Slik gjør du sykkelen klar for vår!

Syklist i fjellandskap
XXL
Sykkelutstyr
Kollasj av sykler
Bilde 1: Intersport: Bike Tec sykkelpumpe til 399,- //Citrus Degreaser Spray //Lubricant Smart Spray // Jet Blast Degreaser 119,- // Bilde 2: XXL: Elsykkel Reaction Hybrid Performance fra Cube (til terreng og pendling), 24 999,- // Mountainbike Spark 940 Eagle fra Scott, 43 990,- // Elsykkel Stereo Hybrid (til terreng og sti) fra Cube, 52 990,-

Snart tid for årets første sykkeltur? Finn ut hvordan du gjør sykkelen skinnende og klar til vår.

Anton Sport, Intersport og XXL forteller deg hvordan du gjør sykkelen klar, hva du bør ha liggende av reservedeler og hva du bør tenke på når du skal ha ny sykkel! Hva er egentlig forskjellen på hybrid-, terreng- og elsykkel? Her får du svaret!

Slik gjør du klar sykkelen din

Det er viktig at du gjør noen forberedelser før du kaster deg på sykkelen og suser av gårde. Odd hos Intersport forteller at det er uhyre viktig å rengjøre sykkelen før første tur.

- En skitten sykkel er vanskelig å justere og få til å gå rent, så steg én er renhold. Vi anbefaler degreaser til bruk på drivverk (ikke bremser) for å få fjernet gammel smuss. Spyl deretter over med en hageslange, sier Odd.

Etter at sykkelen har tørket, er det viktig å smøre kjedet på nytt. Spray på et tynt lag med teflonspray og tørk bort det overflødige. Odd forteller at det ikke er bra med for mye olje på kjedet, da dette gir mer slitasje på gir og kassett.

Sykkelsko
To syklister
Anton Sport

Husk å kontrollere gir og bremser

- Neste steg er å sjekke at hurtigkoblingene til hjulene sitter godt og ikke er løse. Når disse er festet, så pumper du opp dekket til anbefalt trykk. Dette står på dekket. Det er også viktig at bremsene er justert riktig, og at du har nok bremsebelegg igjen på bremseklossene. Hvis du kjører på oppbrukte bremseklosser, så kan du risikere at du må bytte bremseskive på sykler som har skivebremser, eller at du må skifte hele felgen dersom du har V-brems.

Det er også viktig at girene er riktig justert, slik at sykkelen girer når den skal og ikke for tregt. Hvis du ikke er så kjent med hvordan du skrur sykkel, så kan du ringe Intersport på Storo (22091060) - de setter gjerne opp en servicetime til deg!

Og hva slags sykkelutstyr bør du ha liggende, egentlig?

Det er alltid lurt å ha ekstra slanger, dekk, bremseklosser og et nytt kjede liggende, sier Odd.

Kollasj av sykler
Kollasj av sykler
Anton Sport - Bilde 1: Hybridsykkel fra Gekko Flow STR, 7999,- // Grussykkel fra Gekko Firm Netto GRV, 19 999,- // Anton sport - Bilde 2: Terrengsykkel fra Geggo Flow MTN, 7999,- // Cannondale Moterra NEO 4 // El-sykkel Hybrid Brutto ION, 29 999,-
Kollasj av sykler
XXL: Hybridsykkel SC Lite FF Alivio fra White, 4500,- // Gravelsykkel GX LTD GRX400 22, 13 999,- // Mountainbike Spark 940 Eagle fra Scott, 43 990,-
Kollasj av sykler og hjelm
Intersport: Daily Toru Giant, 34.999,- // Diamant Attune Core, 5499,- // Diamant Mogul 2 // Giro sykkelhjelm 499,- // Lezyne verktøysett 299,-

Terrengsykkel, hybridsykkel eller elsykkel?

Når du vurderer hva slags sykkel du skal ha, er det viktig å tenke over hva du skal bruke sykkelen til. Odd fra Intersport forteller at man deler opp sykler i tre kategorier: terrengsykkel, hybridsykkel og elsykkel.

- Hvis du ønsker å sykle på skogsbilveier, stier, grus og asfalt, så anbefaler vi en terrengsykkel, sier Odd.

- En terrengsykkel har dempegaffel for økt komfort, bredere dekk for bedre feste og egner seg best på grus, skogsbilveier og stier. Vi anbefaler Diamant Mogul 2 som har 27,5 tommer hjul, hydrauliske skivebremser for jevn bremsekraft og lite vedlikehold og et driftsikkert girsystem.

Hybridsykkel har større og smalere hjul enn en terrengsykkel. Den er designet for å brukes på asfalt og grusveier. Dette er ofte sykler med litt mer avslappet sittestilling, og de egner seg utmerket til bruk i byer og pendling for deg som bor i Oslo.

- Vi anbefaler en hybridsykkel som er litt lettere, for eksempel Diamant Attune Core. Det er en komfortabel sykkel med hydrauliske skivebremser og behagelig girskift.

Anton Sport gleder seg også til sykkelsesongen, og står klare for å hjelpe deg.

- Vi har et stort segment av sykler hvor du får stabile, trygge og gode hybridsykler fra gekko til 7999,- eller terrengsykkel til samme pris, med robuste 27,5 tommer mtn hjul og gode dempegafler. Dette gjør turer i utfordrende stier og veier til en lek, sier Alexander hos Anton Sport.

Vurderer du å skaffe deg elsykkel? Alexander forteller deg hvilke faktorer du må ta høyde for.

- Tenk over bruk, rekkevidde og hvor mye kraft du ønsker. Til pendling holder det fint med 400-500WH. Dette gir ofte en rekkevidde fra 60-170 km. Rekkevidden påvirkes av kjørestil, kulde, vind, bakker og så videre.

- Vi har elsykler i flere ulike modeller. Vi har elsykler som passer perfekt til kunden som ønsker en pendlesykkel/tursykkel. Men vi har også sykkelen for den ivrige kunden som kjører i skogsløyper og ujevnt terreng med terreng/fulldemper sykkel, sier Alexander.

Noen som holder en sykkel
Intersport
Sykkellås ves Storo
Noen som parker en sykkel ved Storo
Sykkelparkering på Storo

Grussykkel i byen

Samtidig forteller Alexander hos Anton Sport at gravelbike, eller grussykkel, blir mer og mer vanlig.

- Dette er mer som en treningsssykkel, men med samme geometri som en hybridsykkel. Forskjellene er at grussykkel kommer med sterkere komponenter som bremser og gir. Sykkelen er utstyrt med bukkestyret som gir rytteren flere sittestillinger og muligheten til å veksle mellom tunge og lette gir. Spesielt her i Oslo med utfordringer som trikkeskinner, brostein, ujevne veier og stier. Grussykkel har derfor blitt mer og mer populært blant pendlere og treningsentusiaster, sier Alexander.

Visste du at du har tilgang til supermoderne sykkelparkering, helt gratis, på Storo? Les mer her!

Aktuelle butikker

Tabell med aktuelle butikker
Butikk Beliggenhet Åpningstider Kontaktinfo
Åpent i dag 10:00 - 19:00
XXL
Åpent i dag 10:00 - 19:00