Slik smører du skiene riktig

tuppen av et par ski som ligger på snøen i solskinn

Odd fra Intersport gir oss sine beste tips for å gjøre skituren så komfortabel som mulig!

En skitur kan være en behagelig utendørsaktivitet hvor man kobler vekk fra hverdagens kjas og mas. Smører du derimot feil, kan turen bli en helt annen.

Det første du må gjøre er å sjekke vær- og føremeldingen før man drar ut på skitur.

– På den måten kan man gjøre nødvending forarbeid som for eksempel å legge på isklister hjemme, dersom det er hardt og isete i sporene, siden dette er tungvint og mer vanskelig å gjøre utendørs, forklarer Odd fra Intersport.

Hvilket smøreutstyr trenger du?

– Når man skal velge skismøring er det viktig å ta hensyn til temperatur i lufta og i snøen der man skal gå på ski, forklarer Odd. For eksempel om snøen er finkornet som typisk nysnø, eller grovkornet som typisk gammel snø.

Han foreslår også at du gjør ting enkelt og holder deg til ett eller to merker, som for eksempel Swix og Rode, og lærer deg når og hvordan noen få festevokser og glidere bør brukes.

Skismøring for turgåere og viderekommende

Odd anbefaler at en vanlig turgåer burde ha 3–4 festevokser, nemlig den blå, lilla og rød festevoksen, i tillegg til universalklister og rødt klister. Han råder også å ha en kork til å jevne ut festevoksen med, og skirens, skrape og papir for fjerning av gammel smøring.

De fleste produsenter fører i tillegg smøring rettet mot de litt mer viderekommende.

– Det som skiller disse seriene fra rimeligere varianter, er at de ofte er mer spesialisert mot forskjellige temperaturer og at de gjerne har et høyere fluorinnhold som gir bedre slitestyrke, samt enklere påføring på skia, forklarer Odd.

4 stk swix-smøringer som ligger på isen
Odd anbefaler at en vanlig turgåer burde ha 3–4 festevokser.
4 stk swix-smøringer som ligger på isen
Odd anbefaler at en vanlig turgåer burde ha 3–4 festevokser.