Slik sår du egne urter og grønnsaker

Drivhus med chili-planter
Jordbærplante i ampel
En som potter om en jordbærplante
Tomatplante

Hos Mester Grønn finner du alt du trenger av frø, jord og tilbehør til å dyrke egen mat. Har du ikke sådd ennå? Ikke fortvil!

Nå som nattefrosten er over kan du trygt sette plantene dine ut. Akkurat nå har Mester Grønn et stort utvalg ferdige grønnsaksplanter, tomat, chilli, paprika, jordbærplanter og bærbusker som alle er klare til å plantes ut.

Dette trenger du for å så frø:

 • Minidrivhus eller dyrkesett
 • Plastposer/lokk og små pinner
 • Såjord
 • Merkepinner
 • Dusjflaske
 • Potter og jord til ompotting. Næringsrik blomsterjord og potter
 • Frøposer

Tips!

Eggekartonger er fine holdere å fylle såjord og frø i, og tomme druebokser kan brukes som drivhus for å få fart på frøene.

Urter og papp potter

Slik sår du:

 1. Minidrivhus eller små torvpotter fylles helt opp med jord. Trykk lett, og vann slik at jorden blir lett fuktig. Overflødig vann helles av.
 2. Bruk så og kaktusjord som er tilpasset behovet for små spirer.
 3. Noen frø er veldig små. For å se hvor de lander er det lurt å strø et tynt sandlag på jorden. Mindre frø kan legges i et brettet papir og ristes forsiktig ut på jorden. De små frøene skal kun ha et tynt lag med jord/sand over seg og 4-5 frø legges i hver potte. Store frø dekkes med 1-1,5 cm jord og gjerne 2-3 stykker i sammen potte. Lag hull med en pinne/blyant, slipp frøet nedi og fyll etter med jord.
 4. La jorden/frøene få en lett dusj med dusjflasken.
 5. Ha over plastlokk eller klar plast støttet opp med pinner.
 6. Pottene settes lyst, men ikke i direkte sollys. Temperaturen skal være 20-24˚C.
 7. Pottene merkes med merkepinne påført plantens navn og sådato.
En potte med gro dine egne markjordbær
Hageredskap

Lys og vann

Temperatur og lys styrer veksten, og plantene må holdes fuktige underveis i dyrkingen. Men pass på at det ikke blir for mye vann, slik at frøene råtner.

- Det ideelle er godt med lys og temperatur ved 20-24 grader. Høy temperatur og lite lys gir lange og slengete planter. Mye lys og for lav temperatur gir små og puslete planter.

- Ikke glem å holde plantene fuktige underveis, men ikke så mye at frøene råtner. Etter hvert som spirene vokser er det nødvendig å lufte. Luftingen økes gradvis og plasten fjernes.

Du finner et bredt utvalg av utstyr til dyrking hos Clas Ohlson, som blomsterkasser, krukker og baljer samt støtter, tråd og snøre som du kan binde opp plantene med.

Hage og uterom er også en stor kategori hos Jernia, som har alt du trenger for å gjøre hage og uteplass klar til våren. Velg blant besteselgende merkevarer innen gressklippere, hekkesakser, høytrykksspylere med mye mer.

Krukker med grønnsaker i

Ompotting av planter

Når du ser 2-3 varige blader, er plantene klare for ompotting (prikling).

Slik potter du om:

 1. Fyll ny næringsrik jord i litt større potter og vann godt.
 2. Plantene flyttes ved hjelp av en liten flat pinne, vær forsiktig med røttene.
 3. Lag et passe stort hull i jorden i den nye potten, og sett planten forsiktig ned. Trykk forsiktig jorden rundt planten. Planten skal settes like dypt som den har stått før. Den neste planten settes ved siden av den andre og så tett at bladene nesten berører hverandre.
 4. Temperaturen senkes til 17-18 grader, men planten skal fortsatt ha mye lys. Hvis plantene settes for varmt og med for lite lys, vil plantene vokse for raskt og blir da tynne og slengete.
Blomsterjord og leca-kuler poser

Utplanting

Urter tåler ikke minusgrader, så når faren for nattefrost er over er det tid for utplanting. Derfor kan du trygt sette ut plantene dine nå.

Marianne forteller at krydderurter som gressløk, timian, oregano og persille er lette å få til.

- Alle disse kan overvintre her i Norge. Rosmarin og mynte er også ganske enkle, men trenger litt mer oppfølging. Husk å gjødsle krydderurtene jevnlig enten hver 14. dag med flytende organisk gjødsel. Det er viktig å holde urter og grønnsaker jevnt fuktig.

Et annet tips er å velge grønnsaker, som er egnet for klimaet der du bort. Grønnkål og bladbete er robuste og tåler mer kulde og kjølig vær. Salat, tomater og paprika er mer varmekjære og bør få en solfylt og lun plassering.

- En vekstduk over plantene i starten isolerer mot kalde netter, beskytter mot regn, skadedyr og vind. Det er en billig investering som forlenger vekstsesongen, og gir god start til plantene. Det går fint an å ha en liten grønnsakshage på terrassen Velg store krukker så røttene får nok boltreplass og du blir belønnet med kraftige grønnsakplanter med god avling.

- Legg ca. 1/4 med leca i bunnen av krukkene og dekk med vekstduk før du fyller på med jord, da får du god drenering. Med krukker som ikke veier så mye er det enklere å trekke dem inn i skyggen når det er kraftig regnvær eller veldig varme dager.

Aktuelle butikker

Tabell med aktuelle butikker
Butikk Beliggenhet Åpningstider Kontaktinfo
Åpent i dag 10:00 - 21:00
Åpent i dag 10:00 - 21:00