justere med flere lag dersom det ikke er nok feste på skiene, eller legge på en mildere voks på toppen dersom festevoksen du først legger på viser seg å være for kald eller hard, og gir for lite feste, sier Odd.

Han anbefaler også å alltid ha med flere aktuelle festevokser og klister med på skituren, slik at du enkelt kan justere underveis dersom festevoksen slites av eller forholdene endrer seg.

Kollasj av langrennski
Fra Intersport: 1. Twin skin Performance turski fra Fischer 2999,- // 2. Tur og treningsski fra Salomon, 3199,- // 3. Rossignol R-skin pro til den aktive skiløperen, 4299,- (Besøk butikk for veiledning og pakkepriser)
Kollasj av turklær
Norrøna: Ullstilongs 1199,-// Ulltrøye 1399,- // Lyngen alpha100 zip hood 3499,- // Falketind thermo shorts 1899,- // Norrøna training pant 1999,- // Fjørå hansker 1199,- // Norrøna Powerstretch Beanie 499,-

Gliding, sliping og reparasjon av ski

– Vi har et veldig godt utstyrt skiverksted med flinke ansatte som kan glide og slipe stålkanter. I tillegg kan vi også reparere såleskader som for eksempel slalåmski som har truffet stein, og fått hakk og dype kutt i sålen, forteller Odd.

Smørefrie ski

Vil du slippe å smøre skiene dine før hver tur? Da kan felleski være tingen for deg!

FORDELER MED FELLESKI:

  1. Lettvint.
  2. Godt feste.
  3. Spar penger på smøreutstyr.
  4. Du bruker mindre tid på å fikse ski og mer tid på å gå på ski.
  5. Skiene er alltid «riktig smurt», uansett føre.

En investering i treningsglede

Skiutstyr er en langsiktig investering, selv noen få turer i året blir ganske mange mil etter noen år. Kjøper du bra utstyr investerer du i tur- og treningsglede i lang tid fremover.

- En kombinasjon av tur- og treningsski treffer de fleste. Mange kjøper også racingski til trening for å få ekstra gode ski og en så god opplevelse som mulig, forteller Oscar, leder for ski- og sykkelavdelingen hos XXL, og legger til:

- Vær ærlig med vekt og ferdigheter, dette for å være sikker på at du får en ski som gir deg rett forhold mellom feste og glid. Se også på muligheten for å skaffe en flyttbar binding slik at det blir lettere å justere forholdet feste/gli underveis på turen.

Husk at selv om dette er en «smørefri» ski blir opplevelsen bedre når skien blir glidet og fellen impregnert.

- Kom til XXL, vi har ski til alle og kompetanse til å dekke alle behov, avslutter Oscar.

Kollasj av ski
XXL: Felleski til barn fra Rossignol, 1499,-, // Langrennsstaver fra Swix, 349,- // Felleski unisex voksen fra Fischer 3299,- // Felleski unisex voksen fra Rossignol, 2799,-

TIPS TIL FELLESKI:

  1. Skien må være myk nok til at hele fellen går nedi når du tråkker til, slik at du sikrer godt feste.
  2. Skien må i tillegg være stiv nok til at fellen ikke går nedi og subber i utforkjøringer. Da sikrer du optimal gli.

Kom innom Intersport eller XXL, så hjelper de deg med å velge skiene som passer for deg! De tilbyr også preparering av både langrennsski og slalåmski.

Aktuelle butikker

Tabell med aktuelle butikker
Butikk Beliggenhet Åpningstider Kontaktinfo
Åpent i dag 10:00 - 21:00
XXL
Åpent i dag 10:00 - 21:00