Slik velger du riktige løpesko

Mann som holder løpesko
XXL: Løpesko til herre fra New Balance, 2149,-
Mann som holder en sko
Løpesko til dame: Asics Cumulus
Mann som holder en sko
Løpesko til dame: Asics Cumulus, 1699,- // Asics Novablast, 1699,- // Asics Magic Speed, 1899,-
Mann som holder en sko
Terrengsko til herre: Trabuco Max fra Asics, 1899,-

Enten du er nybegynner eller erfaren løper er det viktig med gode løpesko.

Daniel er løpeekspert hos XXL, og forteller deg hvordan du velger riktig par til både langtur og intervaller.

- Hvilke sko du bør velge kommer an på om du driver med mengdetrening eller intervaller, hvilket underlag du skal løpe på og ikke minst føttenes passform. Tenk også på hvilke sko og merker du har vært fornøyd med tidligere, sier Daniel.

Stabil eller nøytral sko

Når det kommer til løpesko skiller man mellom nøytral og stabil sko. En nøytral løpesko har lite stabilitet, og gjør at foten i større grad følger sin naturlige bevegelse gjennom løpesteget. Stabile løpesko er bygd opp slik at de skal bremse bevegelsen innover når du løper.

- Skal du løpe på sti og i terreng, kan det være lurt å velge terrengsko, som er spesielt laget for å få et bedre grep og gir deg en morsommere løpeopplevelse. Terrengsko har nemlig et mer slitesterkt materiale og mer mønster under sålen enn asfaltsko. Asfaltsko anbefaler vi hvis du skal løpe på hardere underlag, slik som tredemølle, bane, grus og asfalt, der du ikke trenger mye spor under sålen. Her har merkevarene redusert mye av de tunge materialene de siste årene, slik at skoene blir så lette som mulig å løfte på.

- For å forebygge skader er det en billig investering å velge riktig sko, som sørger for god støtte, lufting, demping og støtabsorbering. Vi har også superfit-såler som kan legges inn i skoen, dersom du sliter med spesielle plager eller ønsker ekstra demping.

Husk at vi har Skomaker i 3. etasje som hjelper deg med reparasjon og vedlikehold. Les mer om hvordan du tar vare på skoene dine her.

Dame og mann med jakker
Bredt utvalg av kule og komfortable løpeklær til dame og herre
Mann som holder løpesko
XXL: Gel-Nimbus løpesko til dame fra Asics, 2099,-
Mann som holder løpesko
XXL: Løpesko til herre fra Adidas, 599,-

Løpesko til mengdetrening, intervaller og konkurranse

Dersom du skal bruke lang tid i en sko, med mye løping på lav intensitet, bør du velge en løpesko med mer demping.

- Til lange løpeturer er det ekstra viktig med komfort og demping, gjerne med litt sterkere materialer enn om du løper korte turer.

Hvis du skal løpe intervaller eller konkurranser med høy puls er det viktig å ha lette sko, slik at du unngår unødvendig vekt og samtidig ha god kontakt med underlaget til enhver tid.

- Når du skal løpe korte distanser med høyt tempo er det viktig å ha lette sko, slik at du kan ta lettere steg og kjenne underlaget under foten. Siden skoene skal være lette er det også mindre demping, men dette er du ikke avhengig av på korte løpeturer. Vi anbefaler heller at man har flere typer sko til ulikt bruk.

Her er noen av Daniels favoritter.

Løpesko til dame

 • Asics Gel Nimbus: Nøytral løpesko produsert i resirkulerte materialer. Laget med myk og behagelig demping, som gjør at du får et godt grep på lengre løpeturer. Pulserende overdel sørger for god ventilasjon.
 • Asics Magic Speed: Nøytral løpesko, som er lett og behagelig. Passer ypperlig til raske løpeturer. Godt dempet mellomsåle og pustende mesh i overdelen.
 • Asics Cumulus: Nøytral løpesko, som er myke og allsidige. Fungerer til ulike distanser og treningstyper. Overdelen er laget i jacquard mesh-materiale og sålen gir myke landinger og samtidig et godt grep til underlaget.

Løpesko til herre

 • New Balance V13: Nøytral løpesko med pustende overdel som sørger for god ventilasjon og pusteegenskaper. Behagelig demping og god støtte under løpeturen.
 • New Balance Evos Stability: Komfortabel løpesko med fresh foam x i mellomsålen, som gir deg behagelig demping mens du er i aktivitet. Med en vippeprofil gir løpeskoen deg en jevnere og naturlig overgang fra hæl til tå.
 • Adidas Duramo: Rimelig løpesko som er lett og komfortabel. Produsert med resirkulerte materialer og har en yttersåle som gir godt grep på underlaget.
Løpesko på en vegg, utstilt på en vegg
Kom innom XXL og finn den perfekte løpeskoen for deg.

Daniels beste løpetips:

 1. Hvis du skal starte å løpe enten for første gang eller etter et lengre avbrekk er det veldig viktig å passe på å starte i det små. Begynn med noen korte og rolige turer og øk mengden løping med mellom 5-10 prosent fra uke til uke. Dette er helt essensielt for å unngå belastningsskader.
 2. Varier på type sko, underlag og intensitet du løper på. Dette gjør at belastningen blir forskjellig og risikoen for skader blir mindre.
 3. Prøv å lær deg å løpe med riktig løpsteknikk. Dette gjør at du løper mer energieffektivt, men gjør deg også mindre skadeutsatt.
 4. For å komme raskest i form regnes intervallbasert trening med høy puls som den mest effektive formen for løping. Om det er rolige langturer eller annen form for løping som gir deg løpeglede, er disse minst like viktig for at du skal klare å opprettholde kontinuitet.
 5. Finn ut hva som motiverer deg til å løpe slik at du fortsetter med det. Kan det hjelpe å melde seg på en konkurranse for å ha et mål eller kjøpe en pulsklokke for å loggføre treningsøktene og sammenligne senere? Eller er det bare deilig å få et avbrekk i hverdagen og kjenne at du kommer i form?

Les også: Slik kommer du i gang med treningen

Finn perfekte sko med fotscanning

Det er uansett viktig å se og prøve skoene før kjøp, slik at du velger det ideelle skoparet for din passform. Hos XXL kan du 3D-scanne føttene dine i Fitstation og få en nøyaktig analyse etter kun få sekunder.

Maskinen viser viktige detaljer, som hvordan trykket fordeles på hver fot og hvordan hver fot beveger seg. Til slutt velger maskinen sko som egner seg til dine føtter og løpepreferanser.

- Det er helt gratis å bruke Fitstation og ingen kjøpeplikt. Du kan få analysen tilsendt på e-post slik at du kan bruke den nå eller senere. Vi oppfordrer alle som er usikre på passform og valg av sko til å teste denne.

Mann som hjelper en kunde i butikk
Analyser føttene dine i Fitstation og få skreddersydde forslag til løpesko
Mann som viser frem sokker
Mann som viser frem løpe tights
Dry Compression Sock fra Craft, 199,- // Essence Short Treningstights fra Craft, 399,-

Treningsklær til løping

For å få den ultimate løpeopplevelsen er gode sokker like viktig som sko, mener Daniel.

- Når du skal trene må du ha tekniske sokker i polyester eller ullblanding. Polyester er slitesterkt og transporterer fukt og svette vekk fra foten og ut av skoen, slik at du unngår gnagsår og hard hud. På vinteren er ull det beste, da det også er temperaturregulerende.

- Komfortable og kule treningsklær er også med på å øke løpegleden. Mange foretrekker kompresjonstights når de skal løpe, da det holder musklene på plass uten å gnisse. I tillegg har vi et bredt utvalg av andre treningsklær, som transporterer fuktigheten vekk fra kroppen og sikrer at du alltid er godt kledd for værforholdene. Velkommen innom!

Aktuelle butikker

Tabell med aktuelle butikker
Butikk Beliggenhet Åpningstider Kontaktinfo
XXL
Åpent i dag 10:00 - 21:00