Slik sår du egne urter og grønnsaker

Drivhus med chili-planter
Mester Grønn
Blomsterjord og leca-kuler poser
Mester Grønn

Starter du med dyrkingen nå kan du nyte dine egne urter og grønnsaker utover hele sommeren og høsten. Se også hvilke planter som er mest bievennlige.

Hos Mester Grønn og Plantasjen finner du alt du trenger av frø, jord og tilbehør. Du finner også et bredt utvalg av utstyr til dyrking hos Clas Ohlson og Jernia. Alt fra blomsterkasser og krukker til gressklippere og hekkesakser.

- Det er ennå kjølig ute, men dagene er lysere og det begynner å gå mot en ny hagesesong. Vi kan allerede nå tjuvstarte sommeren inne, med å begynne å så frø av sommerblomster, krydderurter og grønnsaker, sier Marianne i Mester Grønn.

Dette trenger du for å så frø:

  • Minidrivhus eller dyrkesett
  • Plastposer/lokk og små pinner
  • Såjord
  • Merkepinner
  • Dusjflaske
  • Potter og jord til ompotting. Næringsrik blomsterjord og potter
  • Frøposer

Tips!

Eggekartonger er fine holdere å fylle såjord og frø i, og tomme druebokser kan brukes som drivhus for å få fart på frøene.

Urter og papp potter
Mester Grønn

Slik sår du:

  • Minidrivhus eller små torvpotter fylles helt opp med jord. Trykk lett, og vann slik at jorden blir lett fuktig. Overflødig vann helles av.
  • Bruk så og kaktusjord som er tilpasset behovet for små spirer.
  • Noen frø er veldig små. For å se hvor de lander er det lurt å strø et tynt sandlag på jorden. Mindre frø kan legges i et brettet papir og ristes forsiktig ut på jorden. De små frøene skal kun ha et tynt lag med jord/sand over seg og 4-5 frø legges i hver potte. Store frø dekkes med 1-1,5 cm jord og gjerne 2-3 stykker i sammen potte. Lag hull med en pinne/blyant, slipp frøet nedi og fyll etter med jord.
  • La jorden/frøene få en lett dusj med dusjflasken.
  • Ha over plastlokk eller klar plast støttet opp med pinner.
  • Pottene settes lyst, men ikke i direkte sollys. Temperaturen skal være 20-24˚C.
  • Pottene merkes med merkepinne påført plantens navn og sådato.
Jordbærplante i ampel
En som potter om en jordbærplante
Mester Grønn

Lys og vann

Temperatur og lys styrer veksten, og plantene må holdes fuktige underveis i dyrkingen. Men pass på at det ikke blir for mye vann, slik at frøene råtner.

- Det ideelle er godt med lys og temperatur ved 20-24 grader. Høy temperatur og lite lys gir lange og slengete planter. Mye lys og for lav temperatur gir små og puslete planter.

Ikke glem å holde plantene fuktige underveis, men ikke så mye at frøene råtner. Etter hvert som spirene vokser er det nødvendig å lufte. Luftingen økes gradvis og plasten fjernes.

Du finner et bredt utvalg av utstyr til dyrking hos Clas Ohlson, som blomsterkasser, krukker og baljer samt støtter, tråd og snøre som du kan binde opp plantene med.

Hage og uterom er også en stor kategori hos Jernia, som har alt du trenger for å gjøre hage og uteplass klar til våren. Velg blant besteselgende merkevarer innen gressklippere, hekkesakser, høytrykksspylere med mye mer.

Krukker med grønnsaker i
Mester Grønn

Ompotting av planter

Når du ser 2-3 varige blader, er plantene klare for ompotting (prikling).

Slik potter du om:

  • Fyll ny næringsrik jord i litt større potter og vann godt.
  • Plantene flyttes ved hjelp av en liten flat pinne, vær forsiktig med røttene.
  • Lag et passe stort hull i jorden i den nye potten, og sett planten forsiktig ned. Trykk forsiktig jorden rundt planten. Planten skal settes like dypt som den har stått før. Den neste planten settes ved siden av den andre og så tett at bladene nesten berører hverandre.
  • Temperaturen senkes til 17-18 grader, men planten skal fortsatt ha mye lys. Hvis plantene settes for varmt og med for lite lys, vil plantene vokse for raskt og blir da tynne og slengete.
Tomatplante
Mester Grønn

Utplanting

Urter tåler ikke minusgrader, så når faren for nattefrost er over er det tid for utplanting. Marianne forteller at krydderurter som gressløk, timian, oregano og persille er lette å få til.

- Alle disse kan overvintre her i Norge. Rosmarin og mynte er også ganske enkle, men trenger litt mer oppfølging. Husk å gjødsle krydderurtene jevnlig enten hver 14. dag med flytende organisk gjødsel. Det er viktig å holde urter og grønnsaker jevnt fuktig.

Et annet tips er å velge grønnsaker, som er egnet for klimaet der du bort. Grønnkål og bladbete er robuste og tåler mer kulde og kjølig vær. Salat, tomater og paprika er mer varmekjære og bør få en solfylt og lun plassering.

- En vekstduk over plantene i starten isolerer mot kalde netter, beskytter mot regn, skadedyr og vind. Det er en billig investering som forlenger vekstsesongen, og gir god start til plantene. Det går fint an å ha en liten grønnsakshage på terrassen. Velg store krukker så røttene får nok boltreplass og du blir belønnet med kraftige grønnsakplanter med god avling.

- Legg ca. 1/4 med leca i bunnen av krukkene og dekk med vekstduk før du fyller på med jord. Da får du god drenering Med krukker som ikke veier så mye er det enklere å trekke dem inn i skyggen når det er kraftig regnvær eller veldig varme dager.

Bievennlige blomster er også en viktig del av gartneriet, slik at planter og avlinger skal bli pollinerte, Det bidrar nemlig til at det vi spiser - slik som frukt, bær og nøtter - smaker mer og får høyere kvalitet.

Biekuber og blomster på taket til Storo
Bievennlige blomster
Bievennlige blomster
Plantasjen: Hagesmørbukk // Villkaprifol

Bievennlige planter

Bievennlige blomster er også en viktig del av gartneriet, slik at planter og avlinger skal bli pollinerte, Det bidrar nemlig til at det vi spiser - slik som frukt, bær og nøtter - smaker mer og får høyere kvalitet.

- Biene har dessverre hatt det vanskelig lenge, blant annet på grunn av sprøytemidler og sykdommer. Heldigvis er det noe du kan gjøre for å hjelpe biene i gang, nemlig å plante uteblomster som biene elsker, forteller Marie hos Plantasjen.

Her er Plantasjens tips til hva du kan gjøre for bier og humler.

Planter som lokker til seg bier og humler:

Det er en rekke ulike blomster som tiltrekker seg insekter med sin duft, farge og smak.

  • Honningurt – så frø direkte på voksestedet og hold jorden fuktig til det har grodd.
  • Hagesmørbukk – en flerårig plante som trives solrikt, tørt og næringsfattig.
  • Kaprifol – duftende klatreplante som trives i næringsrik og veldrenert jord.
  • Lavendel – ikke bare en favoritt blant sommerfugler, men også blant bier og humler. Trives solrikt og blomstrer lenge.
  • Timian, rosmarin og salvie – krydderplanter som bier og andre pollinatorer liker. Perfekt i sommerbedene og i potter på balkongen.

Andre ting du kan gjøre:

Foruten å plante eller så blomster som lokker til seg bier, finnes det andre måter du kan øke antallet deres på.

  • Lag et bie- og humlehotell. Lag boliger til ville bier med et såkalt biehotell av hul bambus eller lignende. Heng det opp i en busk eller på en balkong. En leirpotte med bunnen vendt opp som er fylt med mose og gress, er en perfekt bolig for en humle.
  • Anlegg en blomstereng. Biene blir også glade for en vill eng med et mangfold av blomster, gjerne med tiriltunge, prestekrage og vikker.
  • Kjøp en andel i en bikube. Du kan også kjøpe en andel i en bikube, da får du dessuten bokser med honning tilbake. Ved å kjøpe lokal norsk honning støtter du også norsk birøkting.
  • Kjøp økologisk. Velg økologisk i butikken, siden det er hovedsakelig sprøytemidler som gjør biene syke.
  • Begynn med birøkting. Bli med i en birøkterforening og begynn med birøkting. Sammen kan vi øke sjansene for at bier overlever – ikke minst ved å dyrke matplanter for dem og være mer bevisste på hvilken effekt forbruket vårt kan få. La våren og sommeren være de summende årstidene de skal være, med bier, humler og andre viktige pollinatorer.

Visste du at det bor 50-80 000 bier på taket vårt? Les mer om Storohonning og urban birøkting her.

Aktuelle tilbud

Aktuelle butikker

Tabell med aktuelle butikker
Butikk Beliggenhet Åpningstider Kontaktinfo
Åpent i dag 10:00 - 21:00
Åpent i dag 10:00 - 20:00